PDA

Zobacz pełną wersję : Civic mb2 d14a8 temperatura silnika

scania18r
24-03-16, 00:18
Witam mam problem z temperaturą silnika, więc tak od początku dzisiaj jak jechałem Hondą to zauważyłem że temperatura wody jest wyżej niż zwykle, samochód grzeje się dosyć mocno ale po tym jak go troche potrzymam na obrotach spada z powrotem na dół płyn chłodniczy nalany do max ostatnio nic przy nim nie majstrowałem i stąd moje pytanie czy to pompa wody ? I czy dam rade to wymienić w domu, dodam że samochód mam od kilku miesięcy i mechanikiem jestem raczej marnym

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

lookaty
24-03-16, 01:23
Termostat. Dzisiaj się u mnie zaczęło dokładnie to samo.

scania18r
24-03-16, 01:26
To kamień z serca bo to tańsze, mam nadzieje że masz racje kupie termostat sprawdzę i dam znać jak poszło dzięki za szybką odpowiedź

Bartko
24-03-16, 12:43
Albo układ zapowietrzony i za mało płynu.

scania18r
24-03-16, 16:13
Albo układ zapowietrzony i za mało płynu.

Płyn na max, zapowietrzony raczej nie mial jak

MutaFukas
24-03-16, 22:11
A z nawiewow dmucha ci cieplym powietrzem?

scania18r
24-03-16, 22:12
A z nawiewow dmucha ci cieplym powietrzem?

Tak

MutaFukas
25-03-16, 08:15
No to termostat ewentualnie czujnik temperatury. Ewentualnie bo u mnie jak poszła mi uszczelka pod głowicą to temperatura zachowywała mi się tak samo jak u ciebie. Po naprawie uszczelki coś wolniej mi się nagrzewał i temperatura mi spadała poniżej optymalnej. Wtedy właśnie wymieniłem termostat i niby wszystko było ok ale podczas jazdy z górki zawsze mi temperatura spadała! dopiero po zmianie czujnika wszystko wróciło do normy:) U ciebie to nie jest uszczelka bo ci płynu nie bierze, a zapowietrzony też nie jest ponieważ nawiewy ci grzeją czyli płyn jest w całym obiegu. Suma sumaru 98% termostat do wymiany bo za późno się otwiera i 2% że to czujnik. Daj znać jak wymienisz co to było

scania18r
25-03-16, 14:32
No to termostat ewentualnie czujnik temperatury. Ewentualnie bo u mnie jak poszła mi uszczelka pod głowicą to temperatura zachowywała mi się tak samo jak u ciebie. Po naprawie uszczelki coś wolniej mi się nagrzewał i temperatura mi spadała poniżej optymalnej. Wtedy właśnie wymieniłem termostat i niby wszystko było ok ale podczas jazdy z górki zawsze mi temperatura spadała! dopiero po zmianie czujnika wszystko wróciło do normy:) U ciebie to nie jest uszczelka bo ci płynu nie bierze, a zapowietrzony też nie jest ponieważ nawiewy ci grzeją czyli płyn jest w całym obiegu. Suma sumaru 98% termostat do wymiany bo za późno się otwiera i 2% że to czujnik. Daj znać jak wymienisz co to było

Dzięki za dopowiedź, termostat powinien być dzisiaj albo po weekendzie, a teraz takie pytanie bo jak mówiłem mechanik ze mnie żaden termostat jest przy silniku tam gdzie rura od chłodzenia wychodzi niedaleko kolektora ssącego ?? A i czy trzeba na cos uważać czy po prostu odpiąć rurę i rozkręcić ?

kbzzz
25-03-16, 15:28
Wymiana jest prosta, musisz zwrócić uwagę przy montażu nowego aby dziurka w termostacie była u góry i musisz odpowietrzyć układ zgodnie z procedurą. Rób to na zimnym bo wiadomo inaczej możesz się poparzyć. Na początku odkręć korek chłodnicy żeby zeszło ciśnienie:)

bolo741
25-03-16, 15:36
Temp skacze ci na postoju czy jak jedziesz?
U mnie miałem sytuacje ze po postoju wskazówka szła pod sufit i jak sie go przegazowalo odrazu opadala, odpowietrzylem uklad i juz sie nie gotuje ale i tak do konca nie jest odpowietrzony bo slychac przelewająca sie wode przez chwile przy odpaleniu. Jak bd wymienial termostat to i tak bedziesz raczej musial odpowietrzac takze dwie przyczyny mozesz sprawdzic za jednym razem.

scania18r
25-03-16, 16:18
Temp skacze ci na postoju czy jak jedziesz?
U mnie miałem sytuacje ze po postoju wskazówka szła pod sufit i jak sie go przegazowalo odrazu opadala, odpowietrzylem uklad i juz sie nie gotuje ale i tak do konca nie jest odpowietrzony bo slychac przelewająca sie wode przez chwile przy odpaleniu. Jak bd wymienial termostat to i tak bedziesz raczej musial odpowietrzac takze dwie przyczyny mozesz sprawdzic za jednym razem.

Nie ważne czy stoję czy jade tak samo spada tylko na wysokich obrotach

kbzzz
25-03-16, 18:05
Zawsze przy odrobinie chęci możesz wyjąć termostat i go "ugotować" w garnku z wodą, zobaczysz czy się otwiera;) może się przytarł i tylko wysokie ciśnienie płynu jest w stanie go otworzyć

scania18r
25-03-16, 18:18
Zawsze przy odrobinie chęci możesz wyjąć termostat i go "ugotować" w garnku z wodą, zobaczysz czy się otwiera;) może się przytarł i tylko wysokie ciśnienie płynu jest w stanie go otworzyć

Termostat już w domu, teraz tyko znalesc wolny czas. Zobaczymy jak poskutkuje wymiana, napisze jak poszło

MutaFukas
26-03-16, 07:35
Tylko sobie cos podstaw poniewaz plyn chlodniczy ci sie bedzie wylewal jak bedziesz sciagal termostat. A jak sie nie chcesz bawic to mechanik nie powinien wziasc wiecej niz 20, 30zl

scania18r
26-03-16, 12:55
Tylko sobie cos podstaw poniewaz plyn chlodniczy ci sie bedzie wylewal jak bedziesz sciagal termostat. A jak sie nie chcesz bawic to mechanik nie powinien wziasc wiecej niz 20, 30zl

Lubie robic przy samochodzie i staram sie sam przy nim grzebać, mechenik to opcja jak coś spierd*le :D Aha i takie pytanko po wymianie bede musial odpowietrzyć układ chłodzenia ?

MutaFukas
26-03-16, 12:57
Tak

scania18r
01-04-16, 19:55
Termostat wymieniony dzisiaj wszystko dziala jak należy, dzieki wszystkim za pomoc :D

MutaFukas
02-04-16, 08:16
Szerokiej drogi...