Zobacz pełną wersję : problem z jazda na gazie
wiec wystapil jakis problem i nie moge jezdzic na gazie a jutro qrwa do krakowa musze *******alac wiec moze ktos cos mi pomoze:
przekrecalm kluczyk i swieci sie kontrolka ktora ma sugerowac ze bede jechac na gazie gdy obroty wzrosna ponad 2000
gdy to sie dzieje auto wcale sie nie przestawia na gaz a kontrolka od gazu gasie(co u mnie u was tez pewnie znaczy ze jade na benzynie) i wtedy juz nie moge wogole nic przelanczac i generalnie nie moge sie wbic na gaz.
nie wiem co to za generacja gazu czy cos bo sie nie znam
mam auto na wtrysku (d15b2) a instlacja zostala zalozona(poprzedni wlasciciel) w 08 2002 roku jesli to cos wam mowi
jesli ktos mnial podobny probelm ze auto nie chcialo przejsc na gaz a jesli nawet to znowu potem przechdizlo na benzyne i wie co z tym zrobic to prosze o porade
pozdro
Jak rozgrzejesz dobrze silnik też tak jest??
przewaznie go troche grzeje z pol minuty i potem jade wolno na niskcih obrotach z 2 min i dopiero wtedy przelanczam gazujac wsumie na gaz.
ale etraz wydaje mi sie ze on sie wogole nie przelancza na gaz bo nie slychac tego zawsze gdy przekrocyzlo 2000 obr bylo slychac taki dzwiek ze sie przelancza teraz go nie ma
średnio rozumiem :-) co napisałeś
ale spróbujemy ... czy kontrolka (ta od gazu) wskazuje ze przeszedles na gaz ?
tak - wiec przeszedles nie ma problemu (mozesz nieslyszec tego przechodzenia)
nie - problem tez tak kiedys mialem ... kontrolka swiecila sie ze ma przejsc na gaz ... przechodzila na 10 sek. pozniej znowu na benzyne (i gaz sie wylaczal nic nie migalo)
musisz sprawdzic kabelki czy wszystkie sa popodlaczane, moze nie masz gazu ? -> zatankuj ... to sa 2 rzeczy z 3 ktore sprawdza komputer przed przejsciem na gaz jezeli cos jest nie tak nie przejdzie 3 rzecz to szczelnosc instalacji .. .tego raczej sam nie sprawdzisz
powodzenia
jeszcze możesz wyjąć bezpiecznik od komputera gazu albo zdejmij kleme. Morze to pomoże.
średnio rozumiem :-) co napisałeś
ale spróbujemy ... czy kontrolka (ta od gazu) wskazuje ze przeszedles na gaz ?
tak - wiec przeszedles nie ma problemu (mozesz nieslyszec tego przechodzenia)
nie - problem tez tak kiedys mialem ... kontrolka swiecila sie ze ma przejsc na gaz ... przechodzila na 10 sek. pozniej znowu na benzyne (i gaz sie wylaczal nic nie migalo)
musisz sprawdzic kabelki czy wszystkie sa popodlaczane, moze nie masz gazu ? -> zatankuj ... to sa 2 rzeczy z 3 ktore sprawdza komputer przed przejsciem na gaz jezeli cos jest nie tak nie przejdzie 3 rzecz to szczelnosc instalacji .. .tego raczej sam nie sprawdzisz
powodzenia
to przechodzenie zawsze slyszalem teraz juz nie ma go!
jak wczesniej kontrolka sie palila(ze prezeszedlem na gaz) i przechodzil na gaz a potem po 10 sek tak jak mowisz sie na benzyne przelanczal to tak teraz lampka od gazu wogole sie juz nie pali i moge powiedziec ze na 100% sie nie przelancza na gaz odpala na benzynie i nie mam mozliwosc sterowania czy chce jechac na gazie czy na benzynie bo po przekreceniu juz ta lampka sie nie pali i nie zapala sie gdy przestawiam niby na gaz.
sytuacja taka trwa od 3 dni
1go-przechodzil na gaz i potem na benzyne wskiwal sam
2 lampka sie pali po odpaleniu ale gdy przekraczam 2000 obr gdzie powinien sie na gaz wbic lampka gasie i jade na benzynie
3 lampka juz sie wogole nie zapala chociaz ja naciskam i probuje przelaczyc na gaz to nic sie nie zmienia nei zapala sie lampka nie slychac zeby przechodzil na gaz i jezdze na benzynie
postapie tak jak mowiliscie moze najpierw zdejme klemy bo nie wiem gdzie jest np ten bezpiecznik od gazu?? i jeszcze co tam mam sprawdzic mozecie mi konretniej dokladnie napisac no i sprobuje zatankowac gaz moze mi gdzies s*******il ale jak co to gdzie szukac tego bezp i tych kabli pomozcie prosze
i dzieki za odp jeszcze raz
[ Dodano: Nie 30 Paź, 2005 ]
wiec dzis cos tam patrzylem na sytuacje
odlaczalem klemy sprawdzalem jakies bezp ale dalej nie wiem gdzie jest ten jakis od gazu
sprwdzilem stan gazu na butli i gaz jest!!
jak wygl sytuacja
-przekrecam kluczyk lampka sie swieci ktora sygnalizuje ze po przejsci pow 2000 obr przelqaczy sie na gaz
-odpalam wszystko gra pali sie lampka dalej
-rozgrzalem silnik dluzej nie zwyczajnie
-przechodze powyzej 2000 obr lampka gasnie ,nie slychac zeby przechodzil na gaz
co robic oprocz udania sier do gazownika :(
ale jak probujesz przełaczać go na gaz to nie gasnie ci?? ja miałęm kiedys podobny problem tyle że u mnie samochód gasł po przełączeniu na gas. Powód- urwał sie kabel masowy od elektrozaworu.
ja przelanczam tylko na postoju tak zawsze robilem przed zapaleniem silnika decydowalem czy jade na benzynie czy gazie.
teraz czy lampka sie swieci na poczatku czyli ma jehcac na gazie to i tak nie jade a potem to juz w czasie jazdy moge naciskac i nic to nie daje nie przelaczy sie za c**** na gaz.
a auto mi nie gasnie w momencie gdy sie powinno przelaczyc tylko dalej idzie na benzynie tak jakby sie cos zablokowalo co ma zatrzymac doplyw benzyny i otworzyc doplyw gazu
[ Dodano: Pon 14 Lis, 2005 ]
okazalo sie ze jakies styki byly zabrudzone or sth