Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obrotomierz oszalał, pokazuje głupoty.

motoboy
11-02-16, 20:56
Witam,

Rankiem odpalam samochód, a obrotomierz wskazuje 8tys rpm na biegu jałowym i skacze, raz 10 tys, raz 7, i tak wariuje. Nieraz po chwili zacznie pokazywać dobrze, po czym znowu potrafi oszukiwać. Czasem jak zgaszę silniki wskazówka wisi pionowo w dół.

Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Co może być przyczyną? gdzie szukać usterki? może jakieś zimne luty w obrotomierzu? Może już ktoś się spotkał z takim przypadkiem i wie co zrobić? Z góry dzięki za pomoc i każdą podpowiedź.

Pozdrawiam,
Dawid.

Muzyk-Grzes
11-02-16, 21:14
Takie cuda miałem jak padał moduł zapłonowy ,ale nigdy nie opadł poniżej zera - pionowo w dół, Więc pewnie zegary mają jakieś problemy.

firstborne
12-02-16, 13:12
Najprościej jest sprawdzić na innych zegarach, czy będzie się zachowywał tak samo.

motoboy
13-02-16, 16:55
Tak zrobiłem, odkopałem z zapasów drugie zegary, podłączyłem i pokazywały poprawnie. Wiec rozebrałem zegary aby podmienić obrotomierze, ale nie dało się, na pierwszy rzut oka takie same, ale różniły się układem scalonym i punktami mocującymi. Wiec zdemontowałem układ scalony starego obrotomierza i odświeżyłem wszystkie połączenia lutowane. Obrotomierz przestał szaleć, w tej chwili pokazuje dobrze. Zobaczę co dalej, może nie będę musiał grzebać w aparacie zapłonowym. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :)