PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z temperaturą

kamil_wypych
17-08-08, 21:00
Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Mam civica 3d z silnikiem 1.4 z 1997r. problem polega na tym ze auto po przejechaniu jakiś 20-30 km zaczyna mi sie grzac. Najpierw myslałem ze to termostat wiec kupiłem drugi ale to nie pomogło, wiec termostat wywaliłem i narazie jezdze bez. przeczysciłem cały układ chłodzenia ale to równiez nie pomogło. W chwili kiedy zaczyna sie grzać jak go przegazuje tak pod 6-7 tyś. obrotów to temperaturka spada i przez chwilę jest oki, również jak wyłączę swiatła to temperatura spadnie. Na to że jest to problem z głowicą wskazuje tylko jedna rzecz (twarde węże od chłodnicy) ale są twarde tylko wtedy jak silnik jest mocno rozgrzany. Pod korkiem oleju brak substancji (masełkowatej) olej jest czysty i na pewno go nie przybywa, płyn w chłodnicy też jest czysty. Może ktoś wie co to może być za problem. Sprawdzałem ciśnienie w cylindrach i wynosi w trzech cylindrach po 12 barów a w jednym troche ponad 10. Płynu w chłodnicy tez nie ubywa, czy możliwe ze takie objawy są jak uszkodzona jest pompa wody? I jeśli ktoś wie to proszę o informacje jaką oporowość ma czujnik temperatury? Proszę o jaką kolwiek pomoc.

jero11
17-08-08, 21:53
ta różnica w ciśnieniu jest spora, a wentylator załącza się? i jest już temat o chłodzeniu.

TomeiS
17-08-08, 21:55
Chłodnica do wywalenia, robilem accorda z tydzien temu z identycznymi objawami.

kamil_wypych
17-08-08, 21:59
ta różnica w ciśnieniu jest spora, a wentylator załącza się? i jest już temat o chłodzeniu.

na postoju jak silnik pracuje to wentylator wlacza sie, nie wiem jak jest podczas jazdy, chciałem sprawdzic czujnik temperatury ale nie wiem jaką oporowość ma czujnik

Sławek
17-08-08, 22:00
Kolego, ile jeszcze takich samych tematów założysz, nie możesz kontynuować w poprzednim?

kamil_wypych
17-08-08, 22:00

Fakt chłodnica nie wygląda ciekawie, wyciągnąłem ja czysciłem z zewnątrz i wewnątrz bo był czas ze była ciepł tylko do połowy teraz wydaje mi sie ze jest oki, ale tez biorę ja pod uwage

Kolego, ile jeszcze takich samych tematów założysz, nie możesz kontynuować w poprzednim?

sorki wielkie ale dopiero co sie tu zalogowałem a wczesniej nigdy nie korzystałem z forum.

Sławek
17-08-08, 22:03
I też po wyłączeniu świateł temperatura spadała? Problem leży w elektryce itp.

kamil_wypych
17-08-08, 22:16
po wyłaczeniu swiateł temp. spadnie ale nie na długo. wyglada to tak. jedziesz na swiatłach po chwili temp. idzie w góre wyłaczysz je to spadnie ale po chwili znowu idzie w góre, wtedy go przegazuje i znowu spadnie