Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Linka gazu EP2

kermit01
07-01-16, 15:34
cześć,
od 4 lat jeżdzę sobie można powiedzieć bezawarynie moją ep2. Ostatnio, byłem w serwisie i Pan miły wspomniał, że coś ciężko chodzi gaz. W sensie reaguje jak by z opóźnieniem. Odpowiedziałem, że było tak zawsze i myślałem, że ten "typ tak ma". Pan wspominał, że podobno w tym modelu cześto zdarza się urwanie owej linki gazu, bo to wada fabryczna. Zna ktoś ten temat? Warto się przejmować?

Karoles
07-01-16, 16:51
dziwne pytanie, jak sie urwie to nie bedziesz mogl za bardzo jechac autem chodzi ciezko moze ci np blokowac ja i bedziesz miec obroty na jalowym np 3tys wada czy nie wada jak Ci to przeszkadza lub nie to wymien lub nie

kermit01
07-01-16, 18:05
dobra, to może opiszę jeszcze raz. Gaz chodzi tak samo, jak chodził przez ostatnie 4 lata. Chodzi mi to, czy znane są wam przypadki, że faktycznie ta linka pękała. Bo mi się wydaje to dziwne i nie bardzo widzę powód żeby sobie tym zawracać głowę. Ale może czegoś nie wiem..

kobert
07-01-16, 18:32
wydaje mi sie ze linka chodzi coraz ciezej tylko przyzwyczailes sie i nie zauwazasz roznicy.z jakiegos powodu ten opor jest, byc moze sie rwie w srodku. Nic pilnego ale myslal bym o wymianie bo jak strzeli to awaria, no i wolal bym zeby pedal gazu chodzil mi luzno:) choc nie jest to odpowiedz na twoje pytanie bo temat nie jest mi znany :)

analyzer64
07-01-16, 21:10
Mi nie pękła ale też pracowała ciężej, dodatkowo po skasowaniu luzu pracowała jeszcze delikatnie ciężej, nowy oryginał kupiłem za około 210zł.

Mierzej
08-01-16, 06:19
A w EPkach nie jest tak, że gaz ciężko chodzi po prostu? Jak jak wsiadam to avensisa to jak małolat gazuję bo mi noga wpada :D
Coś kiedyś słyszałem, że w przepustnicy są dwie sprężynki i jak komuś jest za ciężko to można jedną wywalić. Potwierdzi ktoś?

kermit01
08-01-16, 09:54
Ano właśnie o to chodzi, czy to po prostu nie działa ciężko bo tak ma. Kolega który pisał wyżej,wspomniał, że wymienił a i tak chodziła ciężko(a nawet ciężej jeśli dobrze czytam).

analyzer64
08-01-16, 09:58
Ciężko chodziła stara, na starej też jak zrobiłem regulację to pracowała jeszcze ciężej.
Na nowej jest lżej, ale nie jest to jakaś wielka różnica.

W Avensisie podejrzewam, że jest elektroniczna przepustnica, w związku z czym nie ma linki gazu. Taki pedał zawsze będzie lżej pracował.

Mierzej
08-01-16, 10:51
Avensis 1 z 97 roku z 300 000 przebiegu ;) Ale jak ja wsiadłem do Epki z Jazza to też mi się mega ciężko wydawało. Bratu w e90 też bardzo lekko chodzi.
Ja uznałem, że tak ma być i tyle. Jakoś przesadnie cieżko to nie jest.

Ktoś potwierdzi mit/fakt z dwiema sprężynkami?