Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przepalanie bezpiecznika nr 3, brak ładowania.

matusiak100
28-02-16, 11:13
Witam wszystkich, piszę ponieważ występuje u mnie dość dziwny problem a mianowicie: jakieś 2 tygodnie temu wracając do domu samochodem mocno szarpnęło w trakcie jazdy, zapaliły się kontrolka ładowania, check engine oraz VSA. Na akumulatorze napięcie koło 12V więc oddałem samochód do mechanika uznając, że to najprawdopodobniej padł alternator, mechanik stwierdził, że uszkodzony jest regulator napięcia i z braku odpowiedniego na wymianę naprawił ten uszkodzony, po odebraniu wszystko wydawało się ok, jednakże problem się powtórzył po paru dniach, zapaliły się te same kontrolki, brak ładowania na aku, więc postanowiłem sam trochę pogrzebać i znalazłem przepalony bezpiecznik nr.3(10A) w skrzynce bezpieczników pod deską rozdzielczą, po wymianie wszystko wróciło do normy, na biegu jałowym przy włączonych wszystkich odbiornikach w samochodzie na alternatorze jest napięcie 14,3 V, gdy załącza się wentylator chłodnicy spada do 13,8V. Po paru dniach znowu ten sam problem wiec skontaktowałem się z mechanikiem który naprawiał alternator, stwierdził że alternator został sprawdzony i że jest na pewno sprawny oraz polecił poszukać kogoś kto mógłby sprawdzić cały układ. Bezpiecznik przepala się w losowym momencie, przeważnie zauważyłem, że następuje to w trakcie ruszania gdy mam włączoną wentylację, ogrzewanie tylnej szyby, radio oraz światła, raz przepalił się gdy stałem na światłach gdy miałem włączone tylko radio oraz światła. Początkowo podejrzewałem również cos związanego z układem VSA, ale ostatnio przepalił mi się bezpiecznik mimo, że wyłączyłem układ przyciskiem na desce. Ostatnio zauważyłem również jeszcze inna rzecz, w czasie gdy palą się ww kontrolki nie mogę wkręcić silnika powyżej ok 3100 obrotów, ponieważ zaczyna się on dławić. Odczytałem błędy elmem i są następujące: P0102, P0141, P1298, P16bc, P0562. W związku z powyższym chciałbym się zapytać czy miał już ktoś podobny problem, ewentualnie jakieś sugestie co sprawdzić? Z góry dzięki za odpowiedź.