Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sworznie mówią do widzenia...?

DRFT
20-03-16, 10:41
Cześć Panowie, mam problem i tak czytam i czytam tematy i dużo jest podobieństw co do umierających sworzni dolnych?, a mianowicie niekiedy piszczy jak wlączam się do ruchu na rondzie, wiadomo powolna jazda i słychać piszczenie, skrzypienie, na pewno jest to dzwięk o gumowej barwie, tak samo jest np. gdy wyjeżdżam czy wjeżdżam z mojego parkingu pod blokiem, miejsce na parking jest jakby odgrodzone niskim spadkkiem, kanałem aby woda spływała do studzienek i praktycznie zawsze gdy mam skręcone koła i przejeżdżam przez ten płytki kanał coś zapiszczy. Przy ruszaniu powoli na wprost coś też zapiszczy ale rzadziej niż na zakrętach, wszystko się dzieje przy małych prędkościach. Miałem w styczniu przegląd i no wiadomo jak to oni sprawdzają, odnoszę wrażenie żeby tylko odwalić i tyle , niby pod auto wejdzie każe poruszać kierownicą i zaraz koniec toru przeszkód.

pozdrawiam

Dzida
20-03-16, 10:42
Wymień sworznie i pytanie zniknie.

DRFT
20-03-16, 10:58
A górne zostawiać w spokoju? Bo nie ukrywam, że jak dolne będę zakładał nowe to mogę zapobiegawczo(?) zrobić od razu górne, po prostu chce mieć święty spokój i nie jeździć co chwilę.

Dzida
20-03-16, 11:00
Górne Cię nie zabiją, nie musisz.

Dolne to okresowy obowiązek.

DRFT
20-03-16, 11:05
A górne jakie mają objawy gdy się kończą?

Dzida
20-03-16, 11:08
Pukają.

Sprawdzić górne jest bardzo łatwo jak nie masz fury obniżonej o metr: łapiesz ręką wahacz/sworzeń i szarpiesz jak nawiedzony. Poczujesz luz.

Z dolnym tak nie zrobisz.

DRFT
20-03-16, 11:20
Ale to jest takie "głuche" pukanie czy taki czysty metaliczny dźwięk, jakby młot walił o kowadło? Trochę auto mam obniżone, mogę unieść je tylko tak aby koło dalej było na ziemi ale żeby tylko rękę włożyć?

Dzida
20-03-16, 11:21
To nic głuchego, metal atakuje w metal - to typowe rypanie jakby miało coś odpaść :D

Nie, nie wsadzaj nigdzie łap jak podniesiesz auto - zrzucisz je z lewarka jak zaczniesz szarpać prosto na swoje ręce.

DRFT
20-03-16, 11:31
Okej, dziękuję bardzo za pomoc :)

DRFT
22-03-16, 20:26
Panowie bo ciężko dostać te 555, w haparts dopiero w kwietniu a na allegro są takie dwie aukcje:
http://allegro.pl/show_item.php?item=5673551078
http://allegro.pl/sworzen-wahacza-przod-dolny-honda-civic-v-vi-91-i5931851788.html

będą pasować takie? na stronce haparts pisze, że numer katalogowy to SB-6192 a tutaj jest inny numer, ale do mojego modelu wg listy...

Labed2007
25-03-16, 00:52
Uważaj na podróbki 555 bo takowe istnieją....

Z tej drugiej aukcji to oryginał na 100%, bo kupowałem od tego sprzedawcy - Q-car. Z pierwszej nie mam pewności.