Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Siłownik centralnego zamka

michaelx2
10-02-16, 20:28
Witam, czy w Civicu Vi Ej9 Hb 3b 1.4 iS 90km rok 96 gdy chciałbym zamontować sterowanie centralnego zamka z pilota a mam do tej pory centralny tylko z kluczyka musze dodatkowo dokupić siłownik do drzwi kierowcy czy jest on oryginalny? bo nigdzie nie moge znaleźć odp, dzieki z góry.
Pozdrawiam

Muzyk-Grzes
10-02-16, 20:34
Nie ma trzeba dokupić, chyba że masz wersję z pilotem (a były takie)

michaelx2
10-02-16, 20:37
Niestety mam wersję bez pilotów, a jaki byłby dobry? Czytałem, że są 2 rodzaje slave i master w czym tkwi różnica?? A i jeszcze jedno pytanie, przez drzwi kierowcy idą 3 kable do samego zamka i są do czegoś podłączone, skoro to nie siłownik (bo go nie ma) co do czego idą te kable?

maniekes
10-02-16, 21:18
master to taki co poza sterowaniem soba podaje prad tez na pozostale silowniki(taki potrzebujesz) a slave ma tylko plus i minus.

sproboj rozkrecic drzwi, jak masz centralny to jest szansa ze w zamku juz masz silnik do sterowania fabryczny(w moim ek3 '96 tak bylo) i do tego wystatczy sama centralka bez nieorginalnych silownikow

Wysłane z mojego Coolpad 8297_4.4 przy użyciu Tapatalka

Genax
14-02-16, 00:04
Błagam. 12452353421x tematów o centralce i nie możesz znaleźć?

Muzyk-Grzes
14-02-16, 00:27
Michał dwa lata temu sam zadawałeś setki pytań bez szukania ,więc bądź wyrozumiały.

Genax
15-02-16, 01:02
Michał dwa lata temu sam zadawałeś setki pytań bez szukania ,więc bądź wyrozumiały.

Tylko, że do tego czasu powstało już 70% więcej tematów na temat centralki ale też masz rację i przyznaję się bez bicia :)

Ledres
25-02-16, 12:40
Temat widzę dosyć świeży, a ja pod koniec 2015 montowałem centralny u siebie więc mogę Ci co nieco podpowiedzieć.
1 - Siłownik jak już wcześniej koledzy napisali kupić musisz,
2 - Wybór siłownika zależy już od Ciebie. Tzw. MASTER pozwala na otwieranie obu... ob... dwoje... drzwi kierowcy i drzwi pasażera jednocześnie. Siłownik SLAVE pozwala tylko na otwarcie z kluczyka drzwi kierowcy - drzwi pasażera musisz wtedy otwierać/zamykać od środka. Uprzedzając dziwne pytania ludzi typu: "skoro będzie centralny to po co otwierać z kluczyka?". Prawda jest taka, że ja mając centralny zamek zimą miałem już problem z otwarciem z pilota i musiałem auto otworzyć kluczykiem.
3 - Gdy sam przymierzałem się do montażu centralnego wcześniej przeglądałem tematy związane z tym modem i zauważyłem, że prawie 99% osób blaszkę, która jest w zestawie z siłownikiem mocowało do blachy drzwi, a siłownik do tej cieniutkiej blachy. To jest najgorsze co możesz zrobić! Ludzie zapominają, że ta blaszka ma za zadanie "zwiększyć" możliwości przykręcania siłownika do drzwi. Sam siłownik musi być przynajmniej jednym wkrętem przykręcony bezpośrednio do drzwi! Inaczej wszystko będzie Ci się wyginać i siłownik nie da rady otworzyć zamka. Jest po prostu mało stabilny i zamiast otwierać/zamykać zamek będzie się wyginał na wszystkie strony (łącznie z cięgnami).
4 - Mocowanie cięgna z siłownika do oryginalnego cięgna trzeba zrobić tak by jak najmniej wyginać owe cięgno. U siebie jedno straciłem gdyż za bardzo je za pierwszym razem powyginałem.

To są takie najważniejsze rady dla Ciebie. Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz tutaj albo na PW :)

Genax
25-02-16, 12:57
Temat widzę dosyć świeży, a ja pod koniec 2015 montowałem centralny u siebie więc mogę Ci co nieco podpowiedzieć.
1 - Siłownik jak już wcześniej koledzy napisali kupić musisz,
2 - Wybór siłownika zależy już od Ciebie. Tzw. MASTER pozwala na otwieranie obu... ob... dwoje... drzwi kierowcy i drzwi pasażera jednocześnie. Siłownik SLAVE pozwala tylko na otwarcie z kluczyka drzwi kierowcy - drzwi pasażera musisz wtedy otwierać/zamykać od środka. Uprzedzając dziwne pytania ludzi typu: "skoro będzie centralny to po co otwierać z kluczyka?". Prawda jest taka, że ja mając centralny zamek zimą miałem już problem z otwarciem z pilota i musiałem auto otworzyć kluczykiem.
3 - Gdy sam przymierzałem się do montażu centralnego wcześniej przeglądałem tematy związane z tym modem i zauważyłem, że prawie 99% osób blaszkę, która jest w zestawie z siłownikiem mocowało do blachy drzwi, a siłownik do tej cieniutkiej blachy. To jest najgorsze co możesz zrobić! Ludzie zapominają, że ta blaszka ma za zadanie "zwiększyć" możliwości przykręcania siłownika do drzwi. Sam siłownik musi być przynajmniej jednym wkrętem przykręcony bezpośrednio do drzwi! Inaczej wszystko będzie Ci się wyginać i siłownik nie da rady otworzyć zamka. Jest po prostu mało stabilny i zamiast otwierać/zamykać zamek będzie się wyginał na wszystkie strony (łącznie z cięgnami).
4 - Mocowanie cięgna z siłownika do oryginalnego cięgna trzeba zrobić tak by jak najmniej wyginać owe cięgno. U siebie jedno straciłem gdyż za bardzo je za pierwszym razem powyginałem.

To są takie najważniejsze rady dla Ciebie. Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz tutaj albo na PW :)

Co to za sterownik zamka skoro w 1 zimę miales już problem? Ja zainstalowanem u siebie sterownik z otwieraniem klapy, donykaniem szyb itp. i do teraz 0 problemów. Co do mocowania siłownika to masz rację. Blaszka z otworami jest do przykręcenia siłownika do drzwi. Jeśli komuś uda się przykrecic bez to też dobrze. Jedyne co można przykrecic do cięgna to drut w zestawie. Najlepiej aby siłownik był blisko cięgna ponieważ im dalej tym silownik będzie słabiej ciągnął. :)

Ledres
25-02-16, 14:01
Nie sterownik tylko siłownik. Po prostu kiedyś postanowiłem umyć auto na myjce automatycznej, a w nocy mróz złapał i tyle. Teraz działa tak jak powinno i nie mam z tym problemu.