PDA

Zobacz pełną wersję : Mruganie świateł a raczej ich brak przy zamykaniu/otwieraniu drzwi - Ufo.

Kr3t
26-02-16, 18:43
Panowie, pytanie z kategorii zagadka :
Od kilku dni moja Hania ma ciekawą przypadłośc - przy zamykaniu/otwieraniu drzwi z pilota światła kierunków nie mrugają. Drzwi się zamykają do końca, oświetlenie gaśnie, wszystko jest ok, tylko te migacze.
Awaryjne, kierunki, wszystko działa, kwestia jest tylko tego mrugnięcia - niby nic, ale nigdy zamykając/otwierając na odległość (a temu ma chyba słuzyć pilot?) nie masz pewności czy "pyknęło".
Ktoś ma jakieś pomysły :confused:

mabead
26-02-16, 18:54
A kolega ma wszystkie drzwi zamknięte ? łącznie z tzw klapa bagażnika :)

Kr3t
26-02-16, 19:11
Tak, tak, to już pierwsze sprawdzone - wszystko jest okej, drzwi pozamykane.

kozi85
27-02-16, 01:54
U mnie w ogóle nie mruga. Dopiero po drugim naciśnięciu przycisku zamykania, mryga światłami.

Kr3t
27-02-16, 20:56
U mnie ani po drugim nie mruga - nikt nie ma pomysłu ?! Może temat trzeba przenieść do elektryki? Nie chce zakładać drugiego tematu co bym nie był posądzony o spam :)

Wind 323
28-02-16, 10:47
Może któryś z krańcowych wyłączników oswietlenia w drzwiach, klapie bagażnika czy pod maską jest uszkodzony. Pomajstruj przy nich trochę......

daromc
01-03-16, 22:49
raczej ten pod maską...
jakby klapa czy drzwi to świeciłaby się informacja na wyświetlaczu, lampka w bagażniku/ środku nie dałoby rady zamknąć z pilota.
alarm jest?

TRAFO
02-03-16, 18:25
Podstawowe pytanie które mi się na początku nasuwa, to jakie masz auto? Wer. Comfort nie ma alarmu, więc nie wiem jak to jest z tym mruganiem, to mógłby zweryfikować jakiś posiadacz takiego auta, i drugie pytanie; czy kiedyś było dobrze a teraz nie działa, czy nigdy nie działało...
Kiedyś czytałem gdzieś o podobnym problemie. Z tego co pamiętam, problem dotyczył jednego z zamków tylnych drzwi.
Za wyświetlanie informacji o otwarciu drzwi i klapy odpowiedzialne są krańcówki, a za uruchomienie alarmu - czyli właśnie mrugania kierunków styki w zamkach wewnątrz drzwi - po zaryglowaniu zamków podają sygnał do komputera.
Skoro nie mruga, to albo w którymś zamku nie stykają styki, albo z którymś przewodem z jakiegoś zamka jest coś nie tak. Może też być problem z zamkiem klapy silnika.

agrttc
02-03-16, 19:36
ja mam comforta i elegancko mruga przy zamykaniu i otwieraniu

TRAFO
02-03-16, 20:57
Skoro to mamy wyjaśnione to trzeba by sprawdzić zamki. Test jest w serwisówce:
Nadwozie -> Alarm, zdalne sterowanie, zamki -> Uklad zdalnego sterowania zamkami i układ alrmowy -> Test wejściowy układu zdalnego sterowania zamkami/centralnego zamka drzwi/alarmowy (MICU)

Kr3t
03-03-16, 21:19
Tak, w moim wcześniej działało, a przestało raptem 2-3 tygodnie temu z dnia na dzień.
Wersja o ile się nie myle to SPORT.

maq0o0ne
29-06-20, 17:53
Witam!
Miałem dokładnie taki sam problem jak autor tematu. Ostatnimi czasy często pada deszcz i pewnego razu włączył mi się alarm sam z siebie.
Po zamknieciu auta kluczykiem słychać było tylko odgłos centralnego, a migacze nie mrugały tak jak zwykle, alarm także się nie zazbrajał. Dzisiaj z kolei po otwarciu maski i zamknięciu wszystko wróciło do normy. Jak myślicie czego to może być wina? Jakiś syf się między klapę maski a nadwozie dostał i efekt był jakby auto nie było zamknięte czy czujnik któryś pada?
Niby już jest ok ale jakby auto stało gdzieś w terenie to już tak średnio.