Zobacz pełną wersję : Wariowanie wskazówki obrotomierza
Zgodnie z tytułem tematu, zaczęła wariować mi wskazówka obrotomierza. Problem pojawił się podczas uślizgu kół i tzw. wheel hop, z mocnymi wibracjami budy włącznie. Teraz kiedy przekroczę 4 tysiące obrotów wskazówka lata mi w niejednostajny sposób (po prostu wariuje). Poniżej 4 tysięcy wydaje się być ok. Nie zauważyłem też zmiany w działaniu silnika.
Widziałem, że taki temat już się kiedyś przewijał i należałoby szukać przyczyn problemu w aparacie zapłonowym. Ile w tym prawdy?
Podmien zegary jak silnik według ciebie pracuje prawidłowo. Pozdrawiam
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
No ok, to jest jakiś pomysł, ale chciałbym też wiedzieć skąd zegary dostają sygnał o obrotach silnika.
Silnik działa tak samo jak wcześniej.
Z aparatu zapłonowe go jeśli się nie myle jest to czujnik hella jak mylę to poprawcie generalnie zacznij od podmiany zegarów pozdrawiam
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
wiesko1261
13-01-16, 06:39
sygnałowy do obrotomierza jest kabel niebieski
w aparacie idzie z zapłonnika :)
do sprawdzenia obwód z aparatu -złączkę kontrolną obrotomierza i do zegarów (zamknięty obwód , nie morze być przerwy)
Problem rozwiązany i na szczęście był banalny. Poluzowal się jeden z kabelków na module zapłonowym.
Dzięki za pomoc.