PDA

Zobacz pełną wersję : Katalizator EM2 / olej

SimplyClean
08-02-16, 15:03
Cześć, mam szybkie pytanie dotyczące katalizatora w EM2. Czego mogę się spodziewać (w dźwięku) po jego wycięciu i wspawaniu kawałka rury, końcowy wyciszony proex. Zależy mi żeby auto nie brzmiało jak grzechotka. Druga sprawa, jak to jest z tą sondą*za katalizatorem, jedni mówią że lepiej nie ruszać bo problemy, inni żeby wycinać i jakieś emulatory, interesuje mnie jak to wygląda w praktyce. Trzecia sprawa, jeśli ma brzmieć jak grzechotka, co mogę wsadzić w miejsce katalizatora, oczywiście jest środkowy. Czwarta, po zmianie oleju z 5W40 na Mobil 10W40 (przez małe nieporozumienie) mam wrażenie że trochę mu ciężej a raczej na pewno brzmi jakby było mu ciężej, do tego olej przy mocniejszym depnięciu bardzo szybko ucieka :mad: Gdzieś na forum wyczytałem że zalecany do tych silników 0W lub 5W (dobrze wyczytałem?) i teraz pytanko czy zalać mu 5W czy pozostać przy tym co jest?

//EDIT: EM'ka jest z 2003r, przebieg 230tyś (prawdopodobnie :rolleyes::rolleyes:)

kurak91
08-02-16, 15:41
no ja na początku miałem mobila 10 w 40 to mi olej tez szybko uciekał strasznie teraz mam valvoline i spokój ale ile osób tyle opinii ;)
no jak wywalisz kata to wstaw sobie środkowy Np. od Dj hammera i emulator sondy cos takiego nie powinno być metalicznego dźwięku i nie powinien krzyczeć podczas jazdy ;)

SimplyClean
08-02-16, 15:43
Ale ten środkowy zamiast katalizatora czy zamiast seryjnego środkowego?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

mlawa85
08-02-16, 16:50
Nie wypowiem sie w kwestii dzwieku po wycieciu kata, na Twoim miejscu to zamiast bawic sie w jakies pier-doły ogarnalbym najpierw silnik bo widac ze do ideału to mu daleko...
Po drugie, wyciecie sondy moze skonczyc sie roznie i tu nie ma zasady, sam stosowałem kominek (to nie jest zaden emulator!! tam nie ma zadnej elektroniki, ktora cokolwiek by zmienila w pracy sondy, zwykla rurka odsuwajaca sonde od spalin i tyle). U mnie pomoglo, ale znam przypadek gdzie po wycieciu kata i wstawieniu kominka nic to nie dawało i co pewnien czas wywal check.
Po czwarte, jak to zalałes inny olej przez małe nieporozumienie?? jesli obecnie masz 10W wlane i złopie to jak wlejesz 5W bedzie złopac jeszcze wiecej (no chyba ze to 10W to jakis rzepakowy Lotos :) to wtedy zmien olej na porzadny 10W typu Motul Liqui Moly lub Millers'a. Poobserwuj jak sie bedzie zachowywac na wyzszej klasie oleju.

SimplyClean
08-02-16, 16:57
Silnikiem się na razie nie przejmuje, za 2-3 miesiące leci na generalny remont. Do tego czasu zajmuje sie właśnie tymi pierdołami.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

bunkerites
10-02-16, 16:57
Za generalke zapłacisz więcej niż za zdrowy silnik