PDA

Zobacz pełną wersję : Cieknący teleskop

Genax
17-03-16, 11:59
Na weekend przy ściąganiu koła zauważyłem, że cieknie mi z teleskopu. Rozumiem, że wymieniam parami? Polecicie mi cos? Podobno 2 lata temu były wymieniane teleskopy ale to był chyba pić na wodę skoro już 1 cieknie. Na podnośniku wyglądały na nowe ale firma raczej mało znana. Mam założone sprężyny h&r i przeklęte głuche pukanie. Słyszałem, że przy zamontowaniu odpowiednich teleskopów, głuche pukanie zniknie także kierowalbym się również kupnem nowych teleskopów w tym kierunku. :)

kurak91
17-03-16, 17:35
Głuche pukanie już znalazłem tzn mechanik mój znalazł. Co to jest kiedyś tego Noe miałem a teraz mam :) no parami parami najlepiej kayaba ale ostatnio się zawiodłem na tej firmie

Genax
17-03-16, 17:39
Głuche pukanie czym było spowodowane? Dlatego pytam bo ostatnio też slyszalem, że kayab cos lipę odstawia chociaż na mcphersony nie narzekam :)

cwiro2000
17-03-16, 19:53
Pukanie masz pewnie od gornych mocowan wymien i z glowy tylko kup lewa i prawe z oznaczenien zeby ci 2 np lewych nie sprzedali.

Genax
17-03-16, 23:27
Pukanie masz pewnie od gornych mocowan wymien i z glowy tylko kup lewa i prawe z oznaczenien zeby ci 2 np lewych nie sprzedali.

Bawiłem się już w próbę usunięcia tego pukania i w zawieszeniu wszystko było prawie wymieniane. Mcphersony dawno wymienione i nic nie pomogły bo z tylu też jest głuche pukanie. Spowodowane jest to tym, że mam h&r na złych amorkach. Chciałbym też dobrać amor pod ten problem.

Genax
19-03-16, 10:02
Nikt, nic?

bunkerites
20-03-16, 10:28
Kayaba Exel-G.
Zakladalem w 2 Civicach i jestem zadowolony.Jak ktos narzeka na KYB to musial kupic podroby!.
Jedz do diagnosty i sprawdz cale zawieszenie.Moze pukac Ci wiele rzeczy.Np gorne mocowania amorow czy nawet zajechane odboje.
Na pierwszy ogien sprawdz gorna srube mocujaca amora.Jest pod maska:).Na tylnich amorach mocowanie masz pod plastikowa oslona w bagazniku :)

analyzer64
20-03-16, 10:44
Ja kupiłem nowe KYB przeznaczone do EP3.

Genax
20-03-16, 12:04
Kayaba Exel-G.
Zakladalem w 2 Civicach i jestem zadowolony.Jak ktos narzeka na KYB to musial kupic podroby!.
Jedz do diagnosty i sprawdz cale zawieszenie.Moze pukac Ci wiele rzeczy.Np gorne mocowania amorow czy nawet zajechane odboje.
Na pierwszy ogien sprawdz gorna srube mocujaca amora.Jest pod maska:).Na tylnich amorach mocowanie masz pod plastikowa oslona w bagazniku :)

Ale ludzie się czepili tych mcphersonów. Dopiero co napisałem, że były wymieniane, zawieszenie w bardzo dobrym stanie. Na hamburgerskim forum przeczytalem sporo wątków i nie tylko ja z forum mam taki problem. Większość, którzy mają h&r mają ten problem i jest to spowodowane założeniem ich na złe amorki. Nie neguję, że przykłady pukań ale na prawdę przerobiłem wszystko i głuche pukanie dobiega z każdego koła. :D No nic, kupię Kayaba Exel-G i zamontuję bo innego wyboru nie ma. Jeśli się sprawdzi i pukanie zniknie to od razu montuję też na tył :)

analyzer64
20-03-16, 12:20
Bo jak masz sprężyny, które obniżają o 45-50mm to czego się tu spodziewać po zwykłych amortyzatorach. Do takich sprężyn kupuje się np. Bilstein B6, czy jakieś Koni, ale wiadomo-kasa.

piter7766
20-03-16, 12:36
Do takich sprężyn kupuje się np. Bilstein B6, czy jakieś Koni,

Bilstein B6 nie jest amortyzatorem o skróconym skoku !!!

analyzer64
20-03-16, 12:50
Ale można go regenerować czy przerobić.

Genax
20-03-16, 16:26
Więc na Kayaba Exel-G też będę miał głuche pukanie czy najlepiej zamontować i się przekonać?

bunkerites
23-03-16, 20:40
Mi ostatnio w aucie pukał zajechany slizg magla....Po wymianie cisza.A fabryczny slizg jest z tworzywa.Byl wrecz zatarty.Wymienilem na slizg mosiezny z K-Project

cwiro2000
30-03-16, 08:13
Mi ostatnio w aucie pukał zajechany slizg magla....Po wymianie cisza.A fabryczny slizg jest z tworzywa.Byl wrecz zatarty.Wymienilem na slizg mosiezny z K-Project

Podepne sie do tematu slizg z ep3 pasuje do em2 z tego kproject orientuje sie ktos?

analyzer64
30-03-16, 08:33
Na pierwszy rzut oka te ślizgi są takie same, ale numery katalogowe są inne, więc jakaś różnica może być. Jakby co to nowy ślizg do EP kosztuje 108,2zł.

bunkerites
30-03-16, 16:32
Wystarczy napisać do Kproject i się dowiedzieć.Ten ślizg na stowe pasuje do wszystkich EP.A kosztował 78 zł z przesyłką

Genax
04-05-16, 10:38
Czy jest coś godnego polecenia do 300zł? Niestety nie jestem w stanie teraz wydać 600zł na 2 amortyzatory. Szukam czegoś do 300zł za 2 sztuki. Chyba, że jakieś używki czy lepiej się nie pchać?

analyzer64
05-05-16, 08:48
Od swojej EP mogę Ci sprzedać używki w przyszłym tygodniu. W ogóle całe kolumny będę miał.

Genax
05-05-16, 11:52
Od swojej EP mogę Ci sprzedać używki w przyszłym tygodniu. W ogóle całe kolumny będę miał.

Fabryczne ? Coś więcej na ich temat?

analyzer64
05-05-16, 19:45
Fabryczne, suche amortyzatory. Stan oceniam na dobry, jeżdżę jeszcze na fabrycznym zawieszeniu i wytłuczone nie jest, aczkolwiek podejrzewam, że przydałyby się nowe poduszki górnych mocowań.

bunkerites
07-05-16, 10:35
Ile lat ma zawieszenie? 10-12 ?.Czyli do wyrzucenia tak naprawde a nie do zamontowania w innym aucie.Co nowe to nowe

Genax
08-05-16, 10:33
Czy jest sens kupować amorki za 150zl/szt.? Prawdopodobnie po wakacjach wsadzilbym już jakieś inne amorki o niższym skoku no tylko teraz brak hajsu na taki wydatek. Lewy przedni teleskop cieknie i puka więc muszę go wymienić.

tegies
08-05-16, 11:43
Jak przekładasz sam to warto.
Lepszy kiepski nowy ale sprawny który i tak jak piszesz zmienisz niż zużyty powodujący niespodzianki na drodze.
Jeśli dajesz do wymiany na warsztat to chyba średnio się opłaca... bo zapłacisz przecież dodatkowo za wymianę.

Sam musiałem w końcu dać swoje na wymianę bo u mnie prawy był w fatalnym stanie.
Dochodziło to tego że podczas gwałtownego ruszania miałem wrażenie że podrywa mi przednie prawe koło.
Chyba jego sprawność osiągnęła wartość bliską zeru. Amor jeszcze fabryczny.

--edit:
A jak to jest z osłonami i odbojami amorów?
Czytałem że lepsze są odboje piankowe, bo gumowe często po paru tyś km pękają.
Akurat swoje kupiłem z kompletem osłon i niestety gumowe...

Genax
08-05-16, 12:30
Amorki sam będę wymieniał :)

Genax
19-08-16, 19:58
Problem rozwiązany. Głuche pukanie i pojedyncze stuknięcie na dziurach wyeliminowane. Z kumplem wymienialiśmy wczoraj amorki na kayaba. Co się okazało? Na dziurach sprężyna musiała uderzać o siebie przy dociśnięciu ponieważ były ślady tego. Nałożyliśmy wężyk na górną część tam gdzie sprężyna uderzała o siebie + górne mocowania + osłony i jest cisza jak nigdy. Nic nie słychać. :)