PDA

Zobacz pełną wersję : ECU B18c4 MUGEN?

Bartek911
29-02-16, 21:16
Witam panowie.
Mam pytanie. Kupiłem auto z ECU na którym jest naklejka mugena oraz nr seryjny: 37820-xg5-00n0 . Zastanawiam się czy to Ori Mugen czy tylko naklejka. Czy ktoś zna taki wynalazek i mógłby coś o tym powiedzieć?

P.S. Jak odkryję jak dodać fotkę to wrzucę

HEG8
29-02-16, 22:07
Wpisz sobie w google... :rolleyes:

Bartek911
29-02-16, 22:59
Wpisywałem na różne sposoby. Znalazłem tylko na stronach po francusku jakiś temat ale kompletnie nic nie rozumiem ;)
Może mi ktoś na szybko napisać jak tu wrzucić foto?

HEG8
29-02-16, 23:10
http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=35&t=72746 To Twój temat?

Bartek911
29-02-16, 23:41
Tak. I jak widać zdanie są podzielone ale może zdjęcia będzie tutaj widać. W czwartek jadę szykować auto to zajrzę czy to OBD 1 czy 2

Furious
01-03-16, 13:17
Nie widziałem nigdy komputera o takim oznaczeniu, także możliwe że to oryginalny Mugen. Wątpie natomiast aby był to komputer dedykowany do B18C4.
Otwórz pokrywe i zrób zdjęcie, może dowiemy się czegoś więcej.

Gorliś
01-03-16, 14:23
Komp wyglada na oryginalny Mugen N1 ECU do EG6. Pytanie czy chip jest oryginalny.

Bartek911
01-03-16, 16:01
Mam zdjęcie środka ale nie mam pojęcia jak je tu wrzucić. Próbowałem przez zaawansowaną edycję ale nie mogę znaleźć przycisku o nazwie "Zarządzaj załącznikami" :confused:

W temacie na CRX.INFO wrzuciłem fotki. Może uda Wam się tam podejrzeć
http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=35&t=72746

Interesuje mnie kwestia czy to da się wystroić. W aucie jest dolot Skunka, stożek k&n, i wydech 2,5 cala. Generalnie idzie nie najgorzej ale może warto byłoby to sprawdzić.

Furious
01-03-16, 16:48
Po fotkach widać od razu że nie jest to seryjny komputer. Jest to obudowa typu small-case, takie występowały tylko w JDM. Do tego jakiś bliżej nieznany mi układ dodatkowy, to może być jakieś wyjście na datalogging - nie znam się na Mugenach. Generalnie EPROMa z mapą można wyciągnać i zczytać, albo wystroić auto i zastąpić inną mapą.

Bartek911
01-03-16, 17:00
Dzięki za konkretną odpowiedź. Mapa na pewno nie jest seryjna bo auto wkręca się prawie na 9tyś obr.

grafix
01-03-16, 23:16
XG5 - 00N0 to na bank mugenowski ale podaj oznaczenie boaradu dla pewności bo nie widać na foto dobrze.
T3J-E
-2.......

Płytka dodatkowa to na bank datalog. Wpięty jest pod CN2.
Aha i nie sprawdzaj za dużo odcinki bo zawory zagrają :)

Bartek911
01-03-16, 23:47
T3J-D
02D01550-1500
tej końcówki nie jestem pewny, bo odczytuje to ze zdjęcia

Co do odcinki to niestety, ale to auto tylko i wyłącznie służy do jeżdżenia na odcinkach :)

grafix
02-03-16, 10:57
Board jest taki sam jak P30 JDM :) tylko nie ma obsługi knocka.

Miłego remontu :)

Bartek911
02-03-16, 15:08
Board jest taki sam jak P30 JDM :) tylko nie ma obsługi knocka.

Miłego remontu :)

A tak trochę bardziej łopatologicznie dla laika co to znaczy? :)

Remonty są wliczone w ryzyko tych zabaw niestety ;)

$$HONDA Fan$$
02-03-16, 16:49
Pod B18C4 to na 100% nie jest, jak już to pod B18C, ale to też na gratach od Mugena.

!markos
02-03-16, 18:04
Co do odcinki to niestety, ale to auto tylko i wyłącznie służy do jeżdżenia na odcinkach
Remonty są wliczone w ryzyko tych zabaw niestety Dżizas, ogarnij się...

Bartek911
02-03-16, 18:36
Dżizas, ogarnij się...

oł maj gad, o co ci chodzi?

Kogoś polecacie może w WLKP kto mógłby to wystroić? Do Warszawy musiałbym na lawecie jechać bo to się totalnie nie nadaje do jeżdżenia po drogach :/

maras78
02-03-16, 19:02

no jak jeździsz na tym w C4 to tak samo mówi sobie Twój silnik jak wkręcasz go na odcięcie :D

Jedras
02-03-16, 20:05

Kogoś polecacie może w WLKP kto mógłby to wystroić? Do Warszawy musiałbym na lawecie jechać bo to się totalnie nie nadaje do jeżdżenia po drogach :/
A weź sobie kup seryjne p9k z usunięty immo i tyle.. dojedziesz później do każdego na strojenie... no a jak kręcisz do 9k rpm seryjne b18c4 to tak jak chłopaki piszą.. ciekawe czy jest sens jeszcze i co stroić[emoji14]

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Bartek911
02-03-16, 20:12
Ten samochód przejechał na tym setupie i z tym komputerem dobre kilkaset albo tysięcy km upalania po Torze w Poznaniu, Bednarach i takich tam. Generalnie zasada działania tego auta jest zerojedynkowa. Albo stoi w garażu albo ogień. Myślę, że gdyby miałoby się coś stać to stałoby się już dawno temu. Tak czy inaczej dziękuje wszystkim za informację. Na elektryce nie znam się zupełnie dlatego wolałem dopytać, żeby mnie gościu jakiś nie wyśmiał, że przyjechałem stroić auto na jakieś chińskiej gównianej podróbce albo seryjnym kompie z naklejką mugena :)

grafix
02-03-16, 20:41
Cieszymy się że przejechał aż tyle.
Życzymy więcej kilometrów.
Temat chyba się wyczerpał ?

Bartek911
02-03-16, 20:56
Pytałem jeszcze tylko o temat strojenia w WLKP

grafix
02-03-16, 21:05
google.pl
wypadało by się przywitać na starcie a nie oczekiwać że każdy się będzie wokół twojego mugena kręcił i marnował czas

Bartek911
02-03-16, 22:53
W google??? Szukać kogoś kto stroi nie wiadomego pochodzenia ECU w rajdówce?? A może w książce telefonicznej? Chyba od tego są fora żeby dzielić się doświadczeniem, a nie "mądrościami".
:confused:

Myślę że temat wyczerpany.

Jedras
02-03-16, 23:24
W google??? Szukać kogoś kto stroi nie wiadomego pochodzenia ECU w rajdówce?? A może w książce telefonicznej? Chyba od tego są fora żeby dzielić się doświadczeniem, a nie "mądrościami".
:confused:

Myślę że temat wyczerpany.
Jedz do Grafixa, Jogala , Furiousa i się jeszcze ktoś znajdzie... ale to jest małopolska i Mazowsze :)

Bartek911
02-03-16, 23:35
Jedz do Grafixa, Jogala , Furiousa i się jeszcze ktoś znajdzie... ale to jest małopolska i Mazowsze :)

Dzięki. Wyjazd do Wawy na strojenie w moim przypadku jest prawie nie możliwy. Nie odważyłbym się jechać w taką długą trasę tym autem :) a na lawetę nie mam prawka. Podobno w Poznaniu Merfi kiedyś stroił hondy, ale to poszukam sobie w google ;)

Jedras
02-03-16, 23:42
Dzięki. Wyjazd do Wawy na strojenie w moim przypadku jest prawie nie możliwy. Nie odważyłbym się jechać w taką długą trasę tym autem :) a na lawetę nie mam prawka. Podobno w Poznaniu Merfi kiedyś stroił hondy, ale to poszukam sobie w google ;)
Zawsze możesz poprosić stroiciela żeby do Ciebie podjechał za odpowiednią opłata ;P

Lysy
03-03-16, 01:26
Dokładnie myślę że grafix dałby rade bo do nas do Rzeszowa przyjeżdżał ;) tylko nie wiem czy tam też chciałby się wybrać. A auta od grafixa na prawdę dobrze podają ;) bo mam z nimi styczność cały czas i jeżdżą do dziś i nic się nie działo po strojeniu

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

!markos
03-03-16, 09:52
Co do odcinki to niestety, ale to auto tylko i wyłącznie służy do jeżdżenia na odcinkach

Ten samochód przejechał na tym setupie i z tym komputerem dobre kilkaset albo tysięcy km upalania po Torze w Poznaniu, Bednarach i takich tam. Generalnie zasada działania tego auta jest zerojedynkowa. Albo stoi w garażu albo ogień.

Nie odważyłbym się jechać w taką długą trasę tym autem

Nie no błagam, zachowaj choć trochę powagi...

Bartek911
03-03-16, 10:04
Nie no błagam, zachowaj choć trochę powagi...

Mam wrażenie, że albo ja nie rozumiem ciebie albo ty mnie...

Auto jest głośne, ma jeden kubeł w środku, nie ma ogrzewania a jazda w ruchu miejskim ze względu na sprzęgło jest średnio przyjemna. Nie wyobrażam sobie jazdy tym autem 600km. To jest takie trudne do zrozumienia dla ciebie czy o coś innego chodzi?

!markos
03-03-16, 10:17
Chodzi o to, że ułożyłem sobie to tak, że katujesz je non stop w odcinkę (co może mu zaszkodzić), ale w trasę to już nie pojedziesz (co raczej mu nie zaszkodzi) - pod kątem tego dziwnego ECU, które niby pomaga, ale w sumie to nie do końca wiadomo czy pomaga. Nie patrzyłem na to pod kątem braku wyposażenia, ponieważ nie pisałeś o tym, a sposób użytkowania jednoznacznie tego nie przesądza.

Bartek911
03-03-16, 11:05
No to cieszę się, że się w końcu zrozumieliśmy

CAR
03-03-16, 15:52
Polski lotnik na drzwiach od stodoły a poleci, ale wiadomo że z komfortem to nie ma nic wspólnego ja swoim po kupnie 400km zrobiłem siedząc na bańce od płynu spryskiwaczy bo kubeł był za nisko zamontowany

Rikoo
03-03-16, 16:06
na lawete wystarczy ci kategoria B chyba ze jej tez nie masz

Bartek911
04-03-16, 11:25
Kategorie B mam, nawet mam A ale na lawetę już nie :/ Co do jeżdżenia z lawetą na kat.B to w necie ile zdań tyle opinii i już sam nie wiem. Teoretycznie mógłbym jeździć z lawetą i civiciem bo z tego co wiem na pewno to całość nie może ważyć więcej niż 3,5t. a auto ciągnące podobno nie może ważyć mniej niż laweta z autem. Przy założeniu, że mój CR-V ma w dowodzie wpisaną masę własną 1429kg, a Civic w dowodzie ma 935kg to laweta musiałaby ważyć 495kg więc dałoby się, ale pewności nie mam, a później użerać się z jakimś niebieskim debilem na drodze to słabo będzie :/

Rikoo
04-03-16, 11:29
wynajmij sobie lawete i bez problemu mozesz ja jechac z civicem na grzbiecie chyba ze chesz wynajac przyczepe lawete to inna bajka i viatol tez bedziesz wtedy potrzebowal

Bartek911
04-03-16, 11:32
Mówisz o autolawecie? czyli bus z najazdem? A to w ogóle nie wiem jak działa. Myślałem o lawecie w sensie przyczepie. A viatol nie jest powyżej 3,5t?

qureku.
04-03-16, 11:39
Mówisz o autolawecie? czyli bus z najazdem?

To jest najprostsze rozwiązanie i spokojnie zmieścisz się w wymogach kat B

Bartek911
04-03-16, 12:00
Ok. dzięki za dokształcenie