Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : żarówka pozycji przód - jak wymienić?

shaman
13-08-08, 11:45
cześć

Nie świeci mi się z przodu światło pozycyjne. Wiem, że dostęp do żarówki jest przez nadkole, ale nie umiem zdjąć zaczepów - ostatnio urwałem kawałek plastikowego kołnierza tego zaczepu. Rozum mi podpowiada, że to nie może być trudne - może trzeba tam coś ścisnąć albo podważyć? Kto zna sposób?

PZDR
shaman

agent
13-08-08, 21:09
Wymieniałem i nie było to trudne ale już nie pamiętam szczegółów. Bodajże ten uchwyt ma jakiś zatrzask na ząbki które trzeba zgnieść i pociągnąć. Jutro jak nie zapomnę to zajrzę. Aha ja mam światła zwykłe więc jeśli masz soczewkowe to może byc u ciebie inaczej

shaman
14-08-08, 10:33
mam soczewkowe - nie wiedziałem że w VII gen. były też zwykłe. Czy ktoś jeszcze wymieniał żarówkę w pozycyjnych?

Pabllo
14-08-08, 15:59
Mam VII gen. po lift. i wymieniałem! Do świateł pozycyjnych jest dostęp tylko od strony nadkola. Jest tam zaczep, który należy przekręcić. Jeśli tego nie zrobisz to będziesz nadal plastik urywał. U mnie nie było z tym problemu. Jakoś się udało! A do tego przy oświetleniu tablicy też mi żarówki padły. Ale teraz jest OK.

mazdam
14-08-08, 16:00
Ja wymieniałem i nie zdejmowałem nadkola.

Wszystko sie robi z komory silnika, wystarczy odkręcić taki plastik na błotniku przykręcony na dwie śrubko/zatrzaski. Potem wkładasz rękę, wyjmujesz oprawkę itd...

Pozdrawiam,

MM

Hoze
17-08-08, 14:13
W skrócie instrukcja:
-Przekręć koła w przeciwną stronę do żarówki któą wymianiasz(aby mieć wolne pole, jeśli prawa skręcasz na maxa w lewo, i odwrotnie), po czym gaś motor
-Są dwa zatrzaski na nadkolu o odległości od siebie jakoś 20-25 cm, trzeb je podważyć cienkim płaskim śrubokrętem, zejdą bez problemu)
-Jak zdejmiejsz zatrzaski musisz wyjąc nie całe nadkole tylko jego część(jest oddzielona, łatwo się zoorientujesz która to jest część)
-Po zdjęciu część zobaczysz żarówkę postojową(a w zasadzie rurkę peszlową z przewodami i końcówkę elektryczną która idzie do tej zarówki, przekręcasz o 1/4 obrotu tą końcówkę i wyjmujsze ją z żarówką)
-Wyjmujesz starą żarówkę, wkładasz nową, zakładasz i ponownie obracasz końcówkę o 1/4 obrotu tak aby dobrze się trzyamała
-Montujesz nadkole i wkładasz zatrzaski, cała operacja zajmuje jakoś 5-10 minut
AHA...lepiej mieć szczupłe rączki to tej operacji hehe.

shaman
17-08-08, 20:41
dzięki - dałem radę
problem tkwił w narzędziu - otóż okazuje się, że kluczyk ze skrzynki pocztowej nie jest najlepszym narzędziem do odciągnięcia bolca zabezpieczającego w kołku mocującym nadkole :) Przy użyciu śrubokręta bolec wychodzi gładko i kołeczek można wyjąc bez problemu :) A dalej to już wiadomo.

dzięki wszystkim

Frenk15
25-04-11, 13:47
Żarówka którą założyłem spaliła się po dwóch miesiącach kolejna wymiana wypadłą w czasie mrozów, jak zmieniałem na mrozie to połamałem plastik nadkola teraz złożę LED'y żeby mieć z tym raz na zawsze spokój.

kjmuszek
25-04-11, 13:52
Żarówka którą założyłem spaliła się po dwóch miesiącach kolejna wymiana wypadłą w czasie mrozów, jak zmieniałem na mrozie to połamałem plastik nadkola teraz złożę LED'y żeby mieć z tym raz na zawsze spokój.
Nie wiem jak w VII gen z tym, ale ja w VI gen mam ledy i też często padają :P A już w ogóle jak kupisz żarówkę (4x czy też 6x led) w miejsce postojówki to aż osłonki się stapiają ;D

mycek
26-04-11, 07:55
ja w EM2 EU8 normalnie wymienilem zarowke pozycji. nic nie odkrecalem, wogole nic nie robilem. najzwyczajniej w swiecie podnioslem maske i wymienilem zarowke :)

Bad David
20-10-12, 15:55
Cześć,
Właśnie jestem świeżo po wymianie kompletu żarówek pozycyjnych, którą to czynność wykonywałem pierwszy raz (Civic 3d 2004 1.6 po lifcie). Po przeczytaniu postów postanowiłem sprawdzić oby dwie metody czyli dostęp od komory silnika i od nadkola.

W przypadku pierwszym owszem jest dostęp (sprawdzałem tylko stronę kierowcy), ale czysto teoretycznie, ponieważ po zdjęciu plastikowej obudowy nie ma szans na odkręcenie modułu z żarówką, a co dopiero mówić o jej podmianie.

W drugim przypadku czyli do nadkola wszystko poszło jak z płatka. Odpowiedni skręt kół, podważenie płaskim śrubokrętem dwóch plastikowych zaczepów, odgięcie nadkola (jest bardzo plastyczne nie ma obawy, że coś pęknie), wkładamy rękę żeby znaleźć końcówkę żarówki, przekręcamy o 1/4 obrotu, moduł można wtedy wyjąć na zewnątrz przez nadkole (uwaga na kable), wymieniamy żarówkę (standardowo model W5W 5W-12V), wkładamy z powrotem całość do obudowy reflektora, przekręcamy o 1/4 obrotu, wyjmujemy rękę, zaczepiamy nadkole do stanu wyjściowego i gotowe.

Mam nadzieję, że rozwiałem wszystkie wątpliwości związane z tym tematem :)

Pozdrowienia!

mloodzian
20-10-12, 22:19
ja wymieniam pierwsza metodą-od komory silnika i da się to zrobić także zależy jaką ma kto technike i zajmuje mi to na obu stronach 7 minut.

arekwu
21-10-12, 20:28
Możesz opisać lub dać zdjęcia? Moim zdaniem bez odkręcenia grilla jest to nierealne

mloodzian
22-10-12, 07:52
zdjemyjesz plastikowe osłony które znajduja się na błotnikach od wewnetrznej strony, czyli od komory silnika i wkładasz tam rękę. Rękę trzeba włożyc za mocowaniem błotnika do karoserii i wykręcasz żarówke wymieniasz i wkręcasz gniazdo zakładasz plastikowa osłonę i po zabawie. może dziś zrobię zdjęcia jak to wygląda

Maciek7
22-10-12, 14:35
Witam, ja też dodam kilka uwag od siebie, bo ok. miesiąc temu sam byłem w podobnej sytuacji i prosiłem o poradę.

Przez nadkole:
-oczywiście płaski śrubokręt/y (najlepiej podważyć z 1 i 2 strony),
-wystarczy odpiąć dwie spinki (pewnie znajdą się tacy, którym wystarczy tylko 1 ale nie polecam),
-warto aby nadkola były umyte, przeczyszczone wtedy spinki wychodzą bez problemu,
-również polecam mieć kilka sztuk w zapasie, chociażby ze względu na wiek plastiku (ASO lub hurtownie motoryzacyjne),

,a sam montowałem: Philips Blue Vision W5W 12V, które mogę polecić.

mloodzian
22-10-12, 18:28
w ASO spinki do nadkola, kosztują 110 zł komplet czyli 10 sztuk :) 2 dni temu pytałem w ASO w łodzi

LemonR
22-10-12, 21:03
Polecam spinkisamochodowe (http://www.spinkisamochodowe.pl/)

pete_wwa
22-10-12, 21:11
co z tymi fotami?
mi się też spaliła pozycja...

Maciek7
23-10-12, 11:37
w ASO spinki do nadkola, kosztują 110 zł komplet czyli 10 sztuk :) 2 dni temu pytałem w ASO w łodzi

zależy jakie ASO ale dlatego odsyłałem do hurtowni, bo tam można kupić zamienniki, wszystko ze strony, którą podał LemonR spinkisamochodowe.pl

mloodzian
23-10-12, 15:09
znam ta strone od dawna i sam z niej korzystam już wiele lat, ale poprostu chciałem napisac ile kosztują w ASO