Zobacz pełną wersję : Gaśnie chwile po odpaleniu
Witam mam problem z moja EG3 dokładnie to gaśnie krótko po odpaleniu albo po przejechaniu krótkiego dystansu. Zakupiona trzy tygodnie temu od zakupu to pierwszy problem z nią :( wiem ze z auta jest wycięte immo ale nie wiem czy poprawnie może pomożecie jakoś bo nie mam pojęcia co się dzieje dziś musiałem wracać na lawecie do domu :( Nie chce by to się więcej przytrafiło
Muzyk-Grzes
03-01-16, 17:46
Obstawiał bym raczej iglicę w gaźniku.
W sumie na to nie wpadłem, po tym jak zgasła i były problemy z odpaleniem zaraz pomyślałem o tym immo zaraz musze się rozgrzać po podróży i idę do garażu.
ja mialem podobnie, ale mi padła pompka paliwowa
Wczoraj już nie dałem rady nic zrobić za zimno by siedzieć w garażu może dzisiaj po pracy zdejme gaźnik i go wyczyszcze i wtedy się zobaczy przy okazji wymienię filtr paliwa zobaczymy jak będzie
Muzyk-Grzes
04-01-16, 11:37
Filtr nie wiele da bo pompka paliwa (mechaniczna) jest zasilana wałkiem rozrządu ,warto sprawdzić czy membrana pompki jest cała i czy iglica nie blokuje dostępu paliwa do kolektora.
BTW gdybyś zapytał w tej części forum szybciej byś dostał odpowiedź - http://www.civicklub.pl/forum/forumdisplay.php?14-Civic-92-00-amp-CRX-delsol
Nowy jestem tutaj i to dlatego a dałem tutaj bo obstawiam immo o 20 kończę prace to idę grzebać dalej zobaczymy co będzie
A wiec pompka paliwowa wporządku zaraz idę dalej bawić się z gaznikiem i sprawdzić wszystkie podciśnienia może coś to da
W eg3 było immo? Zacznij od zmiany filtra i sprawdź sprawność pompki.
Tak w EG3 montowali immo. Filtr paliwa wymieniony pompka sprawna w 100% podciśnienia wyglądają ok wszystko połączone szczelnie i na swoim miejscu. Sprawdziłem dziś jeszcze błędy i mam jeden kod 10 czujnik temperatury powietrza dolotowego lub jego obwód, czujnik sprawdzony i działa jak należy połączenia i przewody raczej też. Odnośnie gaźnika nie jest on moja mocna strona szczerze to w mojej kadencji mechanika bawiłem się tylko gaznikiem w maluchu ;) po złożeniu wszystkiego odpaliłem Hanie i chodziła w garażu aż się nie rozgrzala obroty na ssaniu około 1800 do 2000 potem zeszła na 1200 i po paru wkreceniach na obroty falowala między 900 a 1000 zrobiłem nią jakieś 2 km i przed wjazdem na podwórko zgasła odpaliła dopiero po drogiej próbie. Po wystawieniu do garażu zgasła ponownie i był problem by ją odpalić najszybciej zaczynała chwytać gdy przed odpaleniem naciskałem kilka razy na pedal gazu i dopiero wtedy odpalalem ale i tak po chwili gasła. Jutro podmienie cały gaźnik mam trzy takie w pracy wiec coś się wybierze i wtedy zobaczę co będzie pytanie jeszcze o ten błąd nr 10 i czy wina będzie leżała juz tylko w gaźniku?
Muzyk-Grzes
07-01-16, 07:30
Mam takie podejrzenie żebyś najpierw ustawił obroty na jałowym a potem ssanie ,bo możliwe że gaśnie z racji na zamkniętą przepustnicę (a działa tylko na ssaniu, kiedy otwarta jest dodatkowa przepustnica).
Śruba do regulacji obrotów na jałowym jest z tyłu za gaźnikiem (plastikowe pokrętło) a ssanie ustawiasz śrubą koło linki, w manualu masz opisane obie procedury.
No nic dziś wymieniłem gaźnik z auta które jeździło idealnie do czasu rozbiórki założyłem jeszcze dodatkowy filtr paliwa między pompka a gaznikiem tak jak to było w niektórych wersjach złożyłem wszystko odpaliłem Hanie i wszystko ok obroty w normie ładnie zeszła z ssania rozgrzala się wyjechałem z garażu przejechałem z 5 km i zgasła na nowo :( opróżniłem zbiornik z myślą o tym ze może być w nim spora ilość wody lecz i to nie pomogło co jeszcze doradzacie koledzy?
Muzyk-Grzes
09-01-16, 23:31
Zrób jak ci pisałem nawet na nowym gaźniku ustaw obroty na ciepłym.
Zrób jak ci pisałem nawet na nowym gaźniku ustaw obroty na ciepłym.
Ok zrobię tak jak mówisz. W sumie to teraz tak myślę to ona gaśnie przy obciążeniu jakieś gwałtowne przyspieszenie i tak jeszcze sprawdzę przewody i świece
Moge postawić juz diagnozę gaźnik wyregulowalem jak pisał muzyk- Grześ ale to i tak nie to pomógł mi wsumie dodatkowy filtr paliwa gdy silnik jest zimny wszystko jest ok ale po rozgrzaniu nie podaje paliwa i to jest przyczyną jutro wymieniam pompę i przy okazji przejrze przewody paliwowe
Muzyk-Grzes
10-01-16, 17:29
Jak to nie pomoże to zostaje już tylko czarna puszka z zaworkami od podciśnień. Bo w sumie to może być jeszcze regulator ciśnienia - ten powrotowy przy pompie ,nagrzeje się i paliwo wraca do baku zamiast do gaźnika. W sumie to gdybam bo jeszcze nikt nigdy nie miał z tym problemu ,ale różne już "cuda" się wydarzały.
Wszystko okaże się jutro biorę Hanie do pracy wiec będę mógł podmieniac wszystko po kolei. Szkoda mi inwestować aż tak w ten silnik bo juz czeka D16Z9 na swap ale brakuje mi wiązka i komputer a autko potrzebne ;)
I ogarniete wszystko :) wkoncu Hania śmiga jednak to była wina pompy jutro tylko zrobię reset kompa może błąd zniknie
Muzyk-Grzes
12-01-16, 19:07
To fajnie ,co do kompa to reset w tym ecu nic nie zmienia :p
Wiem ale miałem błąd czujnik powietrza dolotowego ale to zapewne przez to ze był odlaczany po resecie zero błędów i wszystko ok ;)
Muzyk-Grzes
12-01-16, 20:51
W D13B2 odepniesz sondę, czujniki itd i nic się nie zmienia taki to silnik :p
trochę nie na temat ale czym różni się z9 od z6 ? ok znalazłem
D16Z6
VTEC
* Found in
o 1992-1995 Honda Civic Si
o 1992-1995 Honda Civic EX, EX-V
o 1992-1995 Honda Civic ESi (European Market)
o 1993-1995 Honda Del Sol Si (US)
o 1993-1995 Honda Del Sol ESi (European)
+ Displacement : 1,590 cc (97 cu in)
+ Bore and Stroke : 75 mm × 90 mm (3.0 in × 3.5 in)
+ Rod Length : 137MM
+ Rod/Stroke : 1.52
+ Compression : 9.2:1
+ Power : 125 hp (93.2 kW, 127 ps) @ 6600 rpm
+ Torque : 101 ft·lb (14.7 kg/m, 144 Nm) @ 5200 rpm
+ Volumetric Efficiency : 87.68%
+ Redline : 7200 rpm
+ Fuel Cut : 7411 rpm
+ VTEC Switchover : 4800 rpm[3]
+ Fuel Control : OBD-1 MPFI
+ Head Code : P08
+ ECU Code : P28
D16Z9
* Found in:
o 1994-1995 Civic Coupe (EJ1) 1.6i ESi European
o 1994-1995 Civic Sedan (EH5) 1.6i EX US
+ Displacement : 1,590 cc (97 cu in)
+ Bore and Stroke : 75 × 90 mm (3.0 × 3.5 in)
+ Compression : 9.3:1
+ Power : 130 hp (95.6 kW, 129,2 ps) @ 6600 rpm
+ Torque : 106 lbf (14.7 kg/m, 144 Nm) @ 5200 rpm
+ Redline : 7200 rpm
+ Fuel Cut : 7500 rpm
+ Valvetrain : SOHC VTEC (4 valves per cylinder)
+ Fuel Control : OBD-1 MPFI
+ ECU Code : P28