Zobacz pełną wersję : Zbiornik paliwa rezerwa i zasieg
Wg książki pojemność zbiornika paliwa w 9gen HB to 50litrow. Po przejechaniu ok 550 km zapala się rezerwa i pokazuje zasięg 60km. Na stacji niestety udaje się wlać tylko 41 litrów max po upychaniu. Czy też tak macie czy u mnie coś się popsuło. Czy można wykalibrowac czujnik poziomu, wskazanie komputera?
Ja regularnie jeżdżę jak komputer pokazuje 0km, a nigdy nie zatankowalem więcej jak 45 litrów :)
Wg książki pojemność zbiornika paliwa w 9gen HB to 50litrow. Po przejechaniu ok 550 km zapala się rezerwa i pokazuje zasięg 60km. Na stacji niestety udaje się wlać tylko 41 litrów max po upychaniu. Czy też tak macie czy u mnie coś się popsuło. Czy można wykalibrowac czujnik poziomu, wskazanie komputera?
Ja mam u siebie w HB 9 gen IDEALNIE TAK SAMO. 550 km max (jeżdżę szybko więc raczej 500 km) zapala się rezerwa pokazując zasięg ok 50-55 km, dojeżdżam jeszcze do 30 wdłg kompa i ...wchodzi 41 litrów ! Teoretycznie jest to zła informacja - bo zbiornik faktycznie jest mały, na codzień nie jeżdżę do rezerwy, tylko tankuję co tydzień samochód w niedzielę na wieczór do pełna i problem z głowy, ale jest to dobra informacja bo 500 km na 41 litrach wachy, to daje spalanie max. ok 8.00 litrów i to przy jeździe miejskiej, lub bardzo szybkiej trasowej z prędkościami powyżej 150 km/h.
Ogólnie nie polecam jeździć na rezerwie w tym samochodzie, bo zbiorniczek jest jak w Polo :D, za to mamy prostą podłogę pod fotelami tylnimi, w którą chowają się fotele oraz duży b. głęboki bagażnik o poj blisko 500 litrów ! W życiu już tak jest, że zawsze jest coś za coś. Jak mawiał mój dziadek nawet żony sobie nie por.... jak jej pensji nie oddasz :D :D :D choć dzisiaj często to już inaczej wygląda :D
Ja tankowalem kilka dni temu. Zostało zasięgu na około 70km. Zatankowalem 44 litry.
Ja tankuje do pełna a wskazówka u mnie nigdy nie jest na max brakuje jej trochę.
Jak końcówkę baku wlewa się wolniej, to paliwa wchodzi więcej. Pistolet dosyć wcześnie odbija, bo lejek jest wąski i nie nadarza spływać paliwo do baku.
Ostanio zapaliła mi się też rezerwa. Po zapaleniu przejechałem około 80 km. Pojechałem dziś na stację zatankowałem tylko 39 litrów a ON się wylewało tak dopchałem. Trochę to głupie :mad:
Konradcivic
31-01-17, 22:43
Ja jezdilem dotąd aż zgasl i nie chcial odpalic i mimo tego wlalem tylko 46 l
piotrmat79
01-02-17, 10:21
Mówią niby że 8L to rezerwa na chłodzenie pompy. Ja leję zawsze ok 42,5L jak pokazuje mi zasięg 15km do końca
Ja jezdilem dotąd aż zgasl i nie chcial odpalic i mimo tego wlalem tylko 46 l
Jakoś boje się żeby mi się ropa skonczyła :P
witam, jestem nowy na forum...od kilku dni stałem sie posiadaczem mojej pierwszej hondy civic... mam pytanie, bo nie mogę tego rozkminic a chodzi o ilość wyświetlanych kilometrów na wyświetlaczu MID które mogę przejechać na paliwie w zbiorniku... oraz jeśli wchodzę w ekran spalania A lub B to gdzie jest takowa informacja oraz aktualne spalanie?z góry dziękuję za okazana pomoc...aha mam instrukcje w języku polskim oczywiście ale pomimo tego nie jest to tam opisane na tyle czytelnie...:(
Witam i polecam:
https://www.youtube.com/watch?v=BfxDXDgWqCI :)
Przełączanie pomiędzy licznikiem przebiegu całkowitego, A lub B najlepiej robić "pałeczką" wystającą z deski rozdzielczej koło wskaźnika paliwa. Oczywiście zmiany sposobu wyświetlania czy konfigurację np. zerowanie liczników A i B można też przeprowadzać po wejściu do menu głównego komputera. Ja u siebie ustawiłem zerowanie licznika A po każdym tankowaniu, a licznika B po każdym włączeniu zapłonu, dzięki czemu mam coś na kształt stopera :cool:
Pzdr - Artur
i się rozjaśniło...dziękuję Kolego za pomoc..:)