Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tuleje - problemy

Maciej_26
10-08-08, 23:54
Witam,

Panowei pomóżcie od dawna mam problemy z zachowaniem się auta w zakrętach (wchodząc w zakręt na którym są poprzeczne nierówności) auto jakby ściąga na zewnetrzną strone. Dziwnie też się zachowuje jak troche szybciej pojade na tzw. kocich łbach (mam wrażenie jakby koła nie były stabilne ,zostawały między kamieniami po czym szybko wracałay na swoje miejsce )
Najdziwniejsze jest to że nawet mechanicy w ASO mówią że wszystko jest wporządku.
Z tyłu amorki są nowe, tuleje nie popekane.
Sprawdziłem auto na szarpaku i miałem wrażenie jakby kilka tuleji za mocno "latało"
Panowie czy to możliwe że tuleje straciły swoja elastyczność i stąd te problemy ?
Czy jak wymienie te tuleje to auto powinno prowadzić sie dobrze ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d102a4a2851375cd.html

PS.Geomertie robiłem rok temu po wymianie tuleji

Xus
11-08-08, 03:53
ciezko jest tak napisac jak sie nie jedzie tym autem ale ja mialem podobne problemy u siebie pojechalem na stacje diagnostyczna czy wszystko jest ok i niby bylo szarpaki itp nic nie pokazaly podjechalem do znajomego mechanika. autko na kanal breszka i macanie i wyszlo pare rzeczy wymienilem i spokoj mam. moze nie az tak jak ty ale jak wjezdzalem na jakas dziore to cos wali stukalo

Maciej_26
11-08-08, 09:48
A to że stuka i wali na dziurach i nierównościach to swoja drogą.
mam nadzieje że jak wymienie tuleje to wkońcu będzie dobrze :)

jjurgiel
11-08-08, 15:08
mam podobne wrażenia z jazdy i podobne pomysły na "wymęczone" gumy zwłaszcza że mam auto od nowości i pamietam jakie "zwarte" było kiedyś potem myślałem że amorki siadły ale dwa lata temu zmieniłem komplet i niewiele to dało więc myślę że masz rację tuleje są całe ale guma już nie tak sprężysta pewnie wymiana pomoże ale to trzeba wszystkie gumy powymieniać a trochę tego jest:)

Maciej_26
12-08-08, 00:52
Panowie a czy 555 ma w ofercie tuleje na tył do HC 1.4 IS (MB27)?
Jak macie jakieś info to dajcie znać .
Trzeba będzie odrzałować i zainwestować troche kasy niestety :(

mAgik
12-08-08, 20:11
Panowie a czy 555 ma w ofercie tuleje na tył do HC 1.4 IS (MB27)?
Jak macie jakieś info to dajcie znać .
Trzeba będzie odrzałować i zainwestować troche kasy niestety :(
Jak będę miał chwilę w pracy to jutro sprawdzę w katalogu IC.

jjurgiel
12-08-08, 22:44
ooo czekamy na info:)

mAgik
13-08-08, 11:25
W katalogu internetowym Inter Cars nie ma tych tulei, ale prawdopodobnie są na filiach. Trzeba by przedzwonić bo pamiętam, że jakiś czas temu występowały one w sprzedaży. Ewentualnie trzeba uderzyć do Hipolu, oni powinni mieć. Teraz IC sprzedaje głównie tuleje firmy NOK do Hondy w nadwoziu MB.

Maciej_26
21-08-08, 15:13
.... no i po dokładnym sprawdzeniu auta okazało sie że przyczyną złego prowadzenia auta nie były tuleje a jedynie opony.
Laczki zmienione na Goodyear-y i lata jak szalona :)

jjurgiel
21-08-08, 23:11
ale konkretnie co było nie tak z oponami?

skolopendra
22-08-08, 11:24
tuleje najlepiej wymienić jak są już ponadrywane.i tylko z aso niż żadne febi czy nok

Maciej_26
22-08-08, 13:29
... okazało sie że opony miały mikropękniecia na bokach, mimo że bieżnik był jeszcze w dobrym stanie to niestety opona nadawała się do wyrzucenia.
W sumie zrobiłem na niej 80 tys km.

kuszand
23-08-08, 21:35
... okazało sie że opony miały mikropękniecia na bokach, mimo że bieżnik był jeszcze w dobrym stanie to niestety opona nadawała się do wyrzucenia.
W sumie zrobiłem na niej 80 tys km.

Sam to zuważyłeś, czy pojechałes gdzieś, gdzie Ci to sprawdzili?

chubik
23-08-08, 22:26
tuleje najlepiej wymienić jak są już ponadrywane.i tylko z aso niż żadne febi czy nok

A co to za różnica czy założysz NOKa czy NOKa w opakowaniu Hondy za 2 razy tyle ?Przecież to to samo a płacisz za opakowanie :/

Maciej_26
23-08-08, 23:18
Kamil, sprawdził mi to mechanik. Obejrzał opony , przejechał sie autem i był pewien ze opon juz niema :)

abarth81
24-08-08, 12:05
A co to za różnica czy założysz NOKa czy NOKa w opakowaniu Hondy za 2 razy tyle ?Przecież to to samo a płacisz za opakowanie :/
panowie jesli chodzi o cukierki do hanki w nadwoziu mb, ma itd czyli angielki to NOK sprzedawany w sklepach nie jest do tej wersji jest to tuleja do civic 3, do 5d jesli ktos chce pojezdzic dłuzej nadaje sie tylko ta z ASO jest troche inna w budowie bardziej masywna, juz kiedys piasłaem o tym tuleja NOK zprzedawana w sklepach ma nawewt taki sam part numer jak ta z aso dla civic 3D, ta dla 5D ma inny part numer który nie pokrywa sie z tym co maja w katalogach sklepowych.
Porównałem te dwa cukierki, NOKnr 52385-SR3-000 dla civic 3D, jest bardziej miekki, i węzszy o około 1 mm na szerokosci i ma któtsze te ramiona które idą w poprzek tuleii o ko 2mm ,oryginalna do 5D jest jakby bardziej masywna i mniej gumiasta.
Wniosek tuleja do wersji 5Dnr 52385-ST3-G01 hondy rózni sie troche od tej do wersji 3D i 4D, cukierki NOK sprzedawane w sklepach moto są do wersji 3/4D i są to te same które są dostępne w aso jako oryginały pod nr52385-SR3-000, miłem takiego noka kupionego w sklepie nie w aso i miał wybite nr te same jakie podaje aso.

Maciej_26
25-08-08, 23:49
Trzeba bedzie w takim razie zaopatrzyć się w oryginały jak się rozpocznie kampania wrześniowa.

mAgik
26-08-08, 00:00
Trzeba bedzie w takim razie zaopatrzyć się w oryginały jak się rozpocznie kampania wrześniowa.

a ma być jakaś promocyjna akcja przeglądowa?

Maciej_26
26-08-08, 18:26
we wrześniu albo w październiku będzie.
Co roku Honda organizuje takie akcje przeglądowe no i troche taniej mozna kupić oryginalne tuleje, taniej bo za 100 pln/sztuka