Zobacz pełną wersję : Przełącznik świateł wymiana
Cześć Koledzy,
Proszę o poradę. Padł mi przełącznik świateł i zostałem na stałe na postojowych. Gdy nie jadę odpinam akumulator, co by nie padł. Czy dobrze się orientuję, że w tej sytuacji muszę kupić takie coś:
http://allegro.pl/civic-6-vi-przelacznik-zespolony-swiatel-5d-i5334356659.html
i wymienić całość? Dużo przy tym roboty? Pytam, bo nie jestem zbyt mocny w majsterkowaniu.
Pozdrawiam,
Marek
tak to jest to. bedziesz potrzebował torxa, kluczka do kół, ściągasz kierownicę i jej obudowę a potem dasz radę :D
"Kluczka do kół" - nie rozumiem, bo chyba nie chodzi o klucz do kół... Kierownicę też będę musiał zdjąć?
OK. Dzięki. Mam nadzieję, że przy demontażu kierownice niczego nie spierdzielę i że na auto nie będzie mi skręcało potem w przeciwną stronę... :)
Nie spierdzielisz, tylko odłącz akumulator (będziesz wyjmował poduszkę z kierownicy)
Ustaw koła i kierownicę na wprost, jak będziesz montował z powrotem to też zwróć uwagę czy wszystko jest wyprostowane.
Zdejmujesz zaślepki po bokach kierownicy, pod nimi masz po jednej śrubie (torx) trzymającej poduszkę. Odkręcasz, odpinasz kostkę poduszki i złączkę klaksonu, wyjmujesz poduszkę, odkręcasz kierownicę.
Narzędzia takie jak napisał pafels, klucz do kierownicy to chyba 19.
Jak zrobisz to raz, to później wymiana kierownicy zajmuje 10 minut ;)
tylko uważaj przy ściąganiu taśmy srs ( pod kierownicą) żeby ci sie nie przekręciła, bo jak ją źle ( skręconą) potem załozyć to Ci się przerwie i trzeba będzie ją wymienić
petrossimo
23-01-16, 22:03
Jestem swiezo po zmianie kierownicy w 6genie wiec dziala to tak. Po obu stronach kierownicy masz zaslepki, pod nimi torx 30. Dosc malo miejca z prawej strony. Wyjmujesz poduche, odlaczasz 2 kostki i odkladasz poduche. Kierownica jest na śrubę 14 przykrecona. Najlepiej jest poluznic srube, pierdzielnac parę razy kierownice aż będziesz mieć na niej luz, odlrecic srube do konca zdjac kierownice. Potem masz oslone na 2 srubkach, ktorych u mnie nie było więc nie powiem Ci jakich(pewnie krzyzak) i masz dostep do wajch. Skladasz analogicznie. Najlepiej luzno wkręcić srube kierownicy osadzic ja na miejscu i przez kilka uderzen w gore i dol kierownicy i dokrecic srube najmocniej jak to możliwe byle nie urwac:) operacja okolo 15 min. Pozdro.
by tapatalk from sgs5