Zobacz pełną wersję : Jak rozgrzany silnik to gaśnie !!!
arczi12345
24-02-16, 17:47
Witam serdecznie !!!
Mam pytanie i proszę o pomoc , otóż mam problem z moją Hanią gdy się rozgrzeje silnik do optymalnej temperatury to nagle odcina paliwo jakby tego paliwa zabrakło , a gdy silnik ostygnie to pali jak "złoto" , aż do momentu rozgrzania silnik jak napisałem wcześniej.
Bardzo bym prosił o jakąkolwiek pomoc i sugestię co to może być za przyczyna takiej reakcji samochodu ?
Auto to Honda Civic 1998 rok 3D HB 6 Generacja 1,4Is 90KM oczywiście benzyna D14A4
Pozdrawiam serdecznie
1. Gdy już po rozgrzaniu zgaśnie, to słychać pracę pompy po przekręceniu kluczyka?
2. -//-, to jest iskra na świecach podczas kręcenia rozrusznikiem?
arczi12345
24-02-16, 18:20
Nie zwróciłem uwagi powiem szczerze... Dzwoniłem do serwisu Hondy i powiedzieli mi , że to przekaźnik pompy paliwa , co o tym myślicie ?
Sprawdź jeszcze moduł a aparacie zapalonowym ;)
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Podobną sytuację miałem jak cewka padała - jak się rozgrzał silnik gasł/lub przerywał i gasł - obroty na 0 - po ostygnięciu zapalał elegancko.
arczi12345
25-02-16, 18:05
Powiem wam jeszcze , że jest taki objaw , że BARDZO SZYBKO SILNIK SIĘ NAGRZEWA do swojej temperatury optymalnej 90 stopni no i oczywiście jak się nagrzeje to gaśnie i za nic go się nie uruchomi , aż do momentu jak całkowicie ostygnie :-( Jakieś sugestie panowie...
sprawdzales przekaznik pompy
arczi12345
25-02-16, 18:15
No właśnie nie sprawdzałem , bo nie mam fizycznie jak sprawdzić za względu , że po prostu nie posiadam takiego przekaźnika :-( I powiem szczerze , że nawet nie wiem gdzie on się znajduje tylko się domyślam i myślę , że znajduje się po prawej stronie koło schowka o symbolu RZ-0159 Mitsuba , czy dobrze myślę ?
tak tam jest wiec jak chcesz zeby ci pomoc skoro wczersniej ci ludzie napisali co i jak a ty nic nie sprawdzilesz
arczi12345
25-02-16, 18:42
tak tam jest wiec jak chcesz zeby ci pomoc skoro wczersniej ci ludzie napisali co i jak a ty nic nie sprawdzilesz
No ok ja tylko poprosiłem o pomoc w kwestii sugestii CZY TO MOŻE BYĆ TO JAK NP. MODUŁ APARATU ZAPŁONOWEGO ITD. JAK JEST NAPISANE WYŻEJ... przecież ja nie mam i nie posiadam żadnych części zamiennych do auta żebym mógł sprawdzić dlatego prosze o pomoc w kwestii sugestiach i wtedy pojadę na szrocik zakupię daną cześć lub częsci , a ty piszesz , że nie sprawdziłem gdzie bardzo chętnie bym sprawdził kolego :-) Ogólnie dziękuję
ale przekaznik wyjmusze i patrzysz czy sa zimne luty
arczi12345
25-02-16, 19:18
ale przekaznik wyjmusze i patrzysz czy sa zimne luty
Ok tak zrobię bardzo dziekuję
a lepiej to poszukaj kogos od siebie z miasta nie wierze ze nie znasz nikogo kto ma takie same auto i popros zeby podmienic na chwile
Włos się na głowie jeży o_O. Nadal nie wiadomo czy słychać pompę paliwa, ani czy jest iskra!
Do sprawdzenia pompy potrzeba Uszu, a iskry klucz do świec lub poprostu dodatkowa świeca którą wpinamy w przewód zapłonowy ale jak wolisz to kup na sxrocie pompę, przekaźnik i najlepiej cały aparat zapłonowy. Mechanicy uwielbiają, wróć, kochają takich klientów B)
arczi12345
25-02-16, 19:33
a lepiej to poszukaj kogos od siebie z miasta nie wierze ze nie znasz nikogo kto ma takie same auto i popros zeby podmienic na chwile
Jak bym znał i miał kogoś to bym tak zrobił , ale niestety tak nie jest :-( Uwierz lub nie.
.
Włos się na głowie jeży o_O. Nadal nie wiadomo czy słychać pompę paliwa, ani czy jest iskra!
Do sprawdzenia pompy potrzeba Uszu, a iskry klucz do świec lub poprostu dodatkowa świeca którą wpinamy w przewód zapłonowy ale jak wolisz to kup na sxrocie pompę, przekaźnik i najlepiej cały aparat zapłonowy. Mechanicy uwielbiają, wróć, kochają takich klientów B)
Dobrze tak zrobię dobry człowieku !!!
arczi12345
27-02-16, 14:09
Witam serdecznie wszystkich !!!
No i dzisiaj autko wróciło od mechanika i nic nie stwierdzono czyli jest tak samo jak było , mechanik się poddał :-( Stwierdził , że przekaźnik pompy paliwa jest na bank ok , aparat zapłonowy , cewka jest ok , ale stwierdził , że na 99% może to być czujnik tylko nie znał fachowej nazwy jego który wchodzi do głowicy. W sumie wchodzą dam 2 , 1 to jest od czujnika temperatury gdzie pokazuje temperaturę na zegarach i chodzi o ten drugi.
Może znacie jego fachową nazwę i czy myślicie , że to on może być przyczyna ?
Proszę bardzo pomóżcie jak możecie !!!
Dzięki z góry
Poniżej wysyłam linki zdjęć do tego czujnika :
http://www.fotosik.pl/zdjecie/49f097c1cb4781fd
http://www.fotosik.pl/zdjecie/cb2759b452584d26
http://www.fotosik.pl/zdjecie/81d3e90ec99ba06a
http://www.fotosik.pl/zdjecie/975e03077c9bf69c
Zmień mechanika, bo już niepotrzebnie na kase chce Cie naciągnąć bo się kretyn nie zna (robi wszystko i gówno z tego powodu wie)... Zmień aparat zapłonowy i będziesz miał problem z głowy. W trójmieście jest tylu mechaników od Hond, że głowa mała.
Albo moduł albo cewka, innej opcji nie ma.
Czyli cały aparat bo będzie szybciej wymienić.
Albo moduł albo cewka, innej opcji nie ma.
x2 też miałem podobny problem. Dodatkowo potrafiło srogo pier**** z wydechu :)
Jeśli wymieniać cały aparat to na pewny, bo nie wiadomo kiedy problem miałby powrócić.
arczi12345
03-03-16, 06:56
Witam serdecznie wszystkich !!! Na początek WIELKI DZIĘKI za okazałą pomoc i sugestie :-) Mechanik zmieniony i autko jest na innym warsztacie i stwierdzili na 99% kom 9 , że to moduł aparatu zapłonowego : http://www.fotosik.pl/zdjecie/416e900bce443b81 to jest dokładnie ten moduł wyciągnięty z mojej Hani. W związku z tym może macie do sprzedania taki moduł dedykowany do mojego auta lub kogoś macie kto chce sprzedać ? Jakby ktoś chciał sprzedać może cały aparat zapłonowy wraz z tym modułem to także bym rozważył taką możliwość. Pozdrawiam serdecznie
arczi12345
13-03-16, 03:29
Witam serdecznie !!! OK panowie Honda zrobiona na cacy , mechanik zmieniony !!! Przyczyna gaśnięcia APARAT ZAPŁONOWY. Także bardzo dziękuję za okazałą pomoc i pozdrawiam serdecznie wszystkich :-) !!! TEMAT ZAMYKAMY.