Zobacz pełną wersję : Woda pod nogami pasażera
Witam
Forum przejrzałem ale odpowiedzi na mój problem nie znalazłem.
Otóż po deszczu pod nogami pasażera zbiera się woda. Jakiś rok temu przeprowadziłem operację wymiany uszczelki w podszybiu więc jestem pewien, że tamtędy nie leci - ponadto sprawdziłem, że woda nie cieknie z tamtego miejsca- odsunąłem dywanik i przy polewaniu wodą jest tam sucho. Woda pojawia sie chyba gdzieś z boku jakby od strony prawego błotnika. Polewałem wodą na wysokości 10 cm od dołu szyby i wtedy pojawia się woda w środku. Z góry nic nie cieknie a jeżeli tak to tylko po profilu zamkniętym, ponieważ na zewnątrz blachy są suche. Cieknie i zbiera się po komputerem. Za groma nie wiem skąd to może lecieć. Jeżeli nikt nie ma pomysłu to może doradźcie do kogo się z tym udać, do blacharza? Mnie się wydaje, że może w którymś miejscu puściło oryginalne uszczelnienie- nadwozie jest uszczelniane takimi pastami- czy to możliwe?
Z góry dziękuję za wszelki pomysły.
Pozdrawiam
Darek
Myślę że tutaj (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=7345&highlight=woda+kabinie) znajdziesz rozwiązanie problemu z wodą :)
Dzięki za odpowiedź
Ale jak pisałem na wstępie, już operację wymiany uszczelki podszybia rok temu przeprowadziłem - więc to nie to.
Pozdrawiam
Darek
Ja również ostatnio zauważyłem, że sączy się woda na wycieraczkę pasażera. Ale u mnie (z tego co zaobserwowałem) sączy się ze środka obudowy wentylatora, nie mam pojęcia skąd tam woda? Czy przez podszybie się dostaję, czy jak??
ten zacytowany opis jest bardzo dobry ale zwracam uwagę że oprócz wymiany uszczelki tam jest opisana blacha którą trzeba trochę dogiąć i z moich doświadczeń wynika że ona ma większy wpływ na przeciekanie niż uszczelka więc przeczytajcie jeszcze raz ten opis zwracając uwagę na przygięcie blaszki.
Dokładnie, chodzi o odgięcie blachy :)
Witam
Zgadza się blachę też dogiąłem. Poszedłem nawet dalej, ponieważ po ostatnich ulewnych deszczach zebrało mi się naprawdę sporo wody to podwyższyłem ten wlot powietrza ( bo myślałam że może jak padał ulewny deszcz, to woda nie nadążała ściekać i przelała się przez ten wlot) ale okazało się, że to nie to. Cieknie gdzieś indziej.
Pozdrawiam
Darek
Masz szyberdach? Od szyberdachu odchdzą rurki, które odprowadzaja wode.Może ,któras Ci sie na łączeniu rozczepiła?? Może to to ..
civic15vtec
19-08-08, 18:15
Ja tez lada dzień zabieram sie za to , dzieki za dokładny opis :D
Ja podgialem sama blache i po ostatnich ulewach w kabinie bylo suchutko.
Wiec moze zanim zabierzecie sie za rozmontowywanie plastikow pod maska etc zeby wymienic uszczelki i dostac sie do bachy polecam droge o wiele, wiele latwiejsza, prostsza i szybsza. A mianowicie wystarczy odkrecic i wyjac cala dmuchawe (3sruby) - nawet nie trzeba wykrecac schowka. Teraz wystarczy wsadzic tam reke, zlapac za blache i dogiac do dolu. Dla upewnienia ze ciagniecie za dobry metal polecam poswiecic sobie do gory latarka. Widac ja jak na dloni.
Pozdrawiam
Nie szyberdachu nie mam, więc to na pewno nie to.
Darek
hmm może gdzieś niedoczytałem ale raczej nikt tu niwespomniał o samej przedniej szybie umnie w cifie 4 g było tak ze jak polało własnie to sie lała woda na strone pasazera szukałem az znalazłem wziołem węża ogrodowego puściłem wode laciała z dachu ja wsiadłem do auta rozkręciłem wcześniej schowek i okazało sie że zlewa sie przez szybe przednią po słupku szyba była dosłownie przy samym brzegu peknięta była mała kreska wpierw odtłuściłem i silikon ale niezdało egzaminu i goście mi to w warsztacie skleili i jest git auto dawno sprzedane i w nim sucho albo tez inna sprawa jak auto było uderzone może być łaczenie szczelone i ciśnie z nadkoli jest kilka przyczyn tego pozdrawiam
Siemanko ja mialem ten sam problem! Za pierwszym razem wyciagnąłem Wiatrak od nawiewu i caly ten plastik i okazalo sie ze u samej góry milaem dziurke na łączeniu blach. Przesmarowalem to silikonem poslkładalem wszystko i myślalaem ze to koniec :) Po pierwszym deszczu znowu mialem mokro pod nogami pasażera!! To za drugim razem odkrecolem caly błotnik i okazalo sie ze byla jeszcze jedna dziurka, dla pewnosci zasylikonowalem wszystkie łączenia blach gdzie woda scieka i narazie mam spokój :) pozdrawiam
zdejmij dywanik od strony pasazera do samej blachy.tam w podlodze gdzie trzyma sie nogi jest taki czarny koreek.zaklej go silikonem:P i juz bedzie po problemie...mam nadzieje :)
zdejmij dywanik od strony pasazera do samej blachy.tam w podlodze gdzie trzyma sie nogi jest taki czarny koreek.zaklej go silikonem:P i juz bedzie po problemie...mam nadzieje :)
Zgadzam się. Miałem podobną sytuację z korkiem w podłodze, z tym, że po lewej stronie.
Radzę sprawdzić profilaktycznie te koreczki przed zimą.:)
Miałem też sytuację, ale już z 8-9 lat temu, z wodą sączącą się za schowkiem pasażera ,na podłogę. Poprawa uszczelki pomogła. Usterka więcej nie wystąpiła.
U mnie z kolei rozszczelniła się szyba w górnym prawym rogu, jak padało to woda tam się skraplała po słupeczku w dół i kapało na dywanik, szyba czołowa wklejana jest na takiej "gąbkowej" uszczelce co ma niby zapobiegać parowaniu szyby, jednak "gabka" ta z czasem parcieje i takie skutki. Szybę trzeba wyjąć i wklejać na nowo. Spotkałem się również z sytuacją gdzie woda przeciekała spod anteny do radia, trzeba wykręcić obudowę oświetlenia wew. dokręcić śrube mocowania anteny i po sprawie.
A może ktoś ma pomysł w jaki sposób woda dostaje się do bagażnika(po ulewnych deszczach jest jej naprawdę dużo) i pod tylne siedzenie pasażerów(tylko wilgotno)?
A może ktoś ma pomysł w jaki sposób woda dostaje się do bagażnika(po ulewnych deszczach jest jej naprawdę dużo) i pod tylne siedzenie pasażerów(tylko wilgotno)?
W bagażniku bierze sie woda z wilgoci.Po ściankach skrapla sie wilgoć z auta. Z tąd też gnijące tylne nadkola w naszych autach.Skraplająca woda dostaje się po scianie do łacza blach i mamy burchle.Niestety.Trzeba o to dbać:D
dobra, tylko w bagażniku to juz nie wilgoć a akwarium... I tam zbiera się dość szybko, tak jakby po prostu ciekło skądś;-/
Ostatnio tez ze zdziwieniem natknąłem się na wode w bagażniku. Tylko nie tam gdzie koło zapasowe(sucho) tylko zupełnie z boku jak podniosłem wykładzine. Wyglądało mi to tak jakby od strony tylnej lampy naleciało. I tak pomyślałem ze moze się gdzies tamtędy dostaje:confused: Uszczelniał ktoś kiedyś tylne lampy w angliku?
Pozdro
szczypior2
01-11-08, 20:38
ja też miałem sadzawke w bagażniku ,przyczyna to uszczelki w tylnych lampach . proponuje najpierw dokręcić nakrętki lamp ,klucz chyba 10 .a jak to nie pomoże to wymienić uszczelki
Koledzy a macie jakieś pomysły co zrobić aby woda nie zbierała się pod nogami kierowcy? Oprócz oryginalnych dywaników mam jeszcze gumowe, tak więc wykluczone jest, że sam nawnosiłem. Ostatnio po myjni całkiem sporo tej wody mam pod nogami i przechodzi na miejsce nóg pasażera siedzącego za kierowcą. Gdzie szukać przyczyny?
Pozdrawiam!
u mnie też była woda po stronie kierowcy.. okazało się że brakowało dolnej śruby mocującej błotnik zaraz przy drzwiach
woda w bagażniku może ktoś ma jakieś rozwiązanie ? gdzie najczęściej przecieka
WItam, może to komus pomoże :) Przez ostatni miesiąc walczyłem z wodą dostającą się pod nogi kierowcy. Doprowadzało mnie to do skraju załamania nerwowego:p
Okazało się, że miły Pan z warsztatu zakładający mi alarm pociągnął kable do syreny przez uszczelkę między grodzią silnika i kabiną. Wszystko było by ok gdyby puścił przewód razem z wiązką od całej elektryki a nie poprostu wyciągnął tą uszczelkę i puścił kabel obok. Woda przy obfitym deszczu ściekała po szybie i zacinała pod maske i kapała prosto do kabiny przez brak tej uszczelki. Poniżej fotki. Mam nadzieję że to komuś pomogło.
http://img839.imageshack.us/img839/4351/03092010001c.jpg
http://img828.imageshack.us/img828/8831/03092010p.jpg