PDA

Zobacz pełną wersję : Stukot po rozgrzaniu silnika

blochu88
11-02-16, 17:09
Witam,mam kolejną przypadłość.Wkur.... mnie już ta Honda coraz bardziej ;/. A mianowicie co się dzieje.Silnik zimny po nocy odpalam i cisza,ładnie pracuje,zaworów nie słychać.Po zagrzaniu do normalnej temperatury coś dziwnie puka na wolnych obrotach,jak je zwiększę do powiedzmy 3tys to słychać normalnie pracujący silnik.Jak puszczę gaz to puka jednostajnie puk...puk...puk.Czytałem ,że to może być panewka ale remont silnika był w zeszłym roku a mianowi cie panewki korbowodowe wymienione ponieważ jedna była przytarta ale wał wydawał się być ok.Pierścienie tłokowe Rik,Uszczelka głowicy Oem,uszczelniacze zaworów oem,uszczelka ssącego oem,Olej na początku 15w40 na dotarcie ale dość długo na nim jeździłem.Od remontu minęło jakieś 7-8 tys km.1 tys km temu wymieniłem olej na valvoline max life 10w40,filtr oleju knecht.W zeszłym tygodniu wymieniane sprzęgło kompletne.Skrzynia też się kłania do wymiany bo łożyska wręcz napier**** .Stan oleju ciągle praktycznie na tym samym poziomie.Ostatnio zdarzyło mi się ,że po ostrym przegonieniu Hanki po wrzuceniu na luz mrugnęła kontrolka od oleju.Przy normalnej jeździe nic takiego sie nie dzieje.Rozgrzany silnik dziwnie tłucze na wolnych obrotach a odgłos najbardziej słychać tak jakby ze strony kolektora ssącego.Spotkał się ktoś z takim przypadkiem ?

alexVI
11-02-16, 17:48
Może luz na zaworach jest nieprawidłowy :)

blochu88
11-02-16, 18:25
chyba nie bo zawory ustawiałem jakoś w listopadzie albo październiku pod koniec.Nie jest to metaliczny stukot tylko tak jakby cos pukało no nie wiem jak to wytłumaczyć takie głuche pukanie.Gdyby to jednak panewka to chyba inny dźwięk by wydawała i w dodatku od razu po odpaleniu ?Na zimnym silniku jest cichutko

DddVTEC
11-02-16, 18:34
Panewka raczej słychać na ciepłym. ...

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

blochu88
11-02-16, 18:35
No ale panewki wymieniane niedawno ;/ Wiec jest taka możliwość już się ich wysrania w tak szybkim czasie ?

DddVTEC
11-02-16, 18:39
No ale panewki wymieniane niedawno ;/ Wiec jest taka możliwość już się ich wysrania w tak szybkim czasie ?
Tak istnieje u mnie w zc1 tak grały ze na pedale sprzęgła było czuć przenoszona wibracje.
edit

Nie chce ci złej fazy wkrecac nie slyszalem silnika tylko mowie ci co bylo u mnie miejmy nadzieje ze to nie panewy tak ze spokojnie ...

blochu88
11-02-16, 18:42
to co proponujesz? sam objaw nie przejdzie na pewno.Rozbierać i patrzeć panewki ?Najlepsze jest to ,że przed wymianą sprzęgła takiego objawu jakoś nie usłyszałem 0_o

DddVTEC
11-02-16, 18:45
tak jak pisza chlopaki zacza bym od zaworow dzwiek lubi sie roznie rozchodzic wiec najprostsza sprawa ostatnio cos komus pukalo i po dolewce oleju podobno ustalo choc to dla mnie dziwne rzeczy no najlepiej niech ci to ktos obada pewny zebys nie potrzebnie wydawal pieniedzy ...

pafels
11-02-16, 18:45
spróbuj nagrać ten dźwięk i wrzucić na forum, puka od razu jak zejdzie z ssania? tylko na wolnych obrotach? przy jakich obrotach przestaje pukać?
u mnie np przy ruszaniu był taki stukot jakby dzięcioł w lecie stukał i okazało się że zerwała się śruba w osłonie termicznej kolektora wydechowego i przy niskich obroatach wydawała taki dźwiek :)

blochu88
11-02-16, 18:48
Nie puka dopóki wskazówka temperatury nie podniesie się na optymalne pole czyli nieco powyżej 1/4 .Po zapaleniu po nocy jest cisza,silniczek ładnie sobie pracuje cichutko a jedyne co słychać to łozyska w skrzyni ,ktore po wcisnięciu sprzęgla cichną a no i jeszcze alternator sobie ładnie szumi ale poza tym nic niepokojącego nie słychać

pafels
11-02-16, 18:51
no dobra a nasłuchiwałeś z kabiny czy stałeś przy podniesionej masce i zwiększałeś obroty ciągnąc za linkę przy przepustnicy?

blochu88
11-02-16, 18:54
stałem przy silniku z przodu.Pociągałem za linkę przepustnicy.W wolnej chwili sprawdzę te zawory ale nie wiem czy to coś tą stronę.... gdy się nachylam blisko to ewidentnie....może to zabrzmi głupio ale jakby to pukał kolektor ssący 0_ol

Zszedłem teraz odpalić,chodził cichutko bez żadnego klekotania czy tłuczenia,po dłuższej chwili jak już wskazówka się podniosła znów coś na wolnych obrotach zaczęło pukać czyli objaw normalnie się powtarza.Sprawdziłem stan oleju,tyle ile wlałem tyle jest czyli 2 mm poniżej max

wiesko1261
11-02-16, 19:37
a sprawdzałeś nakrętki na kolektorze wydechowym ,lub czy w okolicach nie jest okopcony ? :)
mi kiedyś luzował się kolektor na zewnętrznych szpilkach :) dałem po kontrujących nakrętkach i z głowy :)

blochu88
11-02-16, 19:41
na to nie wpadłem a widzisz na wysokich obrotach to taki dziwny dźwięk jest niby jakby coś sprężynowało :P

dodatkowo jedna szpilka od kolektora wydechowego najbliżej strony rozrządu rozrzadu wgl nie trzyma bo gwint się wyrobił podczas wykręcania

https://www.youtube.com/watch?v=58uf4ab7zdI tutaj ewidentnie stuka panewka a u mnie częstotliwość pukania jest o połowę niższa na wolnych obrotach

https://www.youtube.com/watch?v=xPpyEX_RLEo tutaj też panewka a u mnie to inny dźwięk jakby coś o coś się obijało

DddVTEC
11-02-16, 20:31
Trochę bez sensu wrzucać filmiki nie twojego silnika ... ciężko będzie ci tak pomoc ...

blochu88
11-02-16, 20:35
https://www.youtube.com/watch?v=MO4i5sIbLOw tutaj to już wgl panewka ,jutro wrzucę swój filmik to porównacie ale to inny rodzaj dźwieku i częstotliwość też inna ,u mnie to dosłownie jest puk puk puk a jak zwiększam obroty to już tak nie słychać

blochu88
12-02-16, 17:49
Jaki słupek mógłbym zastosować robiąc silnik najtańszym kosztem jeśli faktycznie winowajcą okaże się panewka ? obecnie jest oryginalne d16y3.

DddVTEC
12-02-16, 18:02
Chcesz zostać przy 1.6 ?

Wnioskujesz jednak ze panewka ?

wiesko1261
12-02-16, 18:13
Jaki słupek mógłbym zastosować robiąc silnik najtańszym kosztem jeśli faktycznie winowajcą okaże się panewka ? obecnie jest oryginalne d16y3.

inny wał z korbami z D16 i pompę oleju :) ( moja pompa oleju po panewce ,miała takie luzy że koło pompy latało ,około 2mm :) )

blochu88
12-02-16, 19:01
nie wiem nijak mi to pasuje na panewkę bo ten dźwięk jest taki dziwny ale coś puka tak dziwnie .... przygazuję ,pukania nie słychać,zdejmuję nogę z gazu i chwilę tak głośniej zapuka ,zejdzie na obroty i tak jakby pukania nie słychać...nagram ten dźwięk jutro bo bede miał więcej czasu.Czy chcę zostać przy 1.6 ? Pewnie tak aczkolwiek chciałbym aby auto miało tą moc co teraz bo akurat jej nie brakuje po remoncie :) Auto zbiera się jak trzeba,na benzynie rakieta mimo zwężki w postaci miksera od gazu w przewodzie powietrza przed przepustnicą.A pompa oleju moze pukać bo jak rozgrzeję olej to na wolnych obrotach potrafi zamrugac kontrolka od cisnienia oleju ..... Ale tylko wtedy gdy np mam włączone podgrzewanie szyby albo światła a akumulator tez rozyebany jest ;/

mirasek
13-02-16, 00:28
wał wydawał się być ok
Kluczowe :) Pomierzyłeś czop na tej przytartej panewce czy choćby sprawdziłeś pasowanie nowych panewek? Możesz mieć farta i wszystko tam działa ale to pierwsze co przychodzi na myśl, a jak jeszcze mruga kontrolka ciśnienia oleju...

blochu88
13-02-16, 08:20
kluczowo to nie mierzyłem remont robiłem sam ze znajomym po założeniu panewek korby chodziły ładnie nie było wyczuwalnych luzów ale to pewnie błąd wielki ,że nie mierzyłem.Nie miałem przyrządów do tego

DddVTEC
13-02-16, 08:26
Słabo ziom ...

Karpiczek
13-02-16, 11:43
Silnik na złom.

bolo741
13-02-16, 18:17
Nagraj ten dzwiek

blochu88
14-02-16, 07:27
Silnik na złom.
Silnik,który nie bierze ani grama oleju,remontowany dość niedawno od razu przeznaczyłbyś na złom.Brawo Ty

FaziRBK
14-02-16, 09:25
Najwyżej kupisz wał w nominale i nowe panewki również. Z tym, że tym razem dokonasz pomiarów i użyjesz do pasowania panewek pasków plastigauge ale przy okazji warto oddać wał do profesjonalnych pomiarów.

blochu88
14-02-16, 10:59
Proszę oto filmy z dziś,mam nadzieję ,że jakość dobra

https://youtu.be/aewYfLyEsS0

https://youtu.be/4-h03OxnaWU

https://youtu.be/0VQ5XVhC6UY

Nie wychodzi z dźwięków na panewkę... chyba

bartek_levis
15-02-16, 16:13
weź stetoskop i osłuchaj skąd dochodzi a mi to brzmi na dół silnika może posypała się pompa oleju ciężko bez rozbierania wywróżyć...

blochu88
15-02-16, 18:07
No muszę załatwić stetoskop ale jak sądzicie na panewkę to raczej chyba nie wygląda co ?

wiesko1261
15-02-16, 18:52
koło pasowe jeszcze sprawdź -dokręć

blochu88
15-02-16, 19:41
w sumie możesz mieć rację z tym kołem pasowym aczkolwiek luzów być chyba nie powinno,co prawda jakiś niedawny czas temu luzowane było koło w celu poluźnienia napinacza rozrządu bo strasznie silnik wył

anticorr
16-02-16, 20:30
Od razu mowie panewki Ci się wysraly na 99%, zlej tylko olej jak Ci sie nie chce ściągać miski i zagladac i od razu zobaczysz w oleju mieniace sie opilki.

Wysłane z T3 przez tapatalka

blochu88
17-02-16, 11:23
olej spuszczałem bez żadnych opiłków itd więc tok myślenia w kierunku panewek chyba odpada ....

Karpiczek
17-02-16, 22:18
Hmm, taki głuchy stukot przypomina mnie trochę luz na sworzniu tłokowym.

blochu88
17-02-16, 22:57
No właśnie to mi tak chodzi po głowie