Zobacz pełną wersję : Samoregulacja szczęk - Civic EC9 1.4 16v (91 r. stara buda)
Witam!
Jak przebiega samoregulacja szczęk po wymianie w tym modelu ?
Pozdrawiam!
Witam!
Jak przebiega samoregulacja szczęk po wymianie w tym modelu ?
Pozdrawiam!
http://www.dzida.neostrada.pl/hebel.jpg
Na wstępie przepraszam za jakosć zdjęcia, lepszego nie mam.
Postaram się to jakoś ogarnąć...
Szczęki ręcznie reguluje się kręcąc zębatką, która na rysunku jest oznaczona cyferka 7 (środkowa strzałka). Jak ustawisz, to na tą zębatkę zakładasz samoregulator (blaszka oznaczona numerem 19) (żeby to wszystko działalo musisz mieć dobre wszystkie sprężynki "ściągające" do siebie szczęki) i on automatycznie kręci, jeśli zajdzie taka potrzeba (wytrzesz trochę szczęki).
Tak mi sie przynajmniej na czysta logike wydaje.
Poprawcie modego bez bicia :)
Pozatym proponuje odrazu kupić zestaw sprężynek. Po tylu latach już to nie zabardzo działa przynajmniej u mnie nie działało i kręciłem jak pogięty tą śrubką.
Pozatym proponuje odrazu kupić zestaw sprężynek. Po tylu latach już to nie zabardzo działa przynajmniej u mnie nie działało i kręciłem jak pogięty tą śrubką.
W JC jest taki zestawik naprawczy, gdzie są sprężynki, itd, kosztuje grosze (daaawno kupowałem, więc nie wiem, ale wyjdzie pare listró wachy), ale jedna uwaga. Nie wiem, jak u was, ale jedna spręzynka oryginalna z tą w zestawie naprawczym u mnie się nie zgadza. 9 na rysunku. W zestawie jest taka jak na rysunku, a ja w oryginale mam inną...
Ja cały czas jestem na etapie kręcenia jak pogięty i jeszcze musze tylo w drugim kole sprężynki zmienić i będzie w porządku :)
I bębny powymieniaj bo napewno krzywe :!:
Dzida potwierdzi :!:
:P
pozdr-dzida.