Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : B18c4 problem z szarpaniem auta.

Piotreczek12
10-02-16, 20:45
Witam, ostatnio w mojej Hance wywala mi checka, czasem jest ok, ale zdarza się że go wywali i wtedy przy dodaniu gazu szarpnie, zadławi się i jedzie dalej, jest tak do ok 3000 tys obr później jest ok, samodiagnostyki jeszcze nie robiłem, ale może ktoś miał podobny problem i mi coś podpowie.

Jedras
10-02-16, 20:56
Moduł w aparacie zapłonowym do sprawdzenia ;)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Piotreczek12
10-02-16, 21:02
a co może być w nim nie tak że się tak dzieje ? :D

Jedras
10-02-16, 21:47
Sprawdz według manuala, to może być jedna z możliwości.. u mnie akurat to było to.. profilaktycznie znieniłem tez kopułke i Paluch.. a na dzień dobry podoginaj konektory przy module, odziwo czasem pomaga

fełtek
11-02-16, 06:18
Albo sonda.

Jedras
11-02-16, 06:37
Albo sonda.
No albo i sonda[emoji14]

Piotreczek12
11-02-16, 17:53
z sondą już kiedyś kombinowałem, kupiłem zamiennik i był gorszy od oryginału check palił się bez przerwy, przełożyłem i było git :D Ale dzięki za podpowiedzi

Civ dohc
12-02-16, 01:32
TPS czyli czujnik położenia przepustnicy. Objawy które opisujesz pasują do tej usterki. Proponuję za zgaszonym silniku kilka razy zdjąć i założyć wtyczkę od TPS-a.

chubik
12-02-16, 11:53
Moduł w aparacie zapłonowym do sprawdzenia

x2. Moduł bankowo. Mi się przysmażyły dwa moduły przez luźną ,wyrobioną klemę (-) która pomimo ,że sprawiała wrażenie przykręconej była luźna i nie stykała. Po zmianie modułu i klemy problem znikł. Generalnie moduły powinniśmy wozić jak koła w zapasie. Lubią się pierdzielić u nas.

Jedras
12-02-16, 11:55
Niech sprawdzi jaki to ma ten błąd ;) ale mi przy błędzie TPS takich objawów nie było ;P moduł będzie padnięty

Piotreczek12
12-02-16, 21:00
kolega chublik może mieć rację, miałem przez dłuższy okres luźną klemę i to właśnie ( - ) ruszała się a ( + ) była na śrubę :D gdzie taki moduł można dostać ?

autentyk
13-02-16, 18:33
Witam to napewno moduł miałem to samo ledwie z nad moza wróciłem 200 km męki w trasie wymieniłem moduł koszt 80 zł w ic po rabacie i po problemie. Zapasowy już wożę ze sobą w schowku.

Karpiczek
14-02-16, 11:52
Jakiej firmy moduły kupujecie?

autentyk
14-02-16, 15:29
W ic są firmy mobiletron ja na takim jeżdzę , z tego co pamietam to musiałem śruby mocujące trochę zeszlifować bo nie wchodziły pozatym jest ok już prawie rok śmigam.

bartek_levis
15-02-16, 14:12
napisz do haparts chyba coś maja w dobrego w dobrej cenie

Piotreczek12
04-03-16, 17:27
problem z szarpaniem rozwiązany, potrzebuje czujnika położenia wałka rozrządu, gdzie to dostane ? bo nigdzie tego nie mają

autentyk
05-03-16, 13:30
Zadzwoń do Jhm , ja kiedyś robiłem u nich skrzynie i zgadzałem się z człowiekiem ze mi padł właśnie ten czujnik i wymieniłem cały aparat a on mi powiedział ze ma aparaty na części i wymienia same czujniki wiec powinien coś miec tu znajdziesz nr www.jhm.com.pl

Piotreczek12
05-03-16, 19:50
dzięki bardzo :)

KRTeam
07-03-16, 13:33
Cześć Panowie, podepnę się do tematu, ponieważ mam podobny problem lecz nie identyczny. Ostatnio jadąc Hanką zgasła i już nie odpaliła... a że jakiś czas temu miałem podobny problem i po wymianie modułu, kopułki oraz cewki problem został wyeliminowany to tu też postąpiłem podobnie i wymieniłem moduł, ponieważ cewka po przemierzeniu wyszła ok.
Po wymianie modułu i przy okazji palca auto odpaliło i wszystko wydawało się OK, jednak po przejechaniu 30km auto zaczęło strasznie szarpać, strzelać, kichać itp. Jedynie na niskich obrotach chodzi równo. Co jeszcze dziwnego obrotomierz strasznie szaleje skacze od 0 do kilku tysięcy. Co może być przyczyną? Z czego podawany jest sygnał na obrotomierz? (myślę, że to będzie miało związek) przed wymianą modułu robiłem samodiagnostyke, jednak nie miałem żadnych błędów. Może to właśnie jakiś czujnik położenia wałka rozrządu, czy też wału?

Jedras
07-03-16, 14:15
Cześć Panowie, podepnę się do tematu, ponieważ mam podobny problem lecz nie identyczny. Ostatnio jadąc Hanką zgasła i już nie odpaliła... a że jakiś czas temu miałem podobny problem i po wymianie modułu, kopułki oraz cewki problem został wyeliminowany to tu też postąpiłem podobnie i wymieniłem moduł, ponieważ cewka po przemierzeniu wyszła ok.
Po wymianie modułu i przy okazji palca auto odpaliło i wszystko wydawało się OK, jednak po przejechaniu 30km auto zaczęło strasznie szarpać, strzelać, kichać itp. Jedynie na niskich obrotach chodzi równo. Co jeszcze dziwnego obrotomierz strasznie szaleje skacze od 0 do kilku tysięcy. Co może być przyczyną? Z czego podawany jest sygnał na obrotomierz? (myślę, że to będzie miało związek) przed wymianą modułu robiłem samodiagnostyke, jednak nie miałem żadnych błędów. Może to właśnie jakiś czujnik położenia wałka rozrządu, czy też wału?
Moduł[emoji14]

KRTeam
07-03-16, 14:24
Nowy padł po 30 km??

Jedras
07-03-16, 16:39
A moduł masz OEM czy mobiletrona? U mnie mobiletron po 5km zaczął swirowac, a na OEM śmiga aparat jak szalony

KRTeam
07-03-16, 22:22
Kurde pudełko zostało w aucie...
Generalnie w IC są dwa rodzaje pierwszy raz wziąłem ten droższy teraz ten tańszy...
W ogóle OEM-y są gdzieś dostępne?

Jedras
08-03-16, 06:51
Są ale cena oporowa, już lepiej by było kupić chyba używany aparat ;) u mnie nomenomen pomogło podociskanie wsuwek przy module, albo to taki dziwny zbieg okoliczności 😎

KRTeam
08-03-16, 08:32
To mnie nie pocieszyłeś nic będę szukał używki lub całego aparatu. ehhhh :(

Jedras
08-03-16, 09:31
Nie bierz tego za pewnik ale w większości przypadków tak jest.. ewentualnie czujnik obrotów wałka ale to też już lepiej wymienić cały aparat.. zobacz sobie w temacie karwala, podobne problemy miał co Ty

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?t=77430

KRTeam
08-03-16, 11:03
Okey, szukam gdzie mogę, ale widzę, że jedynie na allegro jest po regeneracji, więc jakbym miał dostać z identycznym modułem, który posypie się po 10kk no to chyba bym oszalał.

Dziś podjadę jeszcze wyciągnąć całą kopułkę i przejrzę ją od A do Z.

Spokoloko
08-03-16, 17:24
Ja kupiłem do siebie niedawno JC auto za ok 100zł w IC, i jak na razie jakoś to się spisuje.

KRTeam
08-03-16, 20:24
Niestety, ale chyba też znów będę musiał kupić w IC za oryginał powiedzieli mi 880zł... Trochę za dużo :)

fełtek
08-03-16, 20:25
Ja mam trzy takie moduly. Niestety mam gaz i nie sprzedam bo sie szybko koncza. Szukaj chlopie na ebay. I szukaj rowniez od Hondy Crv. Ja jak szukalem to znalazlem bez problemu. Na allegro,w gieldzie CK.pl. Alternatywa moze byc modul od D15b7 tylko lekko go szlifniesz gdzie trzeba i bedzie chodzic.

I jeszcze faceebok. Tam w uj czesci.

PlushaQ
08-03-16, 20:43
A może warto zrobić diagostykę, co? Bo aktualnie też mam podobny problem. Check wskazuje na czujnik identyfikujący 1 cylinder. Akurat ten czujnik znajduje się najbliżej głowicy i jako pierwszy jest zalewany przez olej w przypadku uszkodzonego simmeringu na osi aparatu. Więc wałkowanie "moduł, moduł, moduł" może nie jest rozwiązaniem… ;)

KRTeam
08-03-16, 20:44
No właśnie też mam w gazie, rozumiem że to im nie pomaga? :)
Od CRV Gen. I 2.0l?

Robiłem diagnostykę, zero błędów.

fełtek
08-03-16, 20:54
No właśnie też mam w gazie, rozumiem że to im nie pomaga? :)
Od CRV Gen. I 2.0l?

Robiłem diagnostykę, zero błędów.
Tak. Crv b20 ma taki sam modul. I mowie,jak nie znajdziesz to szukaj od b7. Przerobisz i tez bedzie.

Piotreczek12
09-03-16, 17:56
a ja swojego problemu nie rozwiązałem, powiedzcie mi gdzie moge jeszcze szukać czujnika wałka rozrządu ? na tych stronach co mi podaliście nie mają

autentyk
10-03-16, 18:49
Dzwoniłeś do Jhm?

Piotreczek12
11-03-16, 17:35
Tak. a napisałem do aso z ciekawości co oni mi napiszą i mi dojebali cene 3 tyś :D haha

autentyk
12-03-16, 14:59
To chyba zostaje używany aparat:(

arthi
12-03-16, 15:41
Nie myślałeś, żeby wysłać do naprawy, sa firmy, które naprawiają halla?. U mnie to ostatecznie nie był aparat, ale polecano własnie yakuzasc i tam dzwoniłem, diagnozują, naprawiają i odsyłają w ten sam lub kolejny dzień roboczyu po otrzymaniu przesyłki.

autentyk
12-03-16, 17:44
A ile biorą za naprawę ? Bo ja wychaczylem 100% sprawny aparat za 260zl śmigam już ponad rok bo tez mi padł czujnik walu.

Najpierw padł model , wymieniłem i padł czujnik położenia wału i wymieniłem cały aparat. A co bylo powodem szarpania?

Piotreczek12
12-03-16, 18:54
ja znalazłem gościa na allegro który regeneruje aparaty też do B18c4 i spytałem czy ma może taki czujnik, ma za 200 zł mi go sprzeda, całe aparaty bo zdaniu swojego ma za 400 zł, a za 600 bez zdawania, zaryzykuje i wezmę od niego.

KRTeam
14-03-16, 21:20
U mnie problem rozwiązany (mam nadzieję), kupiłem cały aparat z d15b7 przełożyłem moduł i cewkę, wszystko wydaję się ok. Póki co zrobiłem jakieś 40 km i nie pojawiły się żadne problemy. Muszę jeszcze kupić jakiś moduł na zapas. :)

fełtek
15-03-16, 11:30
U mnie problem rozwiązany (mam nadzieję), kupiłem cały aparat z d15b7 przełożyłem moduł i cewkę, wszystko wydaję się ok. Póki co zrobiłem jakieś 40 km i nie pojawiły się żadne problemy. Muszę jeszcze kupić jakiś moduł na zapas. :)

No cewke mogles wziac Skv z allegro. Dobre sa. Sam mam. No i modul z b7 jak pisalem wyzej pasuje,prawie.

ja znalazłem gościa na allegro który regeneruje aparaty też do B18c4 i spytałem czy ma może taki czujnik, ma za 200 zł mi go sprzeda, całe aparaty bo zdaniu swojego ma za 400 zł, a za 600 bez zdawania, zaryzykuje i wezmę od niego.

Jeśli gość jest z Wrocławia to negocjuj cene. Potrafi być tańszy,znam z autopsji :p

Piotreczek12
15-03-16, 13:12
jak byś mógł wcześniej napisać :D jest z Wrocławia, ale już zamówiony to po ptokach :D