PDA

Zobacz pełną wersję : Jak rozgrzany silnik to gaśnie !!!

arczi12345
24-02-16, 17:47
Witam serdecznie !!!

Mam pytanie i proszę o pomoc , otóż mam problem z moją Hanią gdy się rozgrzeje silnik do optymalnej temperatury to nagle odcina paliwo jakby tego paliwa zabrakło , a gdy silnik ostygnie to pali jak "złoto" , aż do momentu rozgrzania silnik jak napisałem wcześniej.

Bardzo bym prosił o jakąkolwiek pomoc i sugestię co to może być za przyczyna takiej reakcji samochodu ?

Auto to Honda Civic 1998 rok 3D HB 6 Generacja 1,4Is 90KM oczywiście benzyna D14A4

Pozdrawiam serdecznie

delek
24-02-16, 18:03
1. Gdy już po rozgrzaniu zgaśnie, to słychać pracę pompy po przekręceniu kluczyka?
2. -//-, to jest iskra na świecach podczas kręcenia rozrusznikiem?

arczi12345
24-02-16, 18:20
Nie zwróciłem uwagi powiem szczerze... Dzwoniłem do serwisu Hondy i powiedzieli mi , że to przekaźnik pompy paliwa , co o tym myślicie ?

Jedras
24-02-16, 18:23
Sprawdź jeszcze moduł a aparacie zapalonowym ;)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Greg001k
24-02-16, 20:00
Podobną sytuację miałem jak cewka padała - jak się rozgrzał silnik gasł/lub przerywał i gasł - obroty na 0 - po ostygnięciu zapalał elegancko.

arczi12345
25-02-16, 18:05
Powiem wam jeszcze , że jest taki objaw , że BARDZO SZYBKO SILNIK SIĘ NAGRZEWA do swojej temperatury optymalnej 90 stopni no i oczywiście jak się nagrzeje to gaśnie i za nic go się nie uruchomi , aż do momentu jak całkowicie ostygnie :-( Jakieś sugestie panowie...

Rikoo
25-02-16, 18:07
sprawdzales przekaznik pompy

arczi12345
25-02-16, 18:15
No właśnie nie sprawdzałem , bo nie mam fizycznie jak sprawdzić za względu , że po prostu nie posiadam takiego przekaźnika :-( I powiem szczerze , że nawet nie wiem gdzie on się znajduje tylko się domyślam i myślę , że znajduje się po prawej stronie koło schowka o symbolu RZ-0159 Mitsuba , czy dobrze myślę ?

Rikoo
25-02-16, 18:30
tak tam jest wiec jak chcesz zeby ci pomoc skoro wczersniej ci ludzie napisali co i jak a ty nic nie sprawdzilesz

arczi12345
25-02-16, 18:42
tak tam jest wiec jak chcesz zeby ci pomoc skoro wczersniej ci ludzie napisali co i jak a ty nic nie sprawdzilesz

No ok ja tylko poprosiłem o pomoc w kwestii sugestii CZY TO MOŻE BYĆ TO JAK NP. MODUŁ APARATU ZAPŁONOWEGO ITD. JAK JEST NAPISANE WYŻEJ... przecież ja nie mam i nie posiadam żadnych części zamiennych do auta żebym mógł sprawdzić dlatego prosze o pomoc w kwestii sugestiach i wtedy pojadę na szrocik zakupię daną cześć lub częsci , a ty piszesz , że nie sprawdziłem gdzie bardzo chętnie bym sprawdził kolego :-) Ogólnie dziękuję

Rikoo
25-02-16, 19:03
ale przekaznik wyjmusze i patrzysz czy sa zimne luty

arczi12345
25-02-16, 19:18
ale przekaznik wyjmusze i patrzysz czy sa zimne luty

Ok tak zrobię bardzo dziekuję

Rikoo
25-02-16, 19:21
a lepiej to poszukaj kogos od siebie z miasta nie wierze ze nie znasz nikogo kto ma takie same auto i popros zeby podmienic na chwile

delek
25-02-16, 19:28
Włos się na głowie jeży o_O. Nadal nie wiadomo czy słychać pompę paliwa, ani czy jest iskra!
Do sprawdzenia pompy potrzeba Uszu, a iskry klucz do świec lub poprostu dodatkowa świeca którą wpinamy w przewód zapłonowy ale jak wolisz to kup na sxrocie pompę, przekaźnik i najlepiej cały aparat zapłonowy. Mechanicy uwielbiają, wróć, kochają takich klientów B)

arczi12345
25-02-16, 19:33
a lepiej to poszukaj kogos od siebie z miasta nie wierze ze nie znasz nikogo kto ma takie same auto i popros zeby podmienic na chwile

Jak bym znał i miał kogoś to bym tak zrobił , ale niestety tak nie jest :-( Uwierz lub nie.
.

Włos się na głowie jeży o_O. Nadal nie wiadomo czy słychać pompę paliwa, ani czy jest iskra!
Do sprawdzenia pompy potrzeba Uszu, a iskry klucz do świec lub poprostu dodatkowa świeca którą wpinamy w przewód zapłonowy ale jak wolisz to kup na sxrocie pompę, przekaźnik i najlepiej cały aparat zapłonowy. Mechanicy uwielbiają, wróć, kochają takich klientów B)

Dobrze tak zrobię dobry człowieku !!!

arczi12345
27-02-16, 14:09
Witam serdecznie wszystkich !!!

No i dzisiaj autko wróciło od mechanika i nic nie stwierdzono czyli jest tak samo jak było , mechanik się poddał :-( Stwierdził , że przekaźnik pompy paliwa jest na bank ok , aparat zapłonowy , cewka jest ok , ale stwierdził , że na 99% może to być czujnik tylko nie znał fachowej nazwy jego który wchodzi do głowicy. W sumie wchodzą dam 2 , 1 to jest od czujnika temperatury gdzie pokazuje temperaturę na zegarach i chodzi o ten drugi.

Może znacie jego fachową nazwę i czy myślicie , że to on może być przyczyna ?

Proszę bardzo pomóżcie jak możecie !!!

Dzięki z góry

Poniżej wysyłam linki zdjęć do tego czujnika :

http://www.fotosik.pl/zdjecie/49f097c1cb4781fd

http://www.fotosik.pl/zdjecie/cb2759b452584d26

http://www.fotosik.pl/zdjecie/81d3e90ec99ba06a

http://www.fotosik.pl/zdjecie/975e03077c9bf69c

HEG8
27-02-16, 14:28
Zmień mechanika, bo już niepotrzebnie na kase chce Cie naciągnąć bo się kretyn nie zna (robi wszystko i gówno z tego powodu wie)... Zmień aparat zapłonowy i będziesz miał problem z głowy. W trójmieście jest tylu mechaników od Hond, że głowa mała.

Spokoloko
27-02-16, 14:37
Albo moduł albo cewka, innej opcji nie ma.

HEG8
27-02-16, 14:45
Czyli cały aparat bo będzie szybciej wymienić.

Kriss91
28-02-16, 11:16
Albo moduł albo cewka, innej opcji nie ma.
x2 też miałem podobny problem. Dodatkowo potrafiło srogo pier**** z wydechu :)

Jeśli wymieniać cały aparat to na pewny, bo nie wiadomo kiedy problem miałby powrócić.

arczi12345
03-03-16, 06:56
Witam serdecznie wszystkich !!! Na początek WIELKI DZIĘKI za okazałą pomoc i sugestie :-) Mechanik zmieniony i autko jest na innym warsztacie i stwierdzili na 99% kom 9 , że to moduł aparatu zapłonowego : http://www.fotosik.pl/zdjecie/416e900bce443b81 to jest dokładnie ten moduł wyciągnięty z mojej Hani. W związku z tym może macie do sprzedania taki moduł dedykowany do mojego auta lub kogoś macie kto chce sprzedać ? Jakby ktoś chciał sprzedać może cały aparat zapłonowy wraz z tym modułem to także bym rozważył taką możliwość. Pozdrawiam serdecznie

arczi12345
13-03-16, 03:29
Witam serdecznie !!! OK panowie Honda zrobiona na cacy , mechanik zmieniony !!! Przyczyna gaśnięcia APARAT ZAPŁONOWY. Także bardzo dziękuję za okazałą pomoc i pozdrawiam serdecznie wszystkich :-) !!! TEMAT ZAMYKAMY.