Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zdzieranie tylnych opon

maniek900
12-01-16, 18:04
Witam mam Honde Civic 1.4 1998 r 5 drzwiowy hatchback od pewnego czasu zdziera mi z tyłu opony od wewnętrznej strony aż do drutów , kilka razy robiłem już zbieżność ale nic to nie dało czy ktoś miał podobny problem.Pozdrawiam.

Poll
12-01-16, 19:44
Zużyte elementy zawieszenia. Wszystkie tuleje metalowo-gumowe. To sprawdź.

MichałCK
12-01-16, 20:28
Dokładnie miałem ten sam problem, koła tylne były lekko w negatywie. Zrobiłem kompletny remont tylnego zawiasu i jest dużo teraz niemal idealnie.
Chociaż koła i tak są leciutko w negatywie po remoncie ( -0°50' ) widocznie tak ma być, by się lepiej drogi trzymał :)
Kiedyś nawet miałem ten sam problem z przodu to pomogła oczywiście również wymiana tulejek na nowe, bo po co regulować w nieskończoność stare smrody których tulejami nazwać nie można.
Z tego co wiem u nas nie ma możliwości regulacji nachylenia kół w tylnej osi, a jedynie mamy jak by boczną regulację kół - nie wiem jak to nazwać (wychylenie koła na zewnątrz bądź do środka) wg. osi symetrii kół :)

Regulacja geometrii przy zużytych nastoletnich tulejach to moim zdaniem marnowanie pieniędzy, bo za chwilę znowu wszystko się rozkraczy :)

bartek_levis
13-01-16, 10:51
też obstawiam zużyte zawieszenie, ja złożyłem PU + oem cukierki, amory po regeneracji zrobiłem zbieżność i jest malina producent przewiduje tolerancję 0°-1° niestety opony letnie nie przeżyły tej próby dobrze ale i tak już stare były.