PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana zawieszenia

LighT
14-02-16, 15:26
Jak na każdą hondę przystało po jakimś czasie byłem ostatnio na stacji diagnostycznej sprawdzić zawieszenie i do wymiany mam :
Honda 2002 ES 7
-Wachacze przód
-Tuleje wachaczy przód
-Sworznie wachaczy przód
-Łączniki stabilizatora i od razu gumy przód
-Tuleje wachaczy górnych tył

Wycenili mi to na 1000-1200zł z częściami

Do wymiany też są ale jeszcze nie muszą być amortyzatory z przodu.

Moje pytania do was:
1. Tani sklep online z częściami ?
2. Jak waszym zdaniem wycenili całą prace z częściami ?
3. Czy opłaca się odkładać wymianę amortyzatorów jeśli i tak wszystko by było rozebrane ?
4. Czy można założyć amortyzatory na przód, żeby go trochę opuścić a z tyłu zostawić seryjne ?
5. Dobrego i taniego mechaniora z okolic Ciechanowa ?
6. I tak przy okazji ile w mojej Hani może kosztować wymiana rozrządu, bo zbliża się wielkimi krokami?

Dzięki za odpowiedź mam nadzieje, że jasno wszystko napisałem.

Dzida
14-02-16, 15:37
Jak na każdą hondę przystało po jakimś czasie byłem ostatnio na stacji diagnostycznej sprawdzić zawieszenie i do wymiany mam :
Honda 2002 ES 7
-Wachacze przód

Dlaczego wahacze? Lepiej wymienić same tuleje w wahaczach. Około siedmiokrotnie taniej a efekt ten sam.

-Tuleje wachaczy przód

No to tuleje, czy wahacze? :)

-Sworznie wachaczy przód

Ten samochód nie posiada sworzni wahaczy. Pewnie chodzi o sworznie zwrotnicy?

-Łączniki stabilizatora i od razu gumy przód

Guma to materiał, element o którym mowa to poduszka (gwoli poprawnego nazewnictwa)

Wycenili mi to na 1000-1200zł z częściami

Jeżeli wycena opiera się na oryginalnych tulejach Honda, sworzniach 555, łącznikach stabilizatora 555 i poduszkach stabilizatora oryginalnych Honda, a w wycenę nie wchodzą wahacze tylko jednak same tuleje to wycena jest jak najbardziej OK.

Czy opłaca się odkładać wymianę amortyzatorów jeśli i tak wszystko by było rozebrane

To zależy w jakim są stanie ;) Jak nie są trupami to można poczekać, ale jeżeli jakkolwiek zagrażają życiu lub zdrowiu (czytaj mają wpływ na to, jak prowadzi się auto, czytaj ich sprawność jest poniże 60%), to do wymiany na już. Nawet na sprawne używane ale koniecznie. Życie jest fajne.

6. I tak przy okazji ile w mojej Hani może kosztować wymiana rozrządu, bo zbliża się wielkimi krokami?

500-800PLN, w zależności od użytych gratów i kalibru przedsięwzięcia. (z pompą wody lub bez, przy okazji z paskami wielorowkowymi, czy bez, z uszczelniaczami wałka i wału, czy bez, z nową śrubą napinacza i sprężynką, czy bez)

LighT
14-02-16, 16:41
Dzięki, pisałem to co mi wypisał mechanik, wiec, już wiem, że mało się z znał na tych samochodach, dzięki za obszerne info