PDA

Zobacz pełną wersję : Tajemnicze piszczenie

Krystek
09-03-16, 23:52
Cześć, ostatnio zauważyłem że w moim civicu coś piszczy. Problem polega na tym, że jak odpalam samochód na zimnym i jest na luzie to wydaje dziwny dźwięk, coś jak piszczenie przez około 1minuty, na ciepłym jak odpalam to jest wszystko ok, zauważyłem też, że jak jadę na trójce przy 2,5tyś obrotów też coś piszczy. Tak samo jest na 4 biegu 2tys obrotów i na 5 biegu 1.5-1.8tys obrotów.
Chciałbym się was zapytać, czy ktoś natknął się już z takim problemem? z góry dziękuje!
Pacjent Civic VI 1.4 90km 97r.

mirrr
10-03-16, 07:39
Witam, trochę więcej szczegółów?
sprawdz poziom płynu w układzie wspomagania, pompa wody.
Wez kawałek kija np od szczotki, otwórz maskę i spróbuj namierzyć piszczenie przez stary sposób, kij w miejsce w którym może piszczeć i do ucha.

delek
10-03-16, 09:12
Mam to samo :). U mnie pisk ma taką częstotliwość, że przechodzi prawie w buczenie. Coś jak dźwięk wydawany czasem przez wodę w instalacji wodociągowej. Wydaje się, że źródłem jest sam silnik, klima/alternator/wspomaganie pod stetoskopem są w porządku. Parę razy próbowałem go zlokalizować ale co podniosę maskę to jest cisza. Raz jak piszczało gdy akurat byłem poza autem to zdążyłem podejść do wydechu i z tłumika też go było słychać.

Krystek
17-03-16, 22:38
Witam, trochę więcej szczegółów?
sprawdz poziom płynu w układzie wspomagania, pompa wody.
Wez kawałek kija np od szczotki, otwórz maskę i spróbuj namierzyć piszczenie przez stary sposób, kij w miejsce w którym może piszczeć i do ucha.

Piszczenie dobiegało z okolic paska klinowego, okazało się że jest poluzowany i za niedługo będzie do wymiany :) Metoda z kijem genialna!! Dzięki za pomoc!

Dominik22
18-03-16, 21:48
Może mi ktoś trochę bardziej szczegółowo wyjaśnić metodę "na kija" ? Pierwszy raz słyszę coś takiego, dlatego pytam :) To znaczy kijem mam dotknąć miejsca w którym może piszczeć ? kij przewodzi piszczenie ?

firstborne
18-03-16, 22:14
kij przewodzi piszczenie ?
Używasz go jako "słuchawki", bo chodzi o kij z wydrążonym środkiem, metalowy bądź plastikowy. Weźmiesz kawałek rurki pexa, pp i masz to samo.