Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiary osłony przegubu wewnętrznego

WojTEC
18-01-16, 22:13
Witam, Panowie potrzebowałbym wymiary osłony przegubu wewnętrznego w MB2. W sklepie mają kilka tych osłon i nie wiedzą która do mojego auta. Kobieta też nie jest chętna dać mi kilka, żebym te które nie będą pasować oddał. Więc bardzo byście mi pomogli ;)

I jeszcze jakbyście wiedzieli to sworznia wahacza dolnego. Dzięki!

rafik54321
19-01-16, 10:02
Ostatnio robiłem przeguby i mniej więcej wiem... Ważne pytanie, który przegub wewnętrzny? Prawy czy lewy - nie są takie same! Dodatkowo, jakieś średnicy masz półośkę? Bo są półośki na 32 zęby i chyba 27...

mirasek
19-01-16, 11:11
Średnica półosi 25 mm, średnica kielicha 79 mm, wysokość osłony ~90 mm, wiadomo jest tolerancja. Średnica sworznia dolnego to 40 mm.

Osłony są takie same na prawym i lewym przegubie wew., różnica jest w długości ośki kielicha wchodzącej do dyfra. Z kolei problemy z doborem dot. różnej ilości ząbków są u nas standardem w przypadku przegubów zewnętrznych, bo albo katalogi są z czapy, albo ci co patrzą w te katalogi na czapy się pozamieniali i zwykle dostaje się przegub do EJ, itp. który nie wchodzi na półośkę MB

rafik54321
19-01-16, 19:25
Cyrki są standardem w przypadku zarówno przegubów zewnętrznych jak i wewnętrznych :) .

Ostatnio zamawiałem przegub wewnętrzny w intercars, podałem wszystkie dane, ilość ząbków, pojemność, rok, VIN itp... Lecz mimo to przegub był za krótki... Oczywiście w tym wymiarze który nie był podany w katalogu :/ .
Więc "summum sumarum" najlepiej poszukiwać całej półosi...

Radzę jeszcze jedną rzecz sprawdzić nim zakupisz najpewniej niewłaściwą osłonę - zmierz sobie półoś, ponieważ jeśli ktoś podmieniał to cała półoś pasuje od EJ (która jest węższa). Druga sprawa że w hurtowniach mają (jak wspomniano) cyrk z tabelami i lepiej mieć suwmiarkę przy sobie :)

WojTEC
19-01-16, 19:33
dzięki