PDA

Zobacz pełną wersję : Civic VI 5d 1.6 d16y3 nie można wrzucić biegu

blochu88
29-01-16, 17:39
Wita.Mam na imię Adrian.Zdarzyła mi się dziś nie przyjemna przygoda podczas podróży do pracy.Otóż rano odpaliłem auto,wszystko pięknie śmigało.Jadąc do pracy po 15 km stanąłem na światłach.Po ruszeniu wrzuceniu kolejno 1,2,3 chciałem wrzucić 4 i opory wgl nie można wrzucić biegu.Zatrzymałem się i kaplica.Na sucho na wyłączonym silniku biegi wchodzą elegancko.Wysprzęglik działa widać jak porusza łapą podczas wciskania pedału sprzęgła ale słychać też tylko głośniejszy jakby pisk i zero reakcji.Pomóżcie,czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem ?

pafels
29-01-16, 18:26
zanurkuj pod pedały i zobacz czy za pedałem sprzęgła nie masz mokrej pompki

blochu88
29-01-16, 18:32
Nie sprawdzałem ale na odpalonym silniku jak i zgaszonym pedał sprzęgła jest dość mocno twardy.Rano luźno chodził przy zmianie biegów.Poza tym tak jak pisałem,kolega pompował pedałem i było widać jak porusza się tłoczek od wysprzęglika.Dodam ,że chciałem odpowietrzyć bo może by to co pomogło.płyn szedł,powietrza nie było czyli raczej wszystko działa od strony pompki i wysprzeglika.

Pompka sprawdzona.Na trzpieniu wystającym z pompki przy osłonie gumowej mała kropelka płynu ale przy naciskaniu pedału sprzegła nic bardziej nie cieknie.

rafik54321
29-01-16, 19:55
A tak może z odwłoka strony - wrzuć 2 bieg i odpal z popychu, w trakcie jazdy wciśnij sprzęgło (chodzi o to czy w ogóle sprzęgło potrafi rozłączyć napęd)...

blochu88
29-01-16, 20:08
odpalałem auto z 1 biegu ,wciskam sprzęgło i auto dalej ciągnie co prawda nieco słabiej ale nie rozłącza sprzęgło do konca.Oczywiście nie ma też mowy o zmianie biegów bo jak na siłę z jedynki wyrzucę lewarek to lipton nie da sie żadnego wrzucić

pafels
29-01-16, 22:28
a jaki jest pedał sprzegła? miękki czy twardy, jak mi padł wysprzeglik to kilka dni wczesniej pedał sprzegła miałem bardzo miękki

blochu88
30-01-16, 08:28
Pedał twardy,o wiele bardziej niż przy normalnie działającym sprzęgle.Wysprzęglik tak jak pisałem widać ,że działa,tłoczek chodzi normalne,nie przecieka.Pewnie bez rozbiórki się nie obędzie ;/

via
30-01-16, 09:24
Miałem kiedyś coś podobnego. Tyle że wówczas przyczyniły się do tego upały. Proponuję sprawdzić płyn w zbiorniczku od pompy sprzęgła. Tyle tylko, że nie jego poziom/ilość, a raczej jakość. A najlepiej od razu spuść ten który masz i nalej nowego. U mnie płyn był już tak stary (prawie jak woda), że pompa nie dawała rady wysprzęglać do końca.

blochu88
30-01-16, 09:36
Wątpię aby mogło to być przyczyną bo wczoraj próbowałem odpowietrzać do skutku więc cały stary płyn raczej zszedł bo leci już czysty z odpowietrznika.Płyn K2 Dot4.

rafik54321
30-01-16, 10:11
Wg mnie coś się w sprzęgle musiało zaciąć, wciskając pedał, pompa próbuje rozłączyć sprzęgło, ale przez ów zacięcie nie daje rady - dlatego masz twardy pedał...

pafels
30-01-16, 10:16
rafik Ty wgl wiesz od czego zalezy twardość pedału? blochu na Twoim miejscy zaczal bym od regeneracji pompy sprzegla, nie powinna miec zadnego wycieku :)

blochu88
30-01-16, 10:44
rafik Ty wgl wiesz od czego zalezy twardość pedału? blochu na Twoim miejscy zaczal bym od regeneracji pompy sprzegla, nie powinna miec zadnego wycieku :)
Ów wyciek to malutka kropelka przetarłem ją i nic już nie sączy podczas wciskania pedału sprzęgła z niej.

blochu88
03-02-16, 23:24
problem już wyjaśniony,pękło jedno mocowanie sprężyny tarczy sprzęgła i blokowało docisk :) Jutro wymiana wraz z dociskiem sprzęgła i powinno hulać jak nowe :)