PDA

Zobacz pełną wersję : szpera D B seria

SCKAPE
26-01-16, 18:17
Czy szpera z B seri wejdzie do D seri??

Pytam bo kupilem szpere zamontowalem w skrzyni i... nie pasuja mi półośki - wkladam półośke jak by byla za mała - tak luzno wchodzi - wogole sie nie trzyma i moge nia krecic w środku jak chce!!! miał tak ktoś?

maras78
26-01-16, 18:21
no LOL przecie półosie z D series nie pasują do B series i na odwrót

SCKAPE
26-01-16, 18:23
No co ty nie powiesz....
A o co zapytałem...?

Jedras
26-01-16, 18:43
No co ty nie powiesz....
A o co zapytałem...?
no jak półosie nie pasują to jakim cudem ma szpera pasować [emoji41]

Nie - nie pasuje tak samo jak poszczególne przełożenia, FD i cała reszta :-)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

SCKAPE
26-01-16, 19:09
ok ustaliłem problem - ponoc zamowilem szpere do d serii ale do civica EF...
nie wiem k.. jak ale teraz musze to jakoś rozwiązać nie wyciągając szpery z auta - co z połoskami podejdą z EF do EG??

maras78
26-01-16, 19:13
No co ty nie powiesz....
A o co zapytałem...?

jak napiszesz poprawnie po polsku to zrozumiem ...

SCKAPE
26-01-16, 19:31
Mówisz i masz.
Drodzy koledzy - czy półosie z civic EF pasują do civica EG?
Jeśli nie to co nie pasuje?

siara87
26-01-16, 19:42
czyli jaki silnik byl w tym civie ef?

SCKAPE
26-01-16, 20:17
generalnie to potrzebuje poloski ktore podejda do mojego eg - a lsd mam do D serji ZC.

qureku.
26-01-16, 20:35
a lsd mam do D serji ZC.

Generalnie nie powinny pasować, ale jest jeden trop, który może pomóc

Civic eg5 ( V gen d16a9, tak d16a9). Był taki twór na początku produkcji V genów, w wersji eg5. Bardzo rzadko, ale był. Z tego co pamiętam, to ta wersja miała inne półosie niz reszta późniejszych V genów,

siara87
26-01-16, 20:39
czyli potrzebujesz polosiek z crx/ civic4gen z podpora poloski, mam takie w garazu to moge pomierzyc roznice ze zwyklymi z eg, ale poloska od strony pasazera powinna pasowac od eg

Szczery
26-01-16, 21:49
Skończy się półośkami na zamówienie pewnie... Bo spawanie z dwóch jednej nie jest zbyt bezpieczne a w Twoim przypadku (na tor) szczególnie.

SCKAPE
27-01-16, 00:05

Civic eg5 ( V gen d16a9, tak d16a9). Był taki twór na początku produkcji V genów, w wersji eg5. Bardzo rzadko, ale był. Z tego co pamiętam, to ta wersja miała inne półosie niz reszta późniejszych V genów,

To może pomóc!! dzięki :)

czyli potrzebujesz polosiek z crx/ civic4gen z podpora poloski, mam takie w garazu to moge pomierzyc roznice ze zwyklymi z eg, ale poloska od strony pasazera powinna pasowac od eg

jak możesz to prosze zmierz i powiedz mi jak to wyglada czy wogole szukać

Skończy się półośkami na zamówienie pewnie... Bo spawanie z dwóch jednej nie jest zbyt bezpieczne a w Twoim przypadku (na tor) szczególnie.

jest jeszcze opcja ze zama koncowka ta co do skrzyni wchodzi moze pasowac do reszty od eg - sam nie wiem, chwilami mam dosyc...

.michal
27-01-16, 06:27
muszę się zorientować, ale generalnie w drugą stronę - czyli założyć szperę na mniejsze półosie (np w CRX'ie) to nie jest duży problem. Odwrotnie też nie powinno być.

Porównaj długości półosiek tych z kielichami z CRX'a D16Z5 z długością ze swojego EG. Jak są takie same to masz problem rozwiązany

romir_ed9
27-01-16, 10:06
Nie do końca tak jest, potwierdzony scenariusz przegob wewnętrzny z d serii DOHC pasuje na patyk od EE8/9 i pasuje pod s80

Cywa
27-01-16, 13:04
W 4genie/crx DOHC (grube) polosie maja podpore i to moze byc problemem poniewaz blok sohc nie ma mocowania.

siara87
27-01-16, 13:55
No wlasnie niektore bloki mialy, mam u siebie blok d16 sohc i skrzynie l3 z 4gen i miejsce na mocowanie jest, chyba nawet d13 z 4gena mialy miejsce na podpore, pomierzylem srednice osiek i ta grubsza ma o 2mm wieksza srednice na frezach od ori eg z d seria
http://images77.fotosik.pl/271/8792392b6a8928f4.jpg
chodzi o te trzy mocowania , napewno sa w silnikach d16z2 i d16z6

Cywa
27-01-16, 16:31
A ten otwor po lewej nie jest pod mocowanie alternatora?

Było to EG5 SI na rynek JDM i posiadało silnik ZC (DOHC). ZC SOHC występowało w JDM`owym EJ3 (w automacie). W obu przypadkach występowała szpera i potwierdza sie reguła sohc - brak podpory, dohc - z podpora. Podobnie w przypadku grubosci polosi, sohc cienkie, dohc grube. EG4 VTI D15B rowniez mialo szpere oraz cienkie polosie bez podpory. Kupileś zla szpere kolego.

EDIT. Rzeczywiscie jest tam 5 otworow, czerwona linia przyslonila mi jeden od alternatora. Pozniej sprawdze czy w moim starym D15 bylo miejsce na podpore.

siara87
27-01-16, 16:34
sa dwa otwoty pod alternator i trzy bardziej wystajace z bloku na podpore, ale patrzylem w googlu i w d13b2 raczej nie ma tych otworow wiec lipa

moje d16 sohc, tak jak napisal cywa fabrycznie nie wychodzilo takie polaczenie ale niekture silniki sohc byly do tego przystosowane i mozna to polaczyc
http://images76.fotosik.pl/271/c3f641c8ac7a5454.jpg

SCKAPE
27-01-16, 19:12
Kupileś zla szpere kolego.

Wiem kolego, ale narazie sprzedawca nie chce mi wymienić bo ''używana'' (no tak uzywana na tyle ze wyciagnalem z pudełka i do skrzyni włożyłem...) ale musze sie liczyć z tym ze mi być może nie wymienią i szukam jakiegoś rozwiązania - pozatym niekoniecznie mi się chce znowu wyciągać skrzynie i ja roozbierać jak juz prawie wszystko do kupy złożone :/

Więc... ma kto jaki pomysł co by tu zrobić?

EDIT ---> Właśnie po raz 8 mi odpisali i się troszeczkę ugieli - jeśli po wyjeciu bedzie wygladała jak nowa i mam pudełko to mi wymienią.

Pudełko mam, tylko nadzieja że jej nie porysowałem i jeszcze jakś te cholerne łożyska musze zciągnąć delikatnie ;)

romir_ed9
27-01-16, 21:55
może być ciężko oddać w stanie surowym nieruszonym, skrzynia byla zalana już olejem?

SCKAPE
27-01-16, 22:10
nie nie zalałem właśnie bo kupilem hondowski a doczytałem ze mfactory rekomenduje inny wiec sie wstrzymałem do momentu az bede wszystkie plyny wlewał, w garazu mam tez narzedzia polersie bo akurat głowice robie wiec jest szansa że z tego jakoś wybrne, wkur.. to ze musze wszysko znowu z auta zdjac i to rozebrac, a ze robie kompletnie sam to troche czasu mnie to jednak kosztuje...

Szczerze gdybym dorwał jakieś konkretne poloski to bym tego nie rozbieral, ale widze że lipa z tym teraz, a niiedajboze urwe którąś to kolejne poszukiwania moga byc porazką, a tak samych seryjnych mam 3 zestawy w razie W ze juz nie wspomne ze aftermarket jest nadal pelen do D serii..

SCKAPE
13-02-16, 08:11
Dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi.
Szpere wymieniłem na właściwą i tak się kończy ten temat.

DO ZAMKNIĘCIA

kuster
14-02-16, 14:18
Mogę dodać swoje 3 grosze? ^^
Przegub wchodzący do skrzyni sklada sie w zasadzie "tylko" z korpusu i krzyżaka przymocowanego do półosi
Jak masz przeguby tego samego producenta to krzyżak powinien byc ten sam a różnica będzie w korpusie (wieloklin)
Z czymś takim spotkałem się w civicu D/B serii tzn korpusu nie widziałem ale miałem luźną półoś z Dserii a kumpel z Bserii i mieliśmy takie same krzyżaki ;)

Wydaje mi się ze jakbys dorwał same przeguby z ZC i dopasował je do swoich półosi ze starymi krzyżakami to mogloby to miec ręce i nogi ^^

SCKAPE
14-02-16, 14:37
Też tak kombinowałem ale nie znalazłem.