Zobacz pełną wersję : Diesel czy benzyna
Witam wszystkich klubowiczów.
Prośba o poradę - chcę kupić Hondę Civic Aerodeck 98-2000 gen VI, tylko nie wiem jaki silnik będie do niej najlepszy.
Rocznie przejeżdżam około 20 000 km zwykle poza miastem na dłuższych trasach (150 km dziennie).
Myślałem o silniku 1.5 (pewnie będzie ciężko znalźć bo najpopularniejszy to 1.4) lub 2.0 diesel.
Czy możecie coś więcej powiedzieć o tych silnikach, jak się sprawują, czy są ekonomiczne?
Pozdrawiam
Ps. nie wiem czy w dobrym dziale umieszczam ten post :( prośba o przeniesienie do właściwego
nie ten dzial
Dokładnie - zapraszamy do działu 5D i Aerodeck.
Co do silników - 1,5 VTEC bylby chyab najlepszy
2 litrowy diesel - to silnik ROVER'a
Osobiści polecałbym 1.8 Vti - odpowiednia moc patrząc na masę (do kombiaka napweno coś wrucisz ekstra, i wtedy 1.5 moze być przykrótko).
W Aero imo 1.6 minimum. To jednak spora krówka i musi ją coś konkretniejszego pociągnąć.
Ale co kto lubi... ;)
Swoją drogą mam swoje Aero 2.0 TD na zbyciu ;)
Średnie spalanie idzie utrzymać w okolicy 6,5 - 7,0 w mieście z klimą (katalogowo 7,2), to daje jakieś 32 pln/100km, taniej niż na benzynce będzie, trochę mniej przyjemności z jazdy też (diesel to diesel). 20.000 km rocznie to taki "trudny" przebieg na granicy opłacalności różnych rozwiązań niestety. Moc w 20T2N - 105KM i 210Nm przy 2200 w zupełności wystarcza do sprawnego kulania. Co do spalania na trasie to zawsze "testuję" autko z pełnym załadunkiem 2 osoby dorosłe + 2 dzieciaków, bagaże i skrzynia na dachu + klima - przy rozsądnej jeździe po polskich drogach wychodzi 6l/100km.
a ja ciągle nie wiem co brać - diesel czy benzyna?
Pamiętaj o tym, że diesel jednak nie jest silnikiem Hondy i sam w sobie genialnym projektem technicznym nie jest (dlaeko mu do TDi). Jak znajdziesz 1.5 VTEC-E, to już generalnie będzie chyba najlepszy wybór - spalanie małe, za pojemność też zapłacisz mniej przy ubezpieczeniu.
Ja kolego bym Cie przekonywal do benzynki.
Odnośnie "błotniaków" to charakterystyka silnika mi zbytnio nie odpowiada a z tych hondowskich benzynek jest troche frajdy z jazdy, po drugie to koszty eksploatacji "dizla" sa wieksze a z benzynka zawsze jest "opcja gaz " (prosze nie komentowac :) - sam przy zakupie nie myslalem o gazie jednak poruszanie sie za pol ceny wzielo gore i niedlugo bedziemy gazowac), a poza tym to istotna rzecza jest to co napisal kolega havok - kupisz honde z rowerowym silnikiem ;)
Jeśli jeździsz spokojnie i nie zamierzasz robić z wozu wyścigówki to 1.5 VTEC-E w zupełności wystarczy. Jadąc spokojnie w trasie ok 100km/h spalanie wynosi poniżej 5l więc jest dość ekonomiczne biorąc pod uwagę, że ma 114 hp.
Zdecydowanie bierz 1.5 VTEC-E
ja tez sie podpisuje wszystkimi konczynami pod 1,5 VTEC-E. Moja ostatnio w cyklu mieszanym + włączona klima prawie cały czas spaliła 6,1/100 (nie całkiem emerycka jazda, zdarzało się na przykład zrobić jakiegoś golfa na światłach) więc chyba niezle tym bardziej ze benzyna idzie w dol (przynajmniej w LDZ)
-------EDIT--------------
aaa... mam 5D a widze ze Ty chcesz Aero...
DamianPietras
14-08-08, 18:03
Ja jestem zadowolony z diesla 105 KM wystarcza aby sie sprawnie poruszać srednie spalanie 5,5/100 km, na trasie ok 5,2 i jest to całkiem przyzwoite rozwiązanie , nie wiem dlaczego tak niektórzy najeżdzają na tą jednostkę napędową .Ja chciałem diesla i kiedy go kupiłem nie rozczarowałem się .Koszty urzytkowania takie same jak benzyny mieszczą się w granicach normy
Co nie kupisz to bedzie dobre. Ja mam diesla ale tego najsłabszego z całej gamy czyli 86 km. Jeździ się spoko nie narzekam, jedyne co to brakuje mocy, ale jest to moje osobiste zdanie i powiedziałem sobie ze nastepny samochód bedzie miał przynajmniej 150 km. Sam silnik nie jest jakiś skomplikowany, uszkodzeniu ulegaja kable przy pompie i wtedy gasnie i faluja obroty, czasem jakiś przepływomierz a tak to wiekszych uterek ludzie nie notuja. Dobrze miec jakiegos speca ktory juz taki silnik widzial, jak jestes z Krakowa to dam ci namiar na b.dobry serwis. Ludzie kreca nosem ze to Rover itp ale prawde mowiac to nie jest nic strasznego. Pozdrawiam
Marek Podlaskie
15-08-08, 22:33
Witam.To zalezy ile i gdzie jezdzisz.Jezeli duzo trasy ,to bierz diesla.Ale jak miasto nawet nie mysl o tym.Cena ropki porownywalna do benzyny.A diesel w miescie nie jest oszczedny .Nie ludzmy sie ze spali 5/No ale jak zacznie sie psuc.Pompa ,wtryski i jeszcze nie wiadomo co to wtedy zobaczysz .Ja jezdzilem Mazda Premacy 101 km 2000 diesel i zmienilem na Honde VSA 160 km 2.0 i.Autko wiecej pali ,ale ja wiem ze jade.Pozdrawiam Marek
Ja jestem zadowolony z diesla 105 KM wystarcza aby sie sprawnie poruszać srednie spalanie 5,5/100 km, na trasie ok 5,2 i jest to całkiem przyzwoite rozwiązanie , nie wiem dlaczego tak niektórzy najeżdzają na tą jednostkę napędową .Ja chciałem diesla i kiedy go kupiłem nie rozczarowałem się .Koszty urzytkowania takie same jak benzyny mieszczą się w granicach normy
Sprobuj sie teraz przejechac benzynka i powiesz ze diesel Twoj nie jedzie:(
Dziękuję Wam wszystkim!
Mam już coś na oku z 1.5, a więc może wkrótce dołączę do klubu....
Pozdrawaim
Marek Podlaskie
28-08-08, 22:23
No to zapraszamy:)