PDA

Zobacz pełną wersję : V gen, Silnik Slave w drzwiach kierowcy

PlushaQ
03-03-16, 13:05
Siema,

W trakcie składania auta poszedłem za ciosem i w myśl pomysłu Pawl0sa zamontowałem silnik slave do centralnego zamka w drzwiach kierowcy (sam silnik z lewych tylnych drzwi z sedana Vg). Mam natomiast problem polegający na spięciu tego w jeden działający system. Tj. żeby otwierać z drzwi kierowcy automatem - przez centralkę - drzwi pasażera.
Domyślam się, że to może być problem - w końcu siłowniki slave mają tylko 2 kable, a mastery 3. Robił ktoś takiego moda i jest w stanie podpowiedzieć jak problem rozwiązać? Niezależnie od ułożenia kabli w kostce w drzwiach kierowcy, mogę jedynie zamknąć lub otworzyć drzwi pasażera, ale tylko poprzez zwarcie kabli. Nie reaguje na zachowanie kluczyka.

Domyślam się, że najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie zamka z pilota (tj centralki) i po prostu wpięcie obu zamków w centralkę, a kluczyk zostawić na awaryjne sytuacje. Jednak nurtuje mnie i zastanawia - da się*to zrobić na samym kluczyku?

PlushaQ
03-03-16, 16:41
Dobra, rozkminiłem temat. Hamburgerowe fora pomogły.
Może komuś się przyda w przyszłości, chociaż ostatnio widzę trend wielkiego koła i głośnego wydechu, nic ponad to :D
Generalnie siłownik Slave będzie działał tylko przy spięciu go z centralką na pilota. Wtedy podpinamy go jako slave i problem rozwiązany, drzwi się otwierają. Żeby dało się ogarnąć otwieranie z kluczyka wszystkich drzwi, potrzebujemy 3 pinowego silnika zamka. Więc… skąd taki zamek? Otóż hamburgery wykminiły, że do zamka z jajka, pasują silniki elektryczne od: Jazz/Insight/Odysey/S2000/Integra Sedan. Aczkolwiek po poszukiwaniach, zauważyłem, że nie wszystkie roczniki.

Mam nadzieję, że może kogoś natchnąłem do zastosowania OEM siłownika zamiast głośnych i zawodnych zamienników :D

delek
04-03-16, 23:05
Od biedy możnaby się pokusić o (rzeźba:) ) dorobienie jakiegoś przełącznika, podającego masę na odpowiednie wejście centralki i podłączenie go żeby było prościej nawet nie do siłownika tylko do cięgna.

PlushaQ
05-03-16, 12:29
Szczerze? Olałem temat finalnie (jeżeli chodzi zmianę silnika w drzwiach kierowcy). Kupię centralkę radiową z jakimś alarmem i będzie hulać, bo wtedy będzie traktowany jako slave :) Jak się*trafi odpowiedni silnik, to kupię i przełożę, żeby z klucza też działało.

TommyH
09-03-16, 21:57
Najlepiej by było oem to kupić siłownik z ej1 usa , ma 4 piny w sobie więc i zamyka i otwiera sam w sobie wystarczy 2 kable podłączyć pod centralke swoja oem i po problemie