PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z akumulatorem

Davidoff_83
10-01-16, 14:38
Witam mam mały problem, bo aku mi już zdychał i przyszedł czas na wymianę, tylko zamiast kupić nowy użyłem rocznego aku z poprzedniego auta. Tylko że ten aku jest sporo za mocny dla mojego Civica chyba. (mam wersje Sport 1.6 110 KM) a aku mam 64Ah 600A i zastanawiam się tylko czy nie zaszkodzi, to autku ?? bo to czy aku się nie popsuje mnie nie interesuje i tak leżał nie używany !! Z góry dziękuję za pomoc.

Karoles
10-01-16, 14:59
Po pierwsze jak go zmiesciles po drugie bedzie niedoladowany a po trzecie moze pasc ci alternator...
Jak cos mam alternator na sell

mlawa85
10-01-16, 15:22
Witam mam mały problem, bo aku mi już zdychał i przyszedł czas na wymianę, tylko zamiast kupić nowy użyłem rocznego aku z poprzedniego auta. Tylko że ten aku jest sporo za mocny dla mojego Civica chyba. (mam wersje Sport 1.6 110 KM) a aku mam 64Ah 600A i zastanawiam się tylko czy nie zaszkodzi, to autku ?? bo to czy aku się nie popsuje mnie nie interesuje i tak leżał nie używany !! Z góry dziękuję za pomoc.

Wszystko napisał w temacie Karoles :) kup najlepiej o parametrach zblizonych do oryginału.

Davidoff_83
10-01-16, 18:13
Zmieścił się prawie idealnie ma trochę luzu i jest niestety za niski do poprzedniego no i musiałem się trochę namęczyć, bo ma odwrotna polaryzacje jutro jak będzie jaśniej zrobię fotki !! No właśnie najbardziej bałem się o alternator :( najwyżej trzeba będzie prostownik na noc podpinać :p

elvis2424
10-01-16, 19:35
Koszt nowego akumulatora yuasa to ze 200 zł, więc nie majątek. Ten stary będzie Ci służył, ale pewnie niedługo też padnie, bo będzie wiecznie niedoładowany, a to najgorsze co może akumulator spotkać. Chyba że robisz po 2000 kilometrów na tydzień, to się naładuje :p

kobert
10-01-16, 20:18
jest sznsa ze alternator ma wieksza moc i da rade go doladowac, w wielu autach tak jest ze zakladaja mocniejsze na wypadek jak by ktos podlaczal sobie jakies urzadzenia dojące duzo pradu. I moim zdaniem nie bedzie to mialo wplywu na alternator. Ja bym na nim jezdzil i sie nie przejmowal, ale to tylko moje zdanie. jesli nie go nie doladuje to najwyzej ci kiedys auto nie zapali i bedzie cie musial ktos pchnac:) o ile nie bedzie lodu na drodze jak dzis:)

CRX1
10-01-16, 21:45
Nie ma szans , żeby altek doładował . Pamiętaj , latamy na światłach , dmuchawie i ok 15 Ah zrobi róznicę . Systematycznie jego wartość rozruchowa będzie spadać i któregoś dnia nie odpali .

analyzer64
17-01-16, 13:58
Altek mocniejszy by się przydał :D
http://honda-tech.com/honda-civic-2001-2005-78/diy-high-output-alternator-upgrade-1802650/