Zobacz pełną wersję : Linka gazu EP2
cześć,
od 4 lat jeżdzę sobie można powiedzieć bezawarynie moją ep2. Ostatnio, byłem w serwisie i Pan miły wspomniał, że coś ciężko chodzi gaz. W sensie reaguje jak by z opóźnieniem. Odpowiedziałem, że było tak zawsze i myślałem, że ten "typ tak ma". Pan wspominał, że podobno w tym modelu cześto zdarza się urwanie owej linki gazu, bo to wada fabryczna. Zna ktoś ten temat? Warto się przejmować?
dziwne pytanie, jak sie urwie to nie bedziesz mogl za bardzo jechac autem chodzi ciezko moze ci np blokowac ja i bedziesz miec obroty na jalowym np 3tys wada czy nie wada jak Ci to przeszkadza lub nie to wymien lub nie
dobra, to może opiszę jeszcze raz. Gaz chodzi tak samo, jak chodził przez ostatnie 4 lata. Chodzi mi to, czy znane są wam przypadki, że faktycznie ta linka pękała. Bo mi się wydaje to dziwne i nie bardzo widzę powód żeby sobie tym zawracać głowę. Ale może czegoś nie wiem..
wydaje mi sie ze linka chodzi coraz ciezej tylko przyzwyczailes sie i nie zauwazasz roznicy.z jakiegos powodu ten opor jest, byc moze sie rwie w srodku. Nic pilnego ale myslal bym o wymianie bo jak strzeli to awaria, no i wolal bym zeby pedal gazu chodzil mi luzno:) choc nie jest to odpowiedz na twoje pytanie bo temat nie jest mi znany :)
analyzer64
07-01-16, 21:10
Mi nie pękła ale też pracowała ciężej, dodatkowo po skasowaniu luzu pracowała jeszcze delikatnie ciężej, nowy oryginał kupiłem za około 210zł.
A w EPkach nie jest tak, że gaz ciężko chodzi po prostu? Jak jak wsiadam to avensisa to jak małolat gazuję bo mi noga wpada :D
Coś kiedyś słyszałem, że w przepustnicy są dwie sprężynki i jak komuś jest za ciężko to można jedną wywalić. Potwierdzi ktoś?
Ano właśnie o to chodzi, czy to po prostu nie działa ciężko bo tak ma. Kolega który pisał wyżej,wspomniał, że wymienił a i tak chodziła ciężko(a nawet ciężej jeśli dobrze czytam).
analyzer64
08-01-16, 09:58
Ciężko chodziła stara, na starej też jak zrobiłem regulację to pracowała jeszcze ciężej.
Na nowej jest lżej, ale nie jest to jakaś wielka różnica.
W Avensisie podejrzewam, że jest elektroniczna przepustnica, w związku z czym nie ma linki gazu. Taki pedał zawsze będzie lżej pracował.
Avensis 1 z 97 roku z 300 000 przebiegu ;) Ale jak ja wsiadłem do Epki z Jazza to też mi się mega ciężko wydawało. Bratu w e90 też bardzo lekko chodzi.
Ja uznałem, że tak ma być i tyle. Jakoś przesadnie cieżko to nie jest.
Ktoś potwierdzi mit/fakt z dwiema sprężynkami?