Zobacz pełną wersję : hamulce
panowie jak ulepszyć hamulce w em2 dodam ze mam serie (niby 260mm w rozstawie 4x100 przód)
kupić zaciski i tarcze wieksze?(jeśli tak to jakie)
czy jakoś inaczej rozwiązac ten problem?
analyzer64
18-01-16, 19:17
Na przód to chyba można z Preli H22+tarcze z Rovera ZR, ale może ktoś mnie poprawi jak się mylę.
Ja przy rozstawie 5x114,3 dałem na przód zaciski ze Streama i tarcze 282, do tego komplet przewodów w oplocie, stoper pompy hamulcowej i poprawa jest znaczna. Całość mieści się w felgach 15".
panowie jak ulepszyć hamulce w em2 dodam ze mam serie (niby 260mm w rozstawie 4x100 przód)
kupić zaciski i tarcze wieksze?(jeśli tak to jakie)
czy jakoś inaczej rozwiązac ten problem?
z ep3 zmieniaj :) mlawa ci napisze co i jak albo do niego napisz
Z ep3 nie podejda p&p ; ) no połosie w em2 są cieńsze ;) trzeba kombinować
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
on ma k20 ;) no trzeba przerabiac ;)
z ep3 zmieniaj :) mlawa ci napisze co i jak albo do niego napisz
Lysy juz napisal :) lepiej na streamowe zmianiac jak cos jesli ma sie komplet gratow (zwrotnice cale lub chociaz piasty, do tego zaciski). Z Pralki chyba tez nie podejda bo jesli mnie pamiec nie myli to tam jest rozstaw szpilek 4x114,3 wiec tez dupa zbita...
Jeśli ma k20a2 to musi miec kombinowane cos skoro hamulce zostaly seria z em2 przy swapie @kurak i musi wiedzieć z czego ma półosie lub zwrotnice z piastami żeby się rozmiar zgral. Jeśli chodzi o prelude jak piszesz lub stara integre to zacisk z jarzmem się bierze tylko Mlawa i do tego kupujesz tarcze z MG 4x100 282 i pasuje wszystko ;p jeśli chodzi o kompletne hamulce ze streama to nie założył bym na tył tarczo bębna to z tego co pamiętam taki tam jest a nie tarcza. Dlatego poszedlbym w to co pisałem wcześniej w poscie
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Nie zauwazylem ze on ma K20A2 :) to pewnie tak jak mowisz, zacisk, jarzmo i klocki z preludy plus MG tarcza :)
500kunia w tej emce siedzi ?
Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
analyzer64
19-01-16, 10:42
Pewnie nie, ale w czym przeszkadza posiadanie lepszego hebla nawet przy słabszym silniku? Te hamulce w 7gen to i tak są słabiutkie w serii, nawet na nowym klocku i tarczy.
W EM2 to nie wiem czy pompa 1" wejdzie, bo zbiorniczek może przeszkadzać. U siebie miałem montować serwo z EP4 ale odpuściłem, jakby co to takie serwo mam. Pompa w EP1/2/3/4 jest 15/16.
kupiłem już z k20a2 a koleś który sprzedawał mowił ze tylko silnik zmieniony i nic więcej( teoretycznie był zielony w temacie,tylko kase komuś wyłożył i nic wiecej go nie interesowało). pomierze dziś rozstaw to bede wiedział 100 proc dziś. a chce zmienic gdyż przy dłuższej ostrzejszej jeździe heble sie grzeją
Pisaliscie ze Rozstaw 4×100 jest nie mozliwy a wlasnie taki jest.
Nie lepiej zaciski kupic od type r? Wtedy tarcze 300mm wchodza, tylko czy dostane takie tarcze?
No chyba ze jakies inne rozwiazanie.
kupiłem już z k20a2 a koleś który sprzedawał mowił ze tylko silnik zmieniony i nic więcej( teoretycznie był zielony w temacie,tylko kase komuś wyłożył i nic wiecej go nie interesowało). pomierze dziś rozstaw to bede wiedział 100 proc dziś. a chce zmienic gdyż przy dłuższej ostrzejszej jeździe heble sie grzeją
Tak z ciekawosci zapytam, Honda byla wczesniej z okolic Krakowa i byla przekladana w Honda Kokotów :)??
Z wodzislawia ja kupilem.gdzie swap nie wiem.a czemu pytasz?
znam jedną z mało udanym SWAPem i tamta tez byla z rozstawem 4x100. Ktos poprostu poszedł po kosztach i wsadzil jedynie silnik. 262mm to zdecydowanie za malo zeby to dobrze hamowało i mialo 200KM.
Wykonanie swapa na serię K przy pozostawieniu rozstawu szpilek 4x100 jest jak najbardziej możliwie, ale ....... .
Jeżeli półosie nie są aftermarketowe, nie były przerabiane, a w zwrotnicach siedzą seryjne piasty to obstawiam, iż pochodzą one z modelu posiadającego słabszą serię K, która współpracowała z automatyczną skrzynią biegów (AT). Tylko taka półoś z seryjnymi przegubami będzie pasowała do seryjnej zwrotnicy w EM2 (MT). Minus jest taki że jest ona cieńsza niż ta z serii K z manualną skrzynią biegów (MT).
Jeżeli kolega masa zapragnie zmieniać zwrotnice to wówczas półosie też będą wymagały wymiany (jeżeli moja teza potwierdzi się).
jeśli półosie mają być cieńsze to jaki wymiar mają mieć?
jeśli półosie mają być cieńsze to jaki wymiar mają mieć?
Nie podam na chwile obecną parametrów - jeżeli będziesz chciał potwierdzić to o czym napisałem to zmierz średnicę ośki i podeślij mi na PW. W weekend będę mógł udzielić Ci odpowiedzi.
a mogło być pokombinowane coś na przegłubie. tzn. z 2 złożony jeden?
skrzynia jest6 biegowa w manualu
a mogło być pokombinowane coś na przegłubie. tzn. z 2 złożony jeden?
skrzynia jest6 biegowa w manualu
Wieloklin zewnętrzny na przegubie wewnętrznym jest identyczny w AT i MT - nie ma natomiast możliwości na półoś od MT zamontować seryjnego przegubu zewnętrznego (od strony zwrotnicy) od AT - tak samo jest w drugą stronę.
chłopaki a czy zaciski z type r podejdą pod zwrotnice em2?