Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [EP2] Problem z przyciskiem komputera i wartością spalania

The_Game
28-01-16, 01:00
Witam!
Od zakupu swojej EP2 zmagam się z problemem baaaaardzo ciężkiej pracy przycisku, który jest przy komputerze pokładowym. Działa kiedy chce, bo nawet mocne wciśnięcie nic nie pomaga, czasem zareaguje a czasem nie. Wartości przejechanych kilometrów oraz przebieg pokazuje normalnie (przynajmniej tak mi się wydaje) ale znów problem jest chyba z wartościami spalania. Latem jeszcze było widać różnice, w zależności od trasy to było 5.9-7.5l. Od kilku tygodni zauważyłem, że bez względu na styl jazdy cały czas pokazuje mi 6.8l. Nie wiem jaki ma związek jeden z drugim ale muszę coś z tym zrobić, więc moje pytanie do Was - ktoś się spotkał z podobnym problemem lub wie gdzie szukać przyczyny usterki?

Serdecznie pozdrawiam! :)

Piter90
28-01-16, 12:18
Z wartościami spalania, zweryfikuj w najprostszy sposób jaki się da. Mój komputer obliczający spalanie w EK4 to kartka, długopis, opcjonalnie kalkulator. Zatankuj ze 2-3 razy do pełna, oblicz ile spalił i porównaj ze wskazaniami na kompie. Będziesz miał odpowiedź czy wskazania są w ogóle poprawne.

The_Game
28-01-16, 22:16
Dzięki, ale to nie jest rozwiązanie problemu. Kolega wczoraj mi pokazywał w swoim EP2 jak u niego wygląda wskazanie spalania i w zależności od stylu tak spalanie zmienia się dynamicznie. U mnie cały czas stoi w miejscu. Czy jeżdżę na wysokich obrotach, czy na niskich, cały czas 6.8l.

Piter90
29-01-16, 11:41
No ale to możesz sprawdzić przynajmniej, czy problem tkwi we wskazaniu komputera, czy po prostu silnik spala takie ilości paliwa. Będzie wiadomo gdzie szukać.

mixturant
29-01-16, 13:07
Odpinałeś akumulator, żeby zresetować komputer pokładowy?

Grzybohun94
29-01-16, 16:20
zmienia się dynamicznie wtedy, kiedy zresetujesz licznik TRIP.

Obliczanie spalania polega na tym, że zamiast podawać chwilowe spalanie - podaje Ci spalanie średnie uzyskane na odcinku który pokazuje TRIP, np 300 czy 500km czy 12km.
i o ile przy obliczaniu średniej z 12km widać dynamiczne zmiany, o tyle przy 500km musiałbyś albo z ostrej jazdy miejskiej zejść na spokojne 90 w trasie, albo na odwrót żeby zauważyć znaczącą różnicę. Niestety, nie popisali się panowie z hondy :(