PDA

Zobacz pełną wersję : Podświetlenie pokręteł nawiewu

Markowskii
18-01-16, 22:19
Witam,

W moim Civicu z 96,- 5D, jedynie podświetlone są jest przyciski włączający obieg powietrza wewnątrz samochodu, świateł awaryjnych oraz podgrzewania tylnej szyby. Reszta przełączników i pokręteł nie jest podświetlana. I tu moje pytanie jak sądzicie czy jest to problem jednego spalonego bezpiecznika czy może jakaś wiązka przewodów padła?
Napięcie na zapalniczce jest, jak również pokrętła działają, nawiew co prawda działa jedynie na 3 i 4. ALe pozosta,łe ich funkcje są ok.

http://www.katalog-samochodow.pl/files/automobily/st1/3483/800x600_pl_PL/1326507715-honda-civic-vi-3d-14i-16v-55kw-18400.jpg
Zdjęcie poglądowe
Pozdrawiam

pafels
18-01-16, 22:39
musisz wymienić zaowki, na forum jest instrukcja jak to zrobić, co do nawiewu zmień rezystor dmuchawy, kupisz go nowgo za ok 15zl na allegro, wymiana jest opisana na forum i też jest banalna :)

Dejv
19-01-16, 11:45
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?59312-Honda-Civic-5D-Kompendium-wiedzy-FotoInstrukcje-Zr%F3b-to-sam

Tutaj masz dużo przedatnych informacji ;)

Markowskii
19-01-16, 23:06
Dzięki wielkie za pomoc, wczytałem się i wymienię te dwie żaróweczki, wraz z podświetleniem zegara.

I tu mam jeszcze jedno pytanie do specjalistów czy żarówki powinny być z oprawkami czy bez?

Powiem szczerze zamierzam wstawić ledy niebieskie co o tym myślicie?
http://allegro.pl/zarowka-dioda-led-t5-r5-1-smd-12v-bez-oprawki-i4917689899.html

MM63
19-01-16, 23:17
W panelu bez oprawek.

Krawiec
20-01-16, 09:03
i żadnych LEDów, bo za chwilę robi się dyskoteka.

Dejv
20-01-16, 09:19
No ledów to faktycznie nie montuj bo to nie ma sensu, niedługo znowu będziesz musiał wymieniać ;)
Ja np mam u siebie diody i nie ma żadnych problemów.
Na przykład: http://allegro.pl/zarowka-dioda-led-t5-r5-licznik-zegary-5-kolory-a-i5790677089.html

Kubuniek
24-01-16, 18:04
No ledów to faktycznie nie montuj bo to nie ma sensu, niedługo znowu będziesz musiał wymieniać ;)
Ja np mam u siebie diody i nie ma żadnych problemów.
Na przykład: http://allegro.pl/zarowka-dioda-led-t5-r5-licznik-zegary-5-kolory-a-i5790677089.html

Jak ma nie montować LEDów? A Ty masz diody. To to samo do cholery.
L ight
E mitting
D iode
czyli dioda emitująca światło.
Jest dużo lepsza niż zakładane w naszych haniach żaróweczka. Ze względu na budowę jej trwałość jest lepsza. Proponuję kupić diody smd w pasku i zamontować w środku konsoli nawiewu. Ewentualnie poszukać diody smd z soczewką. Te lepiej rozpraszają światło.

pafels
24-01-16, 19:33
Dawidowi pewnie chodziło zeby nie montował takich ledów które świecą punktowo, po 1 świeca beznadziejnie bo tylko w jednym miejscu a po drugie nie znoszą spadków napięcia i szybko zaczynają migać, osobiscie jestem zwolennikiem tradycyjnego oświetlenia bo daje przyjemną ciepłą barwę :)

lookaty
24-01-16, 19:58
Ktos mówi o trwalosci 18 letnich żarówek w 18 letnim aucie, za 1zl, które pojeździ jeszcze przy dobrych wiatrach 10 lat. Nosz ****a xD

pafels
24-01-16, 20:01
w 18 letnim aucie, za 1zl
Ty, bez przesady aż tak mało te auta nie są warte XD

lookaty
24-01-16, 20:42
Jest przecinek. O zarowkach pisałem.

Dejv
24-01-16, 20:56
Dawidowi pewnie chodziło zeby nie montował takich ledów które świecą punktowo, po 1 świeca beznadziejnie bo tylko w jednym miejscu a po drugie nie znoszą spadków napięcia i szybko zaczynają migać, osobiscie jestem zwolennikiem tradycyjnego oświetlenia bo daje przyjemną ciepłą barwę :)

Właśnie o to mi chodziło, dzięki Paweł.

Markowskii
25-01-16, 23:31
Kupiłem LEDy które poleciliście, w sobotę będę montował.

Jak nic nie zepsuje.. to pokażę fotki abyście mogli fachowo ocenić efekt :)

MichałCK
25-01-16, 23:48
Ja kiedyś Panowie gdy miałem popalone żarówy od nawiewów to kupiłem właśnie jakieś ledy czerwone - teraz nie pamiętam już dokładnie jakie, mniejsza o to.
Pamiętam że było tak że się france spalały gdy tylko włączałem podświetlenie :D pewnie coś źle podłączałem, albo były zbyt wrażliwe.
Kupiłem czerwone żarówki i jestem do tej pory bardzo zadowolony z ich świecenia :)

Dejv
26-01-16, 06:59
Pokaz fotke jak to sie prezentuje u Ciebie :) u mnie diody swieca dosyc ciemno w porownaniu do oem zarowek, ale w nocy wszystko widac, takze moze to I dobrze ze nie razi po oczach.

MichałCK
26-01-16, 10:48
Jakieś stare zdjęcie, aha dimmer ustawiony prawie na minimum więc na zdjęciu wyszło dość słabo, na co dzień jest bardzo wystarczająco wszystko widać i jest czerwono :D

http://i62.tinypic.com/9b9bow.jpg

Dejv
26-01-16, 23:32
No I jest calkiem fajnie :-) ja mam biale zegary z czerwona obwudka to tez ciekawie to wyglada, ale widze patent podswietlania stacyjki :) widzialbym cos takiego rowniez u siebie :)

Gunik
26-01-16, 23:50
Aaa to teraz widzę ze mi się żarówka od ogrzewania tylnej szyby spaliła. Myślałem że tak ma być ze nie świeci :o

Tapniete z S3 LTE

MichałCK
27-01-16, 00:06
ale widze patent podswietlania stacyjki :) widzialbym cos takiego rowniez u siebie :) to jest tak fabrycznie, a nie na patencie ;)

bartek_levis
27-01-16, 08:12
żarówka od obiegu zamkniętego spalona ? :)

MichałCK
27-01-16, 10:38
żarówka od obiegu zamkniętego spalona ? :)

Bardzo możliwe, natomiast ja myślałem że obieg jest niepodświetlany :)
Trzeba się za to zabrać na dniach :)

bartek_levis
27-01-16, 15:16
ja jak ogarnolem żarówki w przyciskach to się spaliła jedna w panelu sterowania nawiewem i czekam na drugą co by kpl wymienić jak już rozbiorę :)

lookaty
27-01-16, 16:06
ja jak ogarnolem żarówki w przyciskach to się spaliła jedna w panelu sterowania nawiewem i czekam na drugą co by kpl wymienić jak już rozbiorę :)

Przed spaleniem drugiej nie da się obu wymienić? :P

Krawiec
27-01-16, 16:11
zawsze powtarzam i jeszcze raz powtórzę: do wymiany żarówek pod pokrętłami nawiewów nie trzeba rozbierać całej konsoli. Wystarczy szczupła dłoń i trochę gimnastyki :) (do rozebrania jest wyłącznie popielniczka, i przyciski obiegu wewnętrznego/klimy)

lookaty
27-01-16, 16:15
szczupła dłoń

Czyli trzeba rozkręcać całą konsolę :D

Markowskii
27-01-16, 23:28
No to jak bez rozbierania konsoli ja miałbym to zrobić?

Radzyn
28-01-16, 00:03
Jak to robiłem, to wcześniej skorzystałem z opcji "szukaj" i naprawdę dużo jest na ten temat.
Zapamiętałem jedno zdanie, mniej więcej takie: - "Da radę je wymienić wciskając rękę od strony popielniczki, pod warunkiem że masz 3 przeguby w przedramieniu".
Okazało się że ja mam i to była kolejna rzecz, której dowiedziałem się z forum ;)
Był jeszcze poetycki opis wymiany żarówki w zegarku, coś o "miarowym pocieraniu środkowym palcem o..." ;););) Jak wiesz o co chodzi, to też dasz radę! ;)

bartek_levis
28-01-16, 11:03
nie mam "szczupłej dłoni" bez szarpania i wciskania na spokojnie sobie rozbiorę :p

Radzyn
28-01-16, 12:09
Za pierwszym razem rozkręcałem, za drugim wciskałem. Obydwa sposoby dają radę, obydwa mają też swoje plusy i minusy.

Dejv
28-01-16, 14:42
to jest tak fabrycznie, a nie na patencie ;)

Jakby nie patrzec ktos to kiedys wymyslil :) a efekt jest calkiem fajny :)

MichałCK
28-01-16, 15:10
Jakby nie patrzec ktos to kiedys wymyslil :) a efekt jest calkiem fajny :)

To prawda wygląda to super i oryginalnie :D