Zobacz pełną wersję : Nalot od węwnątrz reflektora. Xenon
Witam, Czy komuś z Xenonem w Civicu zmatowiały reflektory od środka? Bo gdy patrze pod kątem na reflektor jest zmatowiały. Czy da się tego pozbyć czy nowe do zdobycia? Pozdrawiam
U mnie również w ksenonie zauważyłem coś podobnego, tak jakby takie kropki, plamki na plastiku w miejscu gdzie ksenon świeci. O coś takiego Ci chodzi?
Przed wymianą lamp miałem identycznie, przypuszczam że trzeba wypolerować lampy.
Para wodna kondensuje się od wewnątrz.
Po kilku (nastu) latach w lampach zbiera sie kurz para wodna itp, nawet mimo gumowych kapturków zamykających dziury na żarówki. Ja co 2-3 lata np przy wymianie żarówek myję lampy od środka za pomocą tamponu z gazy przymocowanego do kawałka drutu. Drut ok 30 cm lekko zgięty w połowie tak aby ominąć blaszane osłonki żarówek. Na tampon pryskam płynem do szyb żeby był wilgotny ale nie za mokry żeby z niego nie kapało do środka lampy. Kombinując tamponem przecieramy odbłyśnik i szybkę W ten sposób udaje sie umyć całkiem dobrze lampę. Najlepiej umyć jedną stanąć blisko ściany i włączyć oświetlenie a będzie widać sporą różnicę. Tak bez demontażu reflektorów można sobie w 10 min poradzić z brudem w środku lampy. Polecam ten sposób także do innych lamp.
wywialwawa
01-03-16, 01:03
Opcja z tamponem to pomaga tylko na kurz. Czasrm trzeba rozkleic lampe i wypolerowac od srodka, poliwęglan lubi sie od wewnątrz utlenic i powoduje to takie mleko.
Spotkalem sie z tym w wielu autach z xenonem. Kapturki i uszczelki swoja droga puszczają i kurz tez dostaje sie do środka.
Oczywiście tylko na kurz ja nie mam ksenonów i mój poliwęglan jest klarowny:D