Zobacz pełną wersję : Cieknący teleskop
Na weekend przy ściąganiu koła zauważyłem, że cieknie mi z teleskopu. Rozumiem, że wymieniam parami? Polecicie mi cos? Podobno 2 lata temu były wymieniane teleskopy ale to był chyba pić na wodę skoro już 1 cieknie. Na podnośniku wyglądały na nowe ale firma raczej mało znana. Mam założone sprężyny h&r i przeklęte głuche pukanie. Słyszałem, że przy zamontowaniu odpowiednich teleskopów, głuche pukanie zniknie także kierowalbym się również kupnem nowych teleskopów w tym kierunku. :)
Głuche pukanie już znalazłem tzn mechanik mój znalazł. Co to jest kiedyś tego Noe miałem a teraz mam :) no parami parami najlepiej kayaba ale ostatnio się zawiodłem na tej firmie
Głuche pukanie czym było spowodowane? Dlatego pytam bo ostatnio też slyszalem, że kayab cos lipę odstawia chociaż na mcphersony nie narzekam :)
Pukanie masz pewnie od gornych mocowan wymien i z glowy tylko kup lewa i prawe z oznaczenien zeby ci 2 np lewych nie sprzedali.
Pukanie masz pewnie od gornych mocowan wymien i z glowy tylko kup lewa i prawe z oznaczenien zeby ci 2 np lewych nie sprzedali.
Bawiłem się już w próbę usunięcia tego pukania i w zawieszeniu wszystko było prawie wymieniane. Mcphersony dawno wymienione i nic nie pomogły bo z tylu też jest głuche pukanie. Spowodowane jest to tym, że mam h&r na złych amorkach. Chciałbym też dobrać amor pod ten problem.
bunkerites
20-03-16, 10:28
Kayaba Exel-G.
Zakladalem w 2 Civicach i jestem zadowolony.Jak ktos narzeka na KYB to musial kupic podroby!.
Jedz do diagnosty i sprawdz cale zawieszenie.Moze pukac Ci wiele rzeczy.Np gorne mocowania amorow czy nawet zajechane odboje.
Na pierwszy ogien sprawdz gorna srube mocujaca amora.Jest pod maska:).Na tylnich amorach mocowanie masz pod plastikowa oslona w bagazniku :)
analyzer64
20-03-16, 10:44
Ja kupiłem nowe KYB przeznaczone do EP3.
Kayaba Exel-G.
Zakladalem w 2 Civicach i jestem zadowolony.Jak ktos narzeka na KYB to musial kupic podroby!.
Jedz do diagnosty i sprawdz cale zawieszenie.Moze pukac Ci wiele rzeczy.Np gorne mocowania amorow czy nawet zajechane odboje.
Na pierwszy ogien sprawdz gorna srube mocujaca amora.Jest pod maska:).Na tylnich amorach mocowanie masz pod plastikowa oslona w bagazniku :)
Ale ludzie się czepili tych mcphersonów. Dopiero co napisałem, że były wymieniane, zawieszenie w bardzo dobrym stanie. Na hamburgerskim forum przeczytalem sporo wątków i nie tylko ja z forum mam taki problem. Większość, którzy mają h&r mają ten problem i jest to spowodowane założeniem ich na złe amorki. Nie neguję, że przykłady pukań ale na prawdę przerobiłem wszystko i głuche pukanie dobiega z każdego koła. :D No nic, kupię Kayaba Exel-G i zamontuję bo innego wyboru nie ma. Jeśli się sprawdzi i pukanie zniknie to od razu montuję też na tył :)
analyzer64
20-03-16, 12:20
Bo jak masz sprężyny, które obniżają o 45-50mm to czego się tu spodziewać po zwykłych amortyzatorach. Do takich sprężyn kupuje się np. Bilstein B6, czy jakieś Koni, ale wiadomo-kasa.
Do takich sprężyn kupuje się np. Bilstein B6, czy jakieś Koni,
Bilstein B6 nie jest amortyzatorem o skróconym skoku !!!
analyzer64
20-03-16, 12:50
Ale można go regenerować czy przerobić.
Więc na Kayaba Exel-G też będę miał głuche pukanie czy najlepiej zamontować i się przekonać?
bunkerites
23-03-16, 20:40
Mi ostatnio w aucie pukał zajechany slizg magla....Po wymianie cisza.A fabryczny slizg jest z tworzywa.Byl wrecz zatarty.Wymienilem na slizg mosiezny z K-Project
Mi ostatnio w aucie pukał zajechany slizg magla....Po wymianie cisza.A fabryczny slizg jest z tworzywa.Byl wrecz zatarty.Wymienilem na slizg mosiezny z K-Project
Podepne sie do tematu slizg z ep3 pasuje do em2 z tego kproject orientuje sie ktos?
analyzer64
30-03-16, 08:33
Na pierwszy rzut oka te ślizgi są takie same, ale numery katalogowe są inne, więc jakaś różnica może być. Jakby co to nowy ślizg do EP kosztuje 108,2zł.
bunkerites
30-03-16, 16:32
Wystarczy napisać do Kproject i się dowiedzieć.Ten ślizg na stowe pasuje do wszystkich EP.A kosztował 78 zł z przesyłką
Czy jest coś godnego polecenia do 300zł? Niestety nie jestem w stanie teraz wydać 600zł na 2 amortyzatory. Szukam czegoś do 300zł za 2 sztuki. Chyba, że jakieś używki czy lepiej się nie pchać?
analyzer64
05-05-16, 08:48
Od swojej EP mogę Ci sprzedać używki w przyszłym tygodniu. W ogóle całe kolumny będę miał.
Od swojej EP mogę Ci sprzedać używki w przyszłym tygodniu. W ogóle całe kolumny będę miał.
Fabryczne ? Coś więcej na ich temat?
analyzer64
05-05-16, 19:45
Fabryczne, suche amortyzatory. Stan oceniam na dobry, jeżdżę jeszcze na fabrycznym zawieszeniu i wytłuczone nie jest, aczkolwiek podejrzewam, że przydałyby się nowe poduszki górnych mocowań.
bunkerites
07-05-16, 10:35
Ile lat ma zawieszenie? 10-12 ?.Czyli do wyrzucenia tak naprawde a nie do zamontowania w innym aucie.Co nowe to nowe
Czy jest sens kupować amorki za 150zl/szt.? Prawdopodobnie po wakacjach wsadzilbym już jakieś inne amorki o niższym skoku no tylko teraz brak hajsu na taki wydatek. Lewy przedni teleskop cieknie i puka więc muszę go wymienić.
Jak przekładasz sam to warto.
Lepszy kiepski nowy ale sprawny który i tak jak piszesz zmienisz niż zużyty powodujący niespodzianki na drodze.
Jeśli dajesz do wymiany na warsztat to chyba średnio się opłaca... bo zapłacisz przecież dodatkowo za wymianę.
Sam musiałem w końcu dać swoje na wymianę bo u mnie prawy był w fatalnym stanie.
Dochodziło to tego że podczas gwałtownego ruszania miałem wrażenie że podrywa mi przednie prawe koło.
Chyba jego sprawność osiągnęła wartość bliską zeru. Amor jeszcze fabryczny.
--edit:
A jak to jest z osłonami i odbojami amorów?
Czytałem że lepsze są odboje piankowe, bo gumowe często po paru tyś km pękają.
Akurat swoje kupiłem z kompletem osłon i niestety gumowe...
Amorki sam będę wymieniał :)
Problem rozwiązany. Głuche pukanie i pojedyncze stuknięcie na dziurach wyeliminowane. Z kumplem wymienialiśmy wczoraj amorki na kayaba. Co się okazało? Na dziurach sprężyna musiała uderzać o siebie przy dociśnięciu ponieważ były ślady tego. Nałożyliśmy wężyk na górną część tam gdzie sprężyna uderzała o siebie + górne mocowania + osłony i jest cisza jak nigdy. Nic nie słychać. :)