PDA

Zobacz pełną wersję : civic 5d D16W3, zapchany katalizator - 2 sondy lambda, aparat zapłonowy

piston
28-03-16, 13:42
Witam,
Chciałbym zapytać co zrobić, by rozwiązać problem.

Civic 5d 1.6 1999 d16W3. Stan auta idealny jednak check wskazał błąd 67 - katalizator. auto po przegonieniu na autostradzie zaczęło wariować i tak już mu zostało. Muli, nie przyspiesza powyżej 100, dolot syczy, warczy. Oprócz tego coś powyżej 3 tys obr dzwoni przy silniku. Dźwięk tak jakby jakieś śrubki gdzieś wpadły i wchodziły w rezonans. Wydaje mi się że może to być z aparatu zapłonowego, albo z okolic przepustnicy. Problem z dzwonieniem był wcześniej - niezależny od kata. Dodam, że kat dzwoni, wchodzi w rezonans - jest rozklekotany w środku. Przebieg 116 tys. Stan auta niemal jak nowy. Co mogło przyczynić się do zniszczenia kata przy takim przebiegu ?

Plan:

Chcę na raz zrobić cały wydech razem z 4-2-1 i wyrzucić kata. Zobaczymy jak to będzie chodzić.

Pytanie:

1. Czy lepszy będzie 4-2-1 nowy z allegro czy z z6?
2. Co zamiast kata w tym przypadku ?
3. Co zrobić z 2 sondą lambda? Słyszałem że to tylko wskaźnik sprawności kata? To prawda? Jak zrobić ów emulator ?
4. Co najlepiej za katem? Mam zamiennik, całkiem nowy tłumika środkowego oraz końcowego. Może wstępnie zostać, ale co polecacie by nie było głośno ?
5. Takie zmiany nie zaburzą pracy silnika? Co z pracą sond i składem mieszanki ?
6. Czy aparat zapłonowy mogę na chwilę podmienić z d14 ? Mam 2 takie auta.

PS: Mam też tłumik końcowy z fajną końcówką stylistyczną z accorda 2.0 VI gen. Mam też środkowy od owego auta. Jest sens spawać i montować końcowy od 2.0 ?

Bardzo proszę o odpowiedzi, propozycje, pomysły.

pozdrawiam

lookaty
28-03-16, 16:17
Osprzęt silnika d16w3 i d14z4 jest identyczny wiec można do woli zamieniać. Druga sona, albo emulator elektroniczny, albo dystans powiedz układ , a sondę.

piston
28-03-16, 22:31
Czyli pod względem pracy, parametrów aparat zapłonowy będzie absolutnie identyczny? Drugiej części wypowiedzi nie zrozumiałem : ) Czy ktoś byłby w stanie jeszcze coś doradzić? : )

Marcel1
28-03-16, 22:36
1. co wolisz, jeśli masz kasę, to nowy, ale to pewnie chińczyk, który lubi wisieć zbyt nisko, zostałbym przy tym z z6 jeśli mowa o 4-2-1, ja mimo wszystko wybrałem ori 4-1 dla lepszej góry i taki bym polecił, zawsze to więcej buta przy wyprzedzaniu
2. tłumik przelotowy, żadnych strumienic, nie wspawuj rurek, bo będziesz miał metaliczny pogłos w pewnej partii obrotów
3. dobrze słyszałeś, tak jak pisze lookaty, albo emulator elektroniczny, jest na forum schemat, bardzo łatwy w polutowaniu i u mnie działa do dziś albo tulejka dystansowa, żeby oszukać sondę, przy emulatorze elektronicznym wyrzucasz drugą sondę
4. tłumik przelotowy, im większy tym tłumienie lepsze, podobno ;D, ostatni tłumik komorowy, też jakiś większy, jeżeli zależy Ci, żeby było cicho
5. nie zaburzą, jeżeli nie będziesz majstrował przy pierwszej sondzie przy silniku, to wszystko będzie dobrze
6. można zamieniać

piston
01-05-16, 14:58
cześć. już dokonałem zmiany. kat wywalony. zamówiłem z allegro tłumik - imitację kata z otworem na 2gą sondę lambda. emulator w formie gwintu. autko chodzi jak marzenie :) kat był zniszczony w środku.

Pytania:

1. zestaw z allegro jest krótszy o ok 12 mm. Nie przeszły mi też śruby ze sprężynkami do mocowania 'kata' do kolektora. przykręciłem na sztywno śrubami. Jeździ się ok. Nie przeszkadza to że wywaliłem ów dwie sprężynki ?

2. Mam układ wydechowy seryjny. Kata już brak. Chcę teraz dać mu kolektor 4-2-1. Znów pytanie: od D16Z6 czy ten z allegro? Czytałem różne wątki i sam nie wiem. Zależy mi na komforcie - nie chcę czegoś głośnego. Który z nich będzie lepszy? Jakie są plusy i minusy każdego z nich? Prosiłbym o wypowiedź kogoś kto miał porównanie - posiada takowy zamontowany :)