Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skoki obrotów D14A8 - szybkie pytanie/szybka odpowiedź!

Markownik87
28-03-16, 14:01
Witam!

Nie tak dawno kupiłem Honcę Civic 1.4ccm 90km iS D14A8 w benzynie. Zauważyłem skoki obrotów i nie wiem czym one są spowodowane.

Przy odpaleniu silnika wiadomo automatyczne ssanie wywala mi obroty na ponad 2-2,5tyś, lecz nawet przy spokojnej jeździe na 4-5 biegu przy odrobinie gazu (prędkość 60-70km/h) obroty skaczą od 2 tyś do 2,5tyś, wskazówka skoczy do 2,5tyś i momentalnie opada do 2tyś....i tak się dzieje co kilka minut - (Wszystkie filtry jak i oleje czy płyny zostały wymienione dwa dni temu)

P.S Wcześniej jeździłem Hondą Civic 1,5ccm wersją IS 115km z 1995r i obroty elegancko spokojnie się wkręcały do właściwych nie przekraczając nawet 2,5tyś przy jeździe z prędkością 90-100km/h....

Co może być powodem skoków obrotów? Silniczek krokowy? przepustnica?

pafels
28-03-16, 15:10
zacząłbym poszukiwania od nieszczelności w dolocie, na ssani auto powinno mieć +/- 1500 obrotów, mi np 2000 łapał przy naprawdę duzych mrozach, silniczek krokowy podczas jazdy nie ma znaczenia, on działa tylko na biegu jałowym

Markownik87
30-03-16, 21:55
Tak to wygląda na filmiku - https://www.youtube.com/watch?v=HBIjI2ZKM1c

Skoki skokami, prócz tego podczas spokojnej jazdy (takiej jak widać na filmiku) autko muli, jakby coś je dławiło - byłem u mechanika ponieważ sadziłem że to coś z układem hamulcowym.
Wszystko sprawdził, wymienił cylinderek i szczęki, niestety to nie pomogło, wbrew wcześniejszym podejrzeniom.

Ma ktoś jakieś pomysły co to może być?

pafels
30-03-16, 23:08
obrotomierz nawala :P bo silnik nie wkręcił się na wyższe obroty, a jak na postoju faluje to faluje tylko wskazówka czy obroty silnika też?

Markownik87
31-03-16, 15:10
obrotomierz nawala :P bo silnik nie wkręcił się na wyższe obroty, a jak na postoju faluje to faluje tylko wskazówka czy obroty silnika też?

Jak jest zimny np. na mrozie to skoczy do 2,5tyś i nierównomiernie pracuje dopóki się rozgrzeje, później obroty spadają.

Na postoju normalnie pracuje, nic nie faluje, może delikatnie jak jest zimny.
A jeśli chodzi Ci o to czy słychać czy się wkręca to odpowiadam że Nie, nie ma takiego juczenia podczas jazdy jakby się wkręcał, raczej równomiernie brzmi/pracuje.