Zobacz pełną wersję : EM2 - wymiana akumulatora - jest jakaś procedura resetu?
Witam
W EJ9 jak wymieniałem aku, czy odłączałem klemy to robiło się tą procedurę uczenia ECU z włączonym silnikiem na wolnych obrotach aż do włączenia i wyłączenia wentylatora następnie drugie odpalenie jazda na różnych obrotach (w tym i do odcięcia).
Chciałem spytać czy w EM2 też robi się jakąś procedurę po odłączeniu zasilania? Będę zakładał nowy aku, bo ten już zaczyna ledwo zipać na mrozie i nie chciałbym czegoś popierdzielić z elektryką, bo tu i ABS jest, el.szyby, boczne poduchy, w tamtej starej nie było tyle tego.
Jest procedura "idle learn". Pytaj bezpośrednio w grupie "EM2 lans squad"
Jest procedura "idle learn". Pytaj bezpośrednio w grupie "EM2 lans squad"
Czy tak ciężko napisać od razu jak to wygląda? Odłączasz aku na 10-15min lub bezpiecznik ukazany na zdjęciu. Podłączasz akumulator, zamykasz maskę i zostawiasz auto aby chodziło na wolnych obrotach do czasu załączenia się wentylatora. Pamiętaj aby wyłączyć wszystkie urządzenia czerpiące prąd. Po włączeniu wentylatora przejedź się z 5-10km aż obroty się ustawią.
http://i16.photobucket.com/albums/b42/berberoglu/fuse-box.jpg
Ciekawa procedura :D ?
Pytaj na forum w grupie "EM2 lans squad".
Do puki forum nie zostanie przebudowane nie ma sensu pisać po x razy to samo
i to na każdy temat. W dziale technicznym powinien być folder z rozwiązaniami
serwisowymi i pewnymi, właściwymi rozwiązaniami użytkowników oraz
pewnymi informacjami osobno dla silnika, układu jezdnego itd.
Za późno panowie, już popytałem w dziale "EM2 lans squad" :D http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?80712-EM2-Lans-SQUAD-)&p=2638080#post2638080
Koledzy polecili, że nie trzeba robić żadnej procedury w d17 , że najwyżej radio mi się rozkoduje. Wymieniłem więc aku "na żywca" i samochód jeździ prawidłowo.
Ważne
Procedure "idle learn" należy wykonać gdy:
- rozpięto akumulator, wykonano reset ECU, wypięto bezpiecznik ECU lub battery (akumulator),
wypięto przekaźniki, rozłączano wiązki lub punkty masowe.
"Idle learn"
Reset ECU wykonujesz przez usuniecie bezpiecznika ECU na 10 sekund (robisz to na wyłączonym
zapłonie, nie dotykaj stacyjki, pozycja OFF )
Potem
Przekręć kluczyk w stacyjce na ON (nie odpalaj silnika) i odczekaj min. 2 sekundy.
Wszystkie odbiorniki wyłączone czyli radio, światła, dmuchawa itd.
Uruchom silnik i utrzymuj go na 3000 rpm na biegu jałowym (luzie) do momentu
załączenia się wentylatora lub gdy płyn chłodniczy osiągnie 90*C.
Potem przez 5 minut ma jeszcze pracować na wolnych obrotach przy zamkniętej przepustnicy.
Edit.
Nigdzie nie jest napisane, że procedurę przeprowadzasz na zimnym silniku.
Ja uruchamiam silnik na ok. minutkę aby olej się rozprowadził za nim
będę silnik utrzymywał na 3000 rpm. Poczekaj chwile i dopiero
Potem reset ECU i procedura.
Ty zrobisz jak uważasz.
Teraz jesteś bogaty o wiedzę którą nie wszyscy mają.
Powodzenia
Ważne
Procedure "idle learn" należy wykonać gdy:
- rozpięto akumulator, wykonano reset ECU, wypięto bezpiecznik ECU lub battery (akumulator),
wypięto przekaźniki, rozłączano wiązki lub punkty masowe.
"Idle learn"
Reset ECU wykonujesz przez usuniecie bezpiecznika ECU na 10 sekund (robisz to na wyłączonym
zapłonie, nie dotykaj stacyjki, pozycja OFF )
Potem
Przekręć kluczyk w stacyjce na ON (nie odpalaj silnika) i odczekaj min. 2 sekundy.
Wszystkie odbiorniki wyłączone czyli radio, światła, dmuchawa itd.
Uruchom silnik i utrzymuj go na 3000 rpm na biegu jałowym (luzie) do momentu
załączenia się wentylatora lub gdy płyn chłodniczy osiągnie 90*C.
Potem przez 5 minut ma jeszcze pracować na wolnych obrotach przy zamkniętej przepustnicy.
Edit.
Nigdzie nie jest napisane, że procedurę przeprowadzasz na zimnym silniku.
Ja uruchamiam silnik na ok. minutkę aby olej się rozprowadził za nim
będę silnik utrzymywał na 3000 rpm. Poczekaj chwile i dopiero
Potem reset ECU i procedura.
Ty zrobisz jak uważasz.
Teraz jesteś bogaty o wiedzę którą nie wszyscy mają.
Powodzenia
Dzięki i goon. Teraz jestem głupszy niż ustawa przewiduje, bo nie wiem już czy dobrze czy źle zrobiłem :D
Poza tym wątpię by w większości warsztatów w których zostawiamy nasze autka przysłowiowy "pan Czesio" po odłączeniu klem robił jakąś tam procedurę. Wyjeżdżamy naprawionym samochodem z warsztatu nawet nie wiedząc o tym czy była tam jakaś procedura robiona czy nie ... auto jedzie i jest ok. Kiedyś zapytałem o to majstra (skądinąd spoko gościa znającego się na robocie) to zrobił wielkie oczy, że jaka tam procedura, że teraz w nowszych autach już się tego nie robi.
A teraz pytałem tu na forum bo udzielają tutaj sami fanboje Hondy więc może rozwieją się moje wątpliwości, bo kiedyś za czasów EJ9 mocno się tym przejmowałem i robiłem profilaktycznie ta całą procedurę z wyjmowaniem bezpiecznika po każdej naprawie u majstra.