Ringo
17-02-16, 19:53
Zalogowałem się ponieważ potrzebuję porady. Naczytałem się o swapie tego silnika na polskich i anglojęzycznych forach ale już trochę zgłupiałem.
Po kolei.
Civic EK3 (98-00) był silnik d15z6
Przeszczep b18c4
ECU P28+przejściówka OBD2B na OBD1
Wiązka silnika z d15z6. Na silniku była chyba wiązka OBD2A(duża wtyczka aparatu zapłonowego, IAC na 2 piny)
Mam problem z podłączeniem wiązki z D15 do B18. Wiązka została zdemontowana przez kogoś innego i nie do końca wiem gdzie, która wtyczka była.
Jak się teraz do tego zabierać. Szukać schematów w manualach czy po kolorach przewodów i szukać do czego są wpięte w ECU.
Co z IAB ??
Co z EGR?? Po prostu nie podłączać??
Co z sondą lambada?? W B 4 przewody. W D nie wiem nawet która wtyczka.
Co z CKF?? W D chyba był na dole. Trzeba to obejść prze kompie P28??
Pozdrawiam.
Edit:
Trochę jeszcze pogrzebałem.
Muszę poprowadzić dodatkowe przewody do ECU do sterowania IAB.
EGR nie podłączam i wyłączam w sofcie.
CKF omijam trikiem opisanym w internetach.
Wtyczki muszę rozpoznawać po kolorach kabli i z którymi pinami się łączą przy ECU.
Po kolei.
Civic EK3 (98-00) był silnik d15z6
Przeszczep b18c4
ECU P28+przejściówka OBD2B na OBD1
Wiązka silnika z d15z6. Na silniku była chyba wiązka OBD2A(duża wtyczka aparatu zapłonowego, IAC na 2 piny)
Mam problem z podłączeniem wiązki z D15 do B18. Wiązka została zdemontowana przez kogoś innego i nie do końca wiem gdzie, która wtyczka była.
Jak się teraz do tego zabierać. Szukać schematów w manualach czy po kolorach przewodów i szukać do czego są wpięte w ECU.
Co z IAB ??
Co z EGR?? Po prostu nie podłączać??
Co z sondą lambada?? W B 4 przewody. W D nie wiem nawet która wtyczka.
Co z CKF?? W D chyba był na dole. Trzeba to obejść prze kompie P28??
Pozdrawiam.
Edit:
Trochę jeszcze pogrzebałem.
Muszę poprowadzić dodatkowe przewody do ECU do sterowania IAB.
EGR nie podłączam i wyłączam w sofcie.
CKF omijam trikiem opisanym w internetach.
Wtyczki muszę rozpoznawać po kolorach kabli i z którymi pinami się łączą przy ECU.