Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pytanie dotyczace termostatu

chaosb
04-01-16, 20:18
czesc przyjaciele,
mam pytanie czy przez uszkodzony termostat moze nie leciec cieple powietrze w nawiewie? bo wczesniej lecialo a teraz juz nie i wskazowka od temp silnika strasznie do gory mi skoczyla prawie do konca limitu.. a czasami stoi normalnie na 90 stopniach, honda civic 6 1.4

MM63
04-01-16, 20:21
Zobacz czy masz płyn w chłodnicy.
Ma być full.

chaosb
04-01-16, 20:46
jest

Sprezyna
04-01-16, 20:53
czesc przyjaciele,
mam pytanie czy przez uszkodzony termostat moze nie leciec cieple powietrze w nawiewie? bo wczesniej lecialo a teraz juz nie i wskazowka od temp silnika strasznie do gory mi skoczyla prawie do konca limitu.. a czasami stoi normalnie na 90 stopniach, honda civic 6 1.4

Jak na moje oko to termostat sie zacina. Koszt wymiany maly wiec warto to sprawdzic w pierwszej kolejnosci. ewentualnie zapowietrzony uklad/nagrzewnica

wiesko1261
05-01-16, 06:31
Jak na moje oko to termostat sie zacina. Koszt wymiany maly wiec warto to sprawdzic w pierwszej kolejnosci. ewentualnie zapowietrzony uklad/nagrzewnica

i nie miał byś oka :) jak termostat zamknięty ,obieg idzie przez nagrzewnicę ( jeżeli zawór nagrzewnicy otwarty )
albo zacięty zawór nagrzewnicy ,zapowietrzona ,albo zabita nagrzewnica
lub klapki z nawiewów :)
u mnie po kilku minutach przewody gorące od nagrzewnicy ,mimo zimnego dolnego chłodnicy :)
a na mazurach -16/20 na minusie

Sprezyna
05-01-16, 16:32
i nie miał byś oka :) jak termostat zamknięty ,obieg idzie przez nagrzewnicę ( jeżeli zawór nagrzewnicy otwarty )
albo zacięty zawór nagrzewnicy ,zapowietrzona ,albo zabita nagrzewnica
lub klapki z nawiewów :)
u mnie po kilku minutach przewody gorące od nagrzewnicy ,mimo zimnego dolnego chłodnicy :)
a na mazurach -16/20 na minusie

Mialem ostatnio identyczny przypadek z Punto kumpla. Po wymianie termostatu problem ustapil. Mozliwe ze przy wymianie plynu odpowietrzylem nagrzewnice tak jak powinno byc. Moze zaciety na duzym obiegu? Jak z temperatura silnika stabilna?
Jestem tylko czlowiekiem i mam prawo sie mylic.

pafels
05-01-16, 16:39
Jak z temperatura silnika stabilna?

temp silnika strasznie do gory mi skoczyla prawie do konca limitu.. a czasami stoi normalnie na 90 stopniach
zasadnicze pytanie jest takie: czy jak silnik się przegrzewa i dasz ogrzewanie na maxa to temp spada czy nie?

chaosb
05-01-16, 18:49
przyczyna byl zamarzniety plyn chlodniczy poprzedni wlasciciel wody dolal, dzis zrobila sie taka papka z niego samochod odholowalem do garazu ale podczas holowania cos cieklo i nie wiem co oby blok nie pekl

Bartko
08-01-16, 15:02
zamarzniety plyn chlodniczy poprzedni wlasciciel wody dolalPolska. :mad:
Kupując używane auto trzeba sprawdzać nawet powietrze w kołach czy nie oszukane. :(

mirasek
09-01-16, 23:45
Bez kitu, jak sprzedałem auto i po paru dniach chłop dzwonił z pytaniem czy fura na wodzie czy na płynie (a świeży płyn i nowy termostat był), to myślałem że nawiedzony jakiś :D a to wcale nie głupie pytanie, jak widać...

chaosb
10-01-16, 20:00
dokladnie, uczcie sie na moim bledzie, nic sie nie stalo a moglo byc naprawde zle.

Bartko
11-01-16, 14:40
A pompa wody przeżyła?

MM63
11-01-16, 16:02
Pompie nic nie będzie tylko zajdzie takim syfem rudym.

kamil39
11-01-16, 16:08
Pompie nic nie będzie tylko zajdzie takim syfem rudym.Nie do konca,
myslisz ze korozja w okolicach uszczelnienia jest czyms dobrym? albo plywaja syf w ukladzie, ktory pompa wirem zasysa w strone uszczelnienia?

MM63
11-01-16, 18:03
Nie do konca,
myslisz ze korozja w okolicach uszczelnienia jest czyms dobrym? albo plywaja syf w ukladzie, ktory pompa wirem zasysa w strone uszczelnienia?

Widziałeś kiedyś pompe po wodzie?

kamil39
11-01-16, 20:59
https://www.google.pl/search?q=pompa+wody+korozja&biw=1920&bih=965&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjX5LHpxaLKAhVipnIKHbTtD-YQ_AUIBigB#imgrc=VhNSO_5KgQ96bM%3A Napewno w takich warunkach uszczelniacz gumowy spelni swoja role...

MM63
11-01-16, 21:53
To są jakieś ekstremalne przypadki.
W naszym klimacie wodę można od biedy zalać w lato i pojeździć do zimy, przez tak krótki okres spodziewałbym się tylko nalotu, a nie takiej rozpierduchy jak na fotach.

Rzecz jasna nie rozumiem i nie polecam lania wody.

kamil39
12-01-16, 15:18
Jak juz to wodę woda demineralizowana/ destylowaną-
to gówno co mamy w kranach robi takie spustoszenie jak na fotkach.

Bartko
12-01-16, 15:32
Woda w kranach jest dla ludzi a nie dla samochodów. ;)