Zobacz pełną wersję : Pomocy!!
Witam jestem tu nowy i potrzebuje waszej pomocy :). Kupiłem Honda Civic Coupe 6 z 1998 r i mam taki problem ze jak pada deszcz to woda wpada mi do bagażnika i nie wiem czym jest to spowodowane i moje pytanie od czego to może być? Może mi brakuje jakieś uszczelki albo coś innego?.
Chce kupić felgi do mojego auta i zastanawiam się czy rozmiar 16 będą dobre czy będą tarły opony o zderzak?.
Może lecieć przez odpowietrzniki pod zderzakiem albo przez lampy. Co do felg to zależy jakie opony chcesz założyć.
Ok dzięki sprawdzę. A jaki jest taki najlepszy rozmiar opon żeby były dobre?
195, bez gleby nie bedzie tarło, ale nie wiem bo to nie ten dział :p
rafik54321
11-02-16, 19:17
Tak na prawdę maksymalny pewny rozmiar który wchodzi do tego auta na fabrycznym zawieszeniu i nadkolach to 195/50 15... Takie koło nigdzie ci nie obetrze, a większe - cóż, w pewnych warunkach obetrze.
Jeśli będziesz przykładowo chciał wstawić 195/45 16 zamiast 195/50 15 to ok., ale im niższy profil opony tym bardziej felga na dziurach dostaje po łbie...
Ja mam taki zestaw: felga stalowa 15 cali, ET 43, szerokość 5,5j, do tego opona 195/50 15. I brakuje maks 1 cm do krawędzi nadkola, a z drugiej strony brakuje ze 3 cm do zwrotnicy i nigdzie mi nie ociera.
Przykładowo opona 215/40 16 średnicą zewnętrzną będzie ci pasować, ale pamiętaj że ta opona jest 3-4 cm szersza od fabrycznej, więc przy skręcaniu najprawdopodobniej będzie ocierać o zderzak lub nadkole (nawet jeśli się zmieści felga). Drugim kłopotem może być samo osadzenie ET, bo jeśli zbyt wysuniesz felgę to niebiescy mogą się doczepić że wystaje za nadkole.
Pamiętaj również o tym że dość ściśle dobiera się rozmiar opony do szerokości felgi!!! W przeciwnym razie opona najprawdopodobniej spadnie z felgi.
Tak na prawdę maksymalny pewny rozmiar który wchodzi do tego auta na fabrycznym zawieszeniu i nadkolach to 195/50 15...
Tak na prawdę - jeśli piszesz o 5d - to fabrycznie wychodziło na 195/55R15 i też było pewne ;)
195/55R15 na glebie -50mm ET38 i 6" szerokości nigdzie nie obciera, nawet przy maksymalnym załadunku.
Mi w liftbacku (5d) też robiło się mokro w bagażniku, gdy stałem na boku i padał deszcz. Najpierw wszystko wywaliłem, okleiłem lampy (bo podejrzewałem, że to tamtędy dostaje się woda), jednakże to nie była wina tego. Na zewnątrz na "łączeniach" blachy jakimś cudem było coś lekko nie szczelne i kropelka po kropelce schodziło do bagażnika.
http://s2.ifotos.pl/mini/111jpg_seehehh.jpg (http://ifotos.pl/z/seehehh/)
rafik54321
12-02-16, 07:01
lookaty a na dobiciu amortyzatora? Bo to też pomijane nierzadko...
Ja mam taki rozmiar i jestem pewny że wchodzi...
bartek_levis
12-02-16, 09:40
haloo Panowie nie ten dział to coupe :) kolegę zapraszamy do odpowiedniego działu :)
a co do opon wszystko zależy jakie ET i rozmiar opony
ja miałem 16 cali ET 38 z oponą 205/50/16 i nie szorowało ale przód przy max dobiciu delikatnie się odzywał, na co dzień nie sprawiało to problemów, tylko przy szybkich nierównych nawierzchniach
lookaty a na dobiciu amortyzatora? Bo to też pomijane nierzadko...
Ja mam taki rozmiar i jestem pewny że wchodzi...
Oczywiście nie obciera. Większym problemem są chlapacze na hopkach :D