Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zakup type sa

siweq
12-03-16, 21:54
Koledzy kto mi pomoze. Do tej pory mialem do czynienia z silnikami benzynowymi lecz chce kupic zonie type sa z 2008 2.2 i-ctdi jezdzilem autkiem fajnie sie prowadzi nic nie stuka nie puka lecz co z tym dpfem? Napewno jest, auto ma najechane 125 tysi serwisowane. Jedyne co zauwazylem to jak sie go odpali i co prawda bylo to moze nie na zimnym lecz jeszcze nie rozgrzanym silniku auto kopcilo. Po osiagnieci temperatury kopcenia nie bylo. Moze mi ktos powie czy to normalne? Jak sie wypala taki filtr podczas jazdy na jakim biegu i ile obrotow i ile czasu jechac? Z gory dziekuje i pozdrawiam

daromc
12-03-16, 22:32
jeśli z rynku polskiego to w tym roku nie było DPF

Moze mi ktos powie czy to normalne?
jaki był kolor dymu?
ogólnie kopcenie to nie jest to normalny objaw.

siweq
12-03-16, 22:41
jeśli z rynku polskiego to w tym roku nie było DPF

jaki był kolor dymu?
ogólnie kopcenie to nie jest to normalny objaw.

Moze szary troche niebieski?

Jezeli auto podlaczy sie pod komputer to bedzie widac jakie zuzycie jest tego dpfa i ile mu zostalo zycia?

Auto jest z Belgii i ma dpfa napewno i ma 125 tysi udokumentowane i daja mi na niwgo rok gwarancji

A co najlepsze ma byc dla zony

Napewno auto nie hylo jakis czas odpalane.

RadekB
12-03-16, 23:35
Kopcenie to nie jest normalny objaw. Zastanowiłbym się nad stwierdzeniem "na pewno 125 kkm"

siweq
13-03-16, 08:09
Ma udokumentowane serwisowana w hondzie. Tak wogole to nie ma znaczenia czy faktycznie ma te 125 tyso tylko z kad ten dym. I czy to ze byla jakis czas nie odpalana czy moze ten dpf czy co? Czyy mam rozumiec ze kazda honda przy odpaleniu nie dymi?

bezk
13-03-16, 09:13
Tak wogole to nie ma znaczenia czy faktycznie ma te 125 tyso

Ależ oczywiście, że ma znaczenie. Jeśli 9-letni diesel ma FAKTYCZNIE przebieg 125.000 km, to oznacza, że pewnie większość swego życia spędził w warsztatach, bo coś nie tak było z silnikiem i jak widać Belg sobie z tym nie poradził.
Ja obstawiam prostszy scenariusz mianowicie, że przebieg faktyczny jest znacznie wyższy, a historia auta została przygotowana pod polskiego klienta.

siweq
13-03-16, 09:37
Dobra zalozmy ze jest tak jak gdybacie ale caly zas mi chodzi o ten dpf jakie sa objawy jak sie konczy a jezeli sie nie konczy to jak powinno wygladac wypalanie go na trasie jak dlugo z jaka preskoscia i na jakim biegu?

butler.gdansk
13-03-16, 10:11
Normalnie DPF nic nie robi oprócz wyłapywania cząstek stałych. Jego wypalanie uaktywnia się co kilkaset kilometrów (zależnie od stylu jazdy).
Żadna kontrolka o tym nie informuje, nie masz wpływu na to kiedy cykl się kończy.
Ale można zorientować się kiedy takie wypalanie się zbliża... Jedź na biegu i puść gaz, na wyświetlaczu ustaw spalanie bieżące (kreski).
Normalnie będzie jedna kreska (zero spalania), jeśli sterownik szykuje się do DPF to spalanie pokazuje tym więcej im bliżej do wypalenia.
Wówczas Honda wypuści sporego bączka... i tyle.
Przebieg mały... Ale to kwestia wiary czy prawdziwy. Do czasu jak rzeczywistość zweryfikujesz w warsztatach.

siweq
13-03-16, 10:57
Najwiekszy dylematmam z tym iz samochod jest w hondzie i tam byl serwisowany i daja mi na niego rok gwarancji. Pojechalem obejrzec go z zona bez zapowuedzi. Dali mi kluczyki odpalilem go i zaczal kopcic na szaro i pachnialo dieslem pogazowalem go i tez kopcil do rozgrzania. Podczas jazdy bylo ok but za butem i leciutkie zakopcenie. Silnik pracuje rowno nie wydaje dziwnych odglosow. I strasznie mnie irytuje te pierwsze wrazenie i dym

Widac ze autro troche tam stalo kurz i pajeczyny przyrdzerwiale tarcze. Dlatego pojechalem na ogledziny bez zapowuedzi. Lepiej zobaczyc auto w takim stanie niz odpicowane i przepalone.

No ale ten dym? Wtryski sie koncza? Przelewaja?

butler.gdansk
13-03-16, 11:31
Zmieniłeś olej? Na jaki? Podłączyłeś pod HDS? Sprawdź czy wtryski w normie... Itd, Itd... Nikt tu nie będzie Ci wróżyć dlaczego dymi.

siweq
13-03-16, 11:44
W serwisie maja zmienic olej i filtry i klocki ham. Co to ten hds?

butler.gdansk
13-03-16, 11:49
HDS = Honda Diagnostic System
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?219732-Interfejs-lub-komputer-diagnostyczny-czytanie-kasowanie-b%B3%EAd%F3w-itp
Nie ma czegoś takiego jak Type-sa. Jest Type-S

vitia
13-03-16, 11:58
Nie ma czegoś takiego jak Type-sa. Jest Type-S

hehe dobre butler.gdansk :D:D type-sa

siweq
13-03-16, 12:14
To akurat S czy Sa widocznie wcisnelo sie sie przez pomylke poniewaz uzywam smaetfonu a moje paluszki sa troche niezdarne i duze pewnie nie takie malutkie i zwinne jak twoje butler gd. No ale to mie ma znaczenia bynajmniej dka mnie. Poki co dziekuje za pomoc i jeszcze przed zakupem podlacze go w serwisie do tego hds. A juz chcialem napisac hdsa hehs dzieki i pozdro