PDA

Zobacz pełną wersję : Kanał dolotu powietrza

grypsownik
16-03-16, 15:57
mam takie pytanie w kanale dolotu powietrza jest minimalna ilość oleju nie żeby było dużo tylko po prostu zauważyłem jak odciągnąłem gumowy duży przewód i w środku jest takie kółko zapadka w połowie otwarte i zauważyłem troszeczke oleju co to może być i od czego jest ten zawór ???

strzałką zaznaczyłem o co mi chodzi mam diesla 2.2
I czy można to wyczyścić
http://images77.fotosik.pl/425/90b3ac6d4601da7c.jpg

ciwi
16-03-16, 20:22
kolega miał podobnie, odma i regeneracja turbiny

grypsownik
17-03-16, 06:51
A ta odma gdzie jest możesz zobrazować

ciwi
17-03-16, 08:27
nie mam teraz kontaktu z kolegą i n ie bardzo się znam na diesel 2.2 ale wydaje mi się że odma-separator oleju znajduje się na początku tej gumowej rury oznaczonym strzałką. Separator na pewno można czyścić i to pomaga. Jak masz niewiele oleju wyczyść i obserwuj , Jak masz niewiele oleju raczej nie ma się co martwić separator zawsze coś tam puszcza. Kolega nie miał dużo.

grypsownik
17-03-16, 08:48
A separator to takie coś za tak zapadka okrągła no jak ściągnę ta gumowa rurę to w środku jest taka zapadka ona się zamyka i otwiera
A co to jest separator za co odpowiada i czy separator to odma czy to cos innego

ciwi
17-03-16, 09:11
Odma to inaczej separator, w przypadku niedrożności odpowietrzenia w skrzyni korbowej bardzo szybko tworzy się nadciśnienie i olej wyrzucany jest z silnika przez najsłabszy element uszczelnienia, odma to inaczej odpowietrzenie skrzyni korbowej.

grypsownik
17-03-16, 09:16
Aha a ta odma nie wygląda jak przepustnica takie kółko po środku jest i ona się zamyka i otwiera bo tam przed tą rura jest takie coś Gdzie strzałka

A dlaczego olej jest w odmie on puszcza olej

Czy w dieslu jest przepustnica

Co to jest
https://storage.googleapis.com/pfk-megabucket-732/HPL/image_car_large/17SMG601/IMGE/E__3100.jpg

I na tej części nr 2 w środku po ściągnięciu rury gumowej jest widoczny ślad oleju tak lekko takie wilgotny olej a na obudowie nr 15 jest spocony od oleju brudny lekki olej jest na zewnątrz tylko na tej części nr 15

Można to wszytko rozebrać i przeczyscic i potem nie będzie trzeba uczyć biegu jałowego

ciwi
17-03-16, 21:31
nie jestem biegły w tych silnikach ale, odma odprowadza nadmiar powietrza ze skrzyni korbowej gdzie znajduje się naturalnie olej, jeśli odma jest zużyta to wraz z ze zgromadzonym powietrzem wyrzuci trochę oleju czym bardziej zużyta tym więcej. Odmę należy czyścić i ew. wymienić co 100,000 tyś przebiegu.