Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z silnikiem

elo263
13-01-16, 21:29
Witajcie :)

Mam od 2 dni małe problemy z pracą silnika. A więc od początku...

2 dni temu po odpaleniu zimnego silnika miałem wrażenie że pracuje nierówno. Jeszcze na wolnych obrotach było w miare ok, ale przy przyspieszaniu silnik tyrkotał, przerywał z bardzo dużą częstotliwością. Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć :D
Przy tym nie miał mocy. Usłyszałem chyba jakiś trzask, strzał w silniku (nie byłem pewiem czy to silnik na pewno). Po ok 7 minutach problem zniknął, auto nagle sie odmuliło i zaczęło pracować równo.

Dziś po odpaleniu był ten sam problem, przez sekundę psiknął jakiś pasek (może to nie mieć związku). Problem z silnikiem znów ustał po paru minutach lecz potem podczas jazdy na rozgrzanym silniku znów powrócił. To samo na gazie i na benzynie. Brak mocy i nierówna praca, trząsł się. Co jakiś czas na chwile odmulał, na kilka sekund i znów tracił moc. Przy parkowaniu pod domem znów usłyszałem jakiś trzask/strzał w silniku.

Ma ktoś jakieś rady od czego zacząć? Wtryski, świece, przewody zapłonowe? A może coś poważniejszego?

bartek_levis
14-01-16, 10:30
a ten dźwięk z kąd dochodzi z których okolic ? to może być wszystko: aparat zapłonowy, kompresor klimy, oby nic w głowicy...

elo263
14-01-16, 14:06
Miałem wrażenie ze prawa strona silnika (od strony aparatu zaplonowego)

Dzisiaj jechałem i problemy z nierówna praca były tyko na zimnym silniku. Mogą to być wtryski? Wiem że jeden chyba wcześniej przerywał. Nie wiem jak dawno był zmieniany filtr paliwa.

@elit

Gdyby ktoś miał podobny problem to winna okazała się kopułka aparatu zaplonowego. Po jej dokładnym przeczyszczeniu wszystko wróciło do normy :)