Zobacz pełną wersję : Spalanie EK3 D15Z6
Witam.
Wiem że może to było ale nie uzyskałem żadnej sensownej odpowiedzi szukając po innych postach więc proszę o wyrozumiałość :)
Otóż mam taki problem że przy spokojnej jeździe d15z6 pali mi ok 9l/100 gdzie kiedyś paliła mi ok7-6/100 i problem jest tego typu że sondę wymieniłem i napięcie na niej jest 0,2-0.8V czyli w normie. Samodiagnostyka nie wykazała żadnego błędu. przewody paliwowe są ok i nigdzie nie śmierdzi paliwem
I teraz moje pytanie co może być jeszcze odpowiedzialne za takie wysokie spalanie?
Jest zimniej, opony masz pewno zimowe, sa wieksze opory, choc nie powiem spalanie wyglada na wysokie. Econo działa normalnie ?
Ja mam skrzynie z d13b2 fd 4.437 i jeżdzac po Trojmiescie spalanie mam obecnie w granicach 7,1-7,6l/100km.
Mam ten problem od lipca i cały czas tak pali i nie ma róznicy w spalaniu czy zimno czy nie ;) jak depne to do 11 dochodzi
misiek.w12
23-12-15, 22:19
termostat ?
Mi od 6 lat(od kąd go mam) pali miedzy 8l a 9,5l
Przy dziadkowej jeździe udało mi się zejść do 7,6
Chyba dużo w tym silniku zależy od stylu jazdy
Mnie jak posiadalem ek3, spalal 7l w mieście przy normalnej jeździe bez deptania ale sprawnego funkcjonowania :) trasa 5,5-6
U mnie są dwie ekatrójki w sedanie, każdy pali tyle samo - 8-8,5 100% miasto 7-7,5 trasa
Jadąc z klimą lub depcząc mocniej w gaz trzeba doliczyć około litra.
kazik2_h9w3
31-12-15, 14:36
Zgodze sie z Marcinem moj sedan jak mial d15 tez musial tyle zjesc a wiadomo jak sie czesto butuje to i spalanie rosnie
Hubert a auto nie kopci na czarno i czy nie masz problemu z rannym rozruchem
poprzednie EK3 paliło mi ok 6-7srednio, to ek3 wydech, dolot, 4,4 spalanie takie samo :D najwięcej mi wyszło 7,6, zawsze tankuje pod korek i 95% na tej samej stacji, ten sam dystrybutor :)
Hubert może właśnie za bardzo dziadkujesz i pali dużo ;)
po krótkiej spokojnej przejażdżce nie masz któregoś koła wyraźnie cieplejszego od innych? kat się może kończy i przytyka wydech...
filtr powietrza i świece ok?