Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zabezpieczenie halogenów

cza-rny
12-02-16, 09:05
Witam,
czy ktoś się już z was pokusił kiedyś o próby zabezpieczenia halogenów?
Do tej pory miałem te małe halogeny, ale pomału kończy się ich życie. Oba szkła są popękane, świeca ale chyba im bliżej do końca dalej ;-)
Udało mi się zdobyć te duże originale boscha i chciałbym aby trochę posłużyły.
Pytanie jak można je zabezpieczyć, przed kamieniami i tym podobnym.
Jakaś siatka przed halogenami na ramce, czy coś takiego?
Oczywiście nie wszystko z nierdzewki, aby bobrze się prezentowało.
Ktoś ma jakieś pomysły, czy może już coś takiego zrobił?

MM63
12-02-16, 10:10
Oklej folią to po strzale będą się trzymać kupy.
Idąc tym tokiem to trzeba by bylo przykręcić do zderzaka stare opony żeby się nie uszkodzil przy kolizji.

cza-rny
12-02-16, 10:44
folia tylko da to, że wszystko będzie trzymało się kupy jak mówiłeś, ale to nie o to mi chodzi
ja szukam rozwiązania aby halogeny faktycznie zabezpieczyć i aby to wyglądało przyzwoici
gdyby halogeny były po dyszce i dostępne na każdym kroku to bym nie robił sobie roboty, a wiemy przecież, że o niektóre części jest naprawdę trudno

lookaty
12-02-16, 14:26
Nic ich nie rozbije, a jak cos to mam szkielko do sprzedania ;)

cza-rny
12-02-16, 15:22
hahahah ;-)
a tak na marginesie namierzyłem osłony o podobnej średnicy, wiec tylko pozostaje to tylko ładnie połączyć

lookaty
12-02-16, 16:04
Po co Ci halogeny jak chcesz na nich oslony wozić? :p

Poll
12-02-16, 17:30
Dotnij wodą podobne krążki z plexy 5 mm i dołóż ; D

cza-rny
12-02-16, 18:20
przecież nie będą zasłonięte tylko osłonięte, a to różnica

a wiesz, ze to może byc pomysł
mam dostęp do plexi i do lasera ;-)

Poll
12-02-16, 18:35
No. Pomyśl coś jak to zamocować ładnie i masz osłonkę.

cza-rny
12-02-16, 18:43
co dwie głowy to nie jedna ;-)

LEMS
12-02-16, 18:53
Na pewno fajnie beda swiecily jak przed szkielkiem bedzie taka plexi. Chociaż na reflektory przednie widziałem kiedyś oslony do naszych angielek...

Poll
12-02-16, 19:44
A dlaczego ma źle świecić? Można dać cieńszą plexi i tyle.

LEMS
12-02-16, 20:01
Poprawilem swoje zwatpienie istnieniem tych osłon na reflektory :p
Z reszta same reflektory sa podobnie zbudowane u nas. Szklo oslania plastikowy? klosz. Także to może działać.

Poll
12-02-16, 20:17
U nas szkło? Panie. A dlaczego wszystko żółknie, łącznie z wkładką ryflowaną, bo to plastik.

Wpadłem jeszcze na inny pomysł: Te nowe magic folie, które absorbują energię uderzenia na ekrany smartphonów. Nie wiem czy to działa, ale kto wie.

cza-rny
15-02-16, 15:28
co raz to śmielsze pomysły, to mi się podoba ;-)

bartek_levis
15-02-16, 16:31
w sumie może to całe szkło pancerne jak by ktoś na wymiar dociął mogło by zdać egzamin, ale po doświadczeniach z wyświetlaczem sony troszkę zwątpiłem w absorbowanie uderzeń... mianowicie szkło pancerne chroni przed zarysowaniem, ale jak spadając z wysokości ok 1 metra telefon zahaczył o stolik to ekran pękł a szkło ani jednej ryski :/

lookaty
15-02-16, 16:42
Szkło absorbujące energię uderzenia, miód dla uszu kupującego ochraniacz ekranu. Ludzie łykają jak pelikany ;)

Poll
15-02-16, 16:51
Ty to się lookaty znasz ; )
To nie szkło, tylko tworzywo jakieś. Zresztą słyszysz, ze telefon pękł a szkło nie ; )

lookaty
15-02-16, 17:00
Ty to się lookaty znasz ; )
To nie szkło, tylko tworzywo jakieś. Zresztą słyszysz, ze telefon pękł a szkło nie ; )

Ja tylko cytuję za sprzedawcami z Allegro sprzedającymi szkło hartowane i odniosłem się do postu Bartka, a nie "tworzywa jakiegoś", o którym pisałeś Ty ;)

Ja to się tam nie znam, w sumie jak ludzie co im się ajfon po specjalnej aktualizacji zrobił wodoszczelny :p

Bartko
16-02-16, 08:40
Myślę, że jedyna słuszna droga to iść w kierunku takich osłon:
http://spplthumb.blob.core.windows.net/540x405/b5/5b/ba/lampy-halogeny-swiatla-dalekosiezne-wesem-halogeny-bielsko-biala-125234672.jpg
Coś może się uda dopasować.

cza-rny
17-02-16, 07:56
i w tą stronę poszedłem ;-)
mam już upatrzone takie osłony i to w dwóch rozmiarach, wiec powinno się dać coś spasować ;-)