PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana koloru klosza wewnętrznego przedniego reflektora

MRKej6
05-01-16, 22:04
Witam wszystkich :D Z powodu zainteresowania kilku osób i braku takiego tematu na forum (nie znalazłem nic takiego) postanowiłem opisać zmianę koloru wnętrza reflektorów domowym sposobem.Coś typu lampy od wszelakich Type R-ów. A więc tak. Na początek trzeba zdjąć zderzak. U góry pomiędzy lampami jest 5 "klipów" , podważamy je delikatnie płaski śrubokrętem tak żeby odskoczyły po czym je wyciągamy, następnie od spodu zderzaka znajdziemy bodajże 4 takie same klipy i dodatkowo dwie śrubki krzyżakowe mocujące nadkola do zderzaka, wykręcamy je i idziemy do błotnika, od boku jest jedna śruba na nasadkę 10 mm, odkręcamy z obu stron i ściągamy zderzak zaczynając od boków, dosyć stanowczo ale z umiarem szybkim ruchem odginamy do siebie. Pamiętajcie o wypięciu kostek i wężyków od spryskiwaczy lamp jeżeli je macie :) Warto podłożyć coś pod spód zderzaka żeby nie spadł nam na glebe :) Gdy mamy to ogarnięte przystępujemy do zdjęcia lamp, od spodu reflektora są dwie śruby na nasadkę 10 mm, które widać na pierwszy rzut oka, u góry też są dwie + wkręt na torxa 25t który wkręcony jest do błotnika. Wykręcamy wszystkie lekko wyciągamy lampę i odłączamy wszystkie kostki. Reflektor mamy w ręku więc przystępujemy do rozklejania, będzie potrzebny do tego piekarnik, śrubokręt płaski i krzyżakowy, spray(matowy lub połysk zależy jak kto chce), arkusz papieru ściernego 320 na wodę i trochę benzyny ekstrakcyjne do odtłuszczenia powierzchni przed malowaniem. Więc tak: wyciągamy żarówki i silniczek od ustawiania wysokości światła (jeżeli jest), następnie nagrzewamy piekarnika do temperatury od 70 - 110 stopni ( ja wsadzam zawsze na 90 :D niektórzy rozgrzewają piekarnik do 120 stopni, sprawdzałem i nic się nie dzieje ale mogą pojawić się drobne przebarwienia w przypadku starszych aut) BARDZO WAŻNE JEST TO ŻEBY USTAWIĆ PIEKARNIK NA GRZANIE GÓRNEJ I DOLNEJ GRZAŁKI !!! NIGDY NIE NA TERMOOBIEG BO KLOSZ SIĘ STOPI !!!!!!! wkładamy reflektor na 20 min, wyciągamy, podważasz śrubokrętem łapki które trzymają klosz i odklejamy. jeżeli klosz nie będzie chciał zejść to wsadzamy jeszcze na 5-10 min. wykręcamy klosz wewnętrzny, matujemy, czekamy aż wyschnie, przemywamy benzynką ekstrakcyjną :D (nie wiem jak to nazwać, ale wiadomo o co chodzi :D), malujemy i zakładamy z powrotem (uważajcie żeby nie połamać bo czasami ciężko wychodzi i wchodzi ) a jeżeli chodzi o złożenie lampy to czynność jest dokładnie taka sama jak przy rozklejaniu z tym że na odwrót :D składamy wszystkie elementy wsadzamy na 20 min ( prawdę mówiąc przy sklejaniu należało by dokładnie wyczyścić obie części ze starego kleju i równomiernie nałożyć świeży klej butylowy, niestety nie wiem gdzie go kupić, przyznaje szczerze że nigdy go nie stosowałem i było ok, ale dla pełni szczęścia tak powinno się robić ), wyciągamy z piekarnika, wciskamy tak żeby łapki zaskoczyły i WUALA :D pamiętajcie tylko żeby przed sklejeniem dobrze wysuszyć przeźroczysty klosz suszarką do włosów albo ręczniczkami, jeżeli tego nie zrobicie to mogą parować od środka, Na dole efekt przed i po na przykładzie mojej EM-ki :D
Mam nadzieję że pomogłem :D powodzenia :cool:

https://lh3.googleusercontent.com/goGu14bChNVbmFapNfqrbQhE2fJuQ8AqLHI5Nfdfc55za5T0I3 hX0WYlWt8Rh-xCFae0CgHvdI3lhewHxpc0KcW92mdUnGUKFHjg4SdApdMaXv4_ dsr_7YTbdYWkFsjU6Fd76WJLVgLWb9OkcxSrrPyQGdXGJQyCgo 6YG6m-6rHafC_sADPMQRtl70qqt-0w8niQuPjNQdpE-3VlhYlm6PWBpvCA3QD6ksFsuhwlQfeD9GMUq6fkA0yUIKofYiM mhlL8UKvfrkAVGRgRdot8gnj_n5JNCTcZzHAiPeYEWHHYdy90L rmiK4k4QkW1Pj1Iwl4-2q3u0UDK6-50j1ZgNe8J7AI8ZdRY6raBTET3zkks7CHWqfUXm3xJ1C7zwDwW HoP59O8SacEfqkUTleRIT-CdtMEIfLofh1CFGXIerdRAyRYRNGX1RZkFCSk4osELS-S4OxO7th-4bOEdR5o11rvJnLkFRoZnJ-DPXcHMLantFrgeYE8eyL38yjXpYf93I9ob-XplUhfj53hUyJ00QuFnZC-xVgONOFg9fM9PBFdH7YpsisgnBnu2bfKomw8f0Jno=w876-h657-no

https://lh3.googleusercontent.com/lFcGQaJVyllgoQG_sQ0Qnf6WKWxKoSjDVtdpUULquB8PzMviA-WvllNRIGNwvxX_PtC2-e0ANGCnmMnipHvafscgTAAnPesaDuejWs7UZJYbcsaIOfGJR3L DrFpx2TwYtZzhnmbc9XuzBhgSLJTnvmzj8rZ5mlHGvDrgKl6BG YPU0WmmeKfKStXAZh3oE4gBakuBn3YAgJSJJ77mLib51f1ltr6 IfdmND0xksZPWE3chps7jLV7r-RQpkg0if65L-MEShvrTKj7Lt5b_c89hsIEILLP5DdBwRCTLGYYv3GBxoQ1j2vD k3gd2vTdsRF1q4ornLAhx1jhj-GjfKq_oVAvYAr3rign_WHjofLSVK3zZJjxeWL-CeX2M9hgx-gvn_CfwP5Vba6JsRjlaUAAEnWgEJsR4uOcJ96jdTGCLCdlHl1x 4v507ZRAuoslA8OjYXJXnlCkt43bGsO6riZnRyEC1hHJ1v8Bef eJD7I1KwPtL-Z3zaud5SkHjgb1Yl9-pAhdTQycNQ_JZuzzRL3AEpkBBwpHJuxHqooQss7O81vcuXH4yN cwF-HvawhabpjQohj_L=w876-h657-no

mlawa85
06-01-16, 11:00
Dobrze ze ktos to opisał :) z tymze opisz jeszcze jak sciagnac lampe dokladnie (jak ja nalezy odkrecic, z tego co kojarze to nie zdemontujesz lampy bez sciagania zderzaka, przynajmniej jak ja demontowałem to sciagałem zeby nic nie pekło). Dodatkowo opisz ze jak sklejasz lampe to powinno sie wszystko dokladnie wyczyscic z resztek starego kleju, a nastepnie nalezy nalozyc swiezy klej butylowy). Co do temp. to spokojnie mozna nizsza temp ustawic na piekarniku :) przy 70 stopniach rozklejałem swoje :)

Zeby to co opisałes było dla potomnosci popros Leeo o dorzucenie tematu tutaj: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?80712-EM2-Lans-SQUAD-)

MRKej6
06-01-16, 16:27
Fakt zaraz dopisze :) ogolnie to mialem na celu opisanie tej czynnosci biorąc pod uwagę nie tylko VII G. W VI G jest tak samo, wiec pisalem bardziej ogólnikowo, a co do kleju to szczerze powiem że nawet o tym nie wiedzialem, nigdy tego nie robilem i prawde mówiąc lampy mi nie parowały, ale wiadomo, z nowym klejem jest pewniej

MRKej6
06-01-16, 17:37
Poprawione. Teraz jest ok ? :D

mlawa85
06-01-16, 21:05
Pieknie :) napisz do Leeo teraz :)