Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kontrolka srs check system

pawken1
10-03-16, 16:42
Witam
mam taki problem od jakiegoś czasu świeci mi się kontrolka od poduszek i jest napis check system
byłem na diagnostyce podpięli komputer i wyszło ze jest brak połączenia z przednimi czujnikami zderzeniowymi
najgorsze jest to ze czasami się świeci a czasami jak zapale samochód zaświeci się po kilku sekundach zgaśnie i jest wszystko ok
dopóki nie zgaszę silnika i znowu nie zapale wtedy zostaje zaświecona i nie gaśnie
znajomy polecił żeby sprawdzić taśmę przy kierownicy bo lubi się przecierać i może to być przyczyna
rozkręciłem sprawdziłem dokładnie taśma jak nowa żadnych śladów przerwania pod siedzeniem tez ktoś mi mówił żeby
podociskać wtyczki bo czasami z przesuwania fotela coś może nie łączyć ale dalej to samo
kontrolka się świeci i nie gaśnie zrobiłem samo diagnostykę skasowałem wszystkie błędy dtc pojeździłem trochę znowu zrobiłem samo diagnostykę i nic nie wykazało ze coś jest nie tak kontrolka świeci a na samo diagnostyce pisze no dtc może ktoś ma jakiś pomysł co to może być za przyczyna

uniu1
10-03-16, 20:34
skoro wyszło na diagnostyce ze jest brak połaczenia z przednimi czujnikami uderzeniowymi to warto zaczac od nich i ich kostek oraz sprawdzić czy kabeli nie są przetarte/przegryzione

CMC
10-03-16, 23:50
U mnie kiedyś coś ćwierkało z lewej przy kierownicy i lekko wnerwiony dość mocno uderzyłem, potem nie mogłem odpalić bo miałem taki własnie objaw. Tam jest czujnik zderzeniowy, zdejmij taką trójkątną nakładkę widoczną na desce od strony kierowcy - po otwarciu drzwi, tam jest czujnik uderzeniowy i on "wyskakuje" jak bezpiecznik w domu. Wpisz w goolge w grafice "bezpiecznik uderzeniowy" Civic i zobacz jak wygląda. U mnie pomogło od ręki.

pawken1
13-03-16, 17:33
Witam

dzięki za rady jakie od was uzyskałem sprawdziłem ten bezpiecznik i jest z nim wszystko ok jest wciśnięty
a co do sprawdzania tych czujników to gdybyś mógł mnie jakoś pokierować w jaki sposób to można zrobić czy można to jakimś miernikiem sprawdzić
albo jak mam sprawdzić czy dochodzi tam prąd do czujników lub czy jest obwód na kostkach jeśli musze odłączyć akumulator
boje się żeby jakaś poduszka przypadkowo nie wystrzeliła jak zacznę grzebać a będzie tam prąd bez odłączenia akumulatora
jestem trochę laik w tych sprawach i nie chciałbym popełnić jakiegoś głupiego błędu
bo dziwi mnie to że czasami się świeci ta kontrolka a czasami po prostu zaświeci się po czym zgaśnie i jest ok musi coś nie łączyć
tylko co i gdzie tego szukać

buri
14-03-16, 14:38
Witam

dzięki za rady jakie od was uzyskałem sprawdziłem ten bezpiecznik i jest z nim wszystko ok jest wciśnięty
a co do sprawdzania tych czujników to gdybyś mógł mnie jakoś pokierować w jaki sposób to można zrobić czy można to jakimś miernikiem sprawdzić
albo jak mam sprawdzić czy dochodzi tam prąd do czujników lub czy jest obwód na kostkach jeśli musze odłączyć akumulator
boje się żeby jakaś poduszka przypadkowo nie wystrzeliła jak zacznę grzebać a będzie tam prąd bez odłączenia akumulatora
jestem trochę laik w tych sprawach i nie chciałbym popełnić jakiegoś głupiego błędu
bo dziwi mnie to że czasami się świeci ta kontrolka a czasami po prostu zaświeci się po czym zgaśnie i jest ok musi coś nie łączyć
tylko co i gdzie tego szukać

mialem identyczne objawy
po podpieciu pod hds wskazalo mi dokladnie ktory z przednich czujnikow jest do wymiany - u mnie byl to lewy przedni.
wymienilem ten czujnik i problem z glowy.

luki2691
19-04-16, 19:14
Dzisiaj przy próbie odpalenia wyświetla się ikona SRS poduszek. Nigdy nie miałem z tym problemów. Samochód jest absolutnie bezwypadkowy jestem 1 wł. Myślę sobie ok zdarza się ważne żeby odpalił. Przekręcam kluczyk i przycisk engine no i NIC. Samochód nie reaguje - wygląda jakby zapłon był odcięty. Sprawdziłem bezpiecznik w skrzynce jest ok. Sprawdziłem wyżej wymieniony czujnik uderzeniowy i nie wyskakuje z gniazda. Auto stoi w garażu pod blokiem. Macie jakieś pomysły na rozwiązanie problemu ?

TRAFO
19-04-16, 19:24
A co się dzieje po wciśnięciu przycisku start? Słychać rozrusznik? a może mrugają ikonki i terkotają przekaźniki?
Jak tak, to masz rozładowany akumulator.

luki2691
20-04-16, 08:48
Dzięki TRAFO za odpowiedź. Wczoraj rozwiązałem problem a mianowicie mój kuzyn - mechanik. Przy próbie przycisku start nie słychać wogóle rozrusznika, tylko lekko na chwilę przygasały wszystkie ikonki. Zadzwoniłem do kuzyna i powiedział mi że to najprawdopodobniej rozrusznik (pewnie szczotki). Odpaliłem auto z po pychu i odpalił, a błąd SRS znikł. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu było słychać rozrusznik i z ledwą biedą odpalił, a błędu SRS już nie było. Auto już wczoraj odstawiłem do kuzyna żebym mi je ogarnął.