PDA

Zobacz pełną wersję : Pozycja za kierownicą i widoczność kontrolek 5D

stasheck
02-03-16, 14:10
Hejka,
Ciekaw jestem, czy jesteście w stanie usiąść w swoich Haniach tak, żeby było równocześnie:
a) wygodnie pod tyłkiem
b) wygodnie trzymać kierownicę
c) widzieć wszystkie kontrolki

Mam 190 cm i lubię siedzieć wysoko - efekt jest taki, że mam a) (przy czym do sufitu to mi może 3 cm zostały); kierownicę mam na maksa wyciągniętą do siebie i w pozycji prawie-że-najwyższej (tak z 1 cm obniżoną), ale płacę tym, że obrotomierz widzę do poziomu 2k RPM (i zaczynam z powrotem widzieć 4k RPM, i-CDTI). Czyli nie widzę: kontrolki tempomatu, świateł, przegrzania silnika i jeszcze paru innych.

Próbowałem ustawić się tak, żeby widzieć wszystko, ale to praktycznie niemożliwe - muszę spuścić fotel na sam dół i jeszcze odchylić do tyłu, wtedy muszę opuścić kierownicę, więc muszę odchylić bardziej, wtedy zaczynam mieć problem z sięgnięciem nadgarstkiem do kierownicy, więc muszę się przysunąć, więc zaczynam mieć kolana pod brodą... trochę jakbym myśliwcem leciał, niby spoko, ale wygodne to nie jest :-)

Jakie są wasze doświadczenia? Czy ja coś robię źle?

filipfm
02-03-16, 18:33
192. Fotel - max w dol, max w tyl, max w pion (wolalbym bardziej). Kierownica max wysunieta a czy max do gory nie pamietam. Widac wszystko. nie mam podkulonych nog a kierownica dosc blisko bo tak lubie.
Ja lubie siedziec nisko, zreszta przy szklanym dachu i tak trzeba w dol, zeby nie szurac glowa po podsufitce ;)